Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Rožukalne: Latvijas medijiem jāpārdomā, vai pievērst uzmanību Jaunajam vilnim

Starptautiskā jauno izpildītāju konkursa “Jaunais vilnis” ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs no festivāla brutāli izraidījis rus.TVNET žurnālisti Anastasiju Ļadenko, piektdien informēja portāls TVNET.

"Arī šis gadījums pierāda, ka festivāla  "Jaunais Vilnis" veidotāji vēlas visu kontrolēt - sākot no jau iepriekš ierakstītās mūzikas skanējuma, Latvijas valstsvīru smaidiem līdz pat žurnālistu jautājumiem,” situāciju komentē Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja Anda Rožukalne. “No preses tiek gaidīta tikai iztapīga apjūsmošana, bet to jau pārpārēm piedāvā oficiālais kanāls LNT. TVNET žurnālistes izraidīšana un viņas fiziska aizskaršana, noraujot akreditācijas karti, ir ne tikai nepieklājība, bet nepieļaujama attieksme. Savā rupjībā tā pārspēj pat Kirkorova ņirgāšanos par žurnālisti Irinu Arojanu pirms vairākiem gadiem, pēc kuras pat Krievijas žurnālisti izrādīja solidaritāti, ierobežojot dziedātāja pieeju medijiem. Arī Latvijas žurnālistiem un mediju redaktoriem  pēc šī gadījuma vajadzētu nopietni pārdomāt, kā un vai vispār pievērst uzmanību festivāla norisēm, ko tajās izcelt. Šaubos, vai Latvijas auditorijai ir tik būtiski sekot  Krievijas festivāla rīkotāju ballītēm un sevis apjūsmošanas stilā ieturētajiem tukšajiem citātiem par lielisko Jūrmalu. Šis gadījums parāda, ka žurnālistiem laiks pārkāpt pakalpīguma tradīcijas un atspoguļot šī festivāla izpausmes daudz plašāk. Tāpat kā neiespējami atrast objektīvus un profesionālus viedokļus par šī festivāla mūzikas, skatuves dizaina, izklaides pasākumu kvalitāti, nepietiekams informācija tiek sniegta par tā organizācijas niansēm un citiem jautājumiem. Domāju, ka portāls TVNET var vērsties tiesā, lai aizstāvētu savas darbinieces un pārējo komandas pārstāvju tiesības darīt savu darbu un nebūt pakļautiem ierobežojumiem, kas tiek nodrošināti ar  apsargu palīdzību," uzskata A.Rožukalne.

“Jebkura pasākuma organizatori var izlemt, vai viņi akreditē žurnālistus, vai nē,” uzskata “Sorosa fonda Latvija” Mediju programmas direktore Gunta Sloga. Taču, ja pēkšņas neapmierinātības ar žurnālista darbu rezultātā viņam šī akreditācija tiek atņemta, tas ir nepieņemami, it īpaši, ja tas noticis veidā, kā to apraksta A.Ļadenko, uzskata G.Sloga. “Jebkura publiska pasākuma rīkotājiem ir jābūt gataviem uz kritiku, jo žurnālisti vēlēsies pārbaudīt informāciju par jebkādām darbībām. “Jaunais vilnis”, lai arī kā tiktu vērtēts, ir pasākums, kas vismaz divas nedēļas gūst milzīgu publicitāti – līdz ar to organizatoriem ir dubulta atbildība”.

Kā portālam Diena.lv pastāstīja A.Ļadenko, viņa ceturtdienas vakara koncerta laikā mēģinājusi no organizatoriem dabūt komentāru par iepriekš saņemto informāciju no mūziķiem, kuriem esot “apgriezti” honorāri, kā arī viņiem liekot spēlēt “uz fonogrammas”. Iepriekš uzrunātie organizatoru pārstāvji nav varējuši komentēt šo informāciju, tāpēc koncerta laikā viņa griezusies pie A.Rumjanceva. Uzzinot, ka A.Ļadenko pārstāv portālu TVNET, viņš nevis atbildējis uz jautājumiem, bet gan komentējis portāla rakstus, kā portālā TVNET citē A.Ļadenko, “Ak, jūs esat tas portāls, kas raksta visādus mēslus... Vai nekā laba jums nav ko rakstīt?". Rumjancevs žurnālistei norāvis akreditācijas karti, liekot pamest festivāla teritoriju, žurnāliste arī devusies uz izeju. Pie žoga viņa aizkavējusies, runājoties ar kolēģi fotogrāfi, līdz ar to viņu līdz izejai pavadījis apsargs.

“Necienīgi gan pret mediju, gan pret žurnālisti, jo konfliktsituācijas nebija, lai būtu šāda reakcija,” notikušo vērtē TVNET galvenā redaktore Zita Lunde.

Z.Lunde arī atzīst, ka viņas pieredzē šis ir pirmais tāds gadījums. Taču portāls TVNET turpināšot informēt par festivālā notiekošo. “Iekšā ar varu nelauzīsimies, jo uzskatām, ka žurnālisti nepamatoti izraidīja, tas savā ziņā ir preses brīvības pārkāpums. Protams, Krievijā lietas notiek savādāk, Latvijā - savādāk,” atzīst Z.Lunde. Viņa arī uzsver, ka publicētā informācija par “Jauno vilni” bijusi objektīva, saturējusi viedokļus un novērojumus.

“Neesam apvainojušies līdz sirds dziļumiem, drīzāk ar humoru vērojam notiekošo,” saka Z.Lunde, tomēr TVNET nosūtījuši vēstuli “Jaunā viļņa” organizatoriem, kurā tiek lūgts paskaidrot šādu rīcību. Arī portālā TVNET lasāms aicinājums A.Rumjancevam atvainoties žurnālistei. “Negribam strīdēties, bet gan norādīt, ka šāda visatļautība nav pamatota un cilvēku nevar tā vienkārši aiz rokas izvest ārā, kad viņš pilda savus darba pienākumus,” uzsvēra Z.Lunde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Koncertzāle Latvija svinēs piecu gadu dzimšanas dienu

Koncertzāle Latvija 27. jūlijā atzīmēs savas darbības piecu gadu jubileju, piedāvājot ne vien īpaši veidotu koncertu ar daudzu izcilu mūziķu piedalīšanos, bet arī muzikālu vakaru koncertzāles brī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja