Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Silta vasaras nakts, Rundāles rožu smarža un Baha mūzika pils balkonā

7. augustā no pulksten 13 līdz pusnaktij Rundāles pilī un dārzā notiks Liepājas simfoniskā orķestra rīkotais ikgadējais mūzikas festivāls Liepājas vasara Rundāles pilī

Sekojot gadsimtus senai kultūras saiknei, ko 1783. gadā starp Liepāju un Rundāli iedibināja Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons un 2014. gadā atjaunoja Imants Lancmanis, jau ceturto gadu Liepājas Simfoniskais orķestris rīko festivālu Liepājas vasara Rundāles pilī. 

"Rundāles pils Baltās zāles teiksmainais vieglums un Zaļā teātra sendienu burvība, aizraujošas pasakas mazajiem klausītājiem, eleganta kamermūzika lielākiem, arī prātīgas sarunas par nāves un augšāmcelšanās tēlojumu mākslā, Kristīnes Balanas un Inta Dāldera solo Gunta Kuzmas diriģētā XVIII–XIX gadsimtu mijas mūzikas programmā un visam vainagojumā – silta vasaras nakts tumsa, Rundāles rožu smarža un Baha mūzika pils balkonā – tas viss mūs sagaida 7. augustā Rundāles pilī," stāsta Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Plkst. 13 festivāls Rundāles pils Zaļajā teātrī sāksies ar bērnu programmu – pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni kopā ar Liepājas teātra aktrisi Karīnu Tatarinovu un orķestra mūziķiem – mežradznieku Ingu Novicānu un sitaminstrumentālisti Martu Kauliņu – varēs iesaistīties pasaku stāstīšanā un dziedāšanā. Latviešu komponistu mūzikas pavadībā skanēs stāsti par cirka lauvu Bonifāciju, kurš dodas pāri okeānam, lai sastaptu vecmāmiņu, par mazo jenotu, kurš mācās tapt drosmīgs, un par skaisto, garo pupu, kas ieaug mākoņos. 

Plkst. 15 pils Baltajā zālē skanēs kamermūzika. Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi izveidojuši stīgu kvintetu un ar jauneklīgu enerģiju piedāvā klausītājiem vasarīgi vieglu, košu un krāspilnu programmu, kurā dejas mijas ar lirisma un dzīvesprieka pilnām kompozīcijām.

Plkst. 17 pils dārza Zaļajā teātrī mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža vadītā koncertsarunā par nāvi, atdzimšanu un pārdzimšanu, fēniksu un Ozīrisu, kā arī citiem mītiem un leģendām satiksies rakstnieks, Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis un filozofs, antīkās kultūras pētnieks Harijs Tumans. Sarunu pavadīs sitaminstrumentālista Edgara Vaivoda solo.

Plkst. 20 Baltajā zālē festivāla kulminācijā muzicēs Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Vijolniece Kristīne Balanas spēlēs solo Volfganga Amadeja Mocarta Piektajā vijolkoncertā, savukārt šī gada jubilāra klarnetista Inta Dāldera spēli dzirdēsiet agrīnā romantisma zvaigznes Karla Marijas fon Vēbera Otrajā klarnetes koncertā. Programmā ir iekļauta arī divu Johana Sebastiāna Baha dēlu mūzika: viens ir vētru un dziņu laikmeta ideju paudējs Karls Filips Emanuels Bahs, savukārt otrs ir Johans Kristiāns Bahs, kuram bijis liels iespaids uz jaunā Mocarta izaugsmi.

Plkst. 22 festivāla izskaņā maģiski izgaismosies Rundāles dārzs un pils balkonā skanēs XVIII gadsimta šedevri. Kristīne Balanas spēlēs Baha čakonu vijolei solo, flautistes Egijas Sproģes interpretācijā skanēs Georga Filipa Tēlemaņa fantāzijas, savukārt čellists Krišjānis Gaiķis atskaņos Baha Trešo svītu. 

Pasākumi ir plānoti tā, lai festivāla viesiem būtu pietiekami daudz laika aplūkot pils muzeja ekspozīcijas un parku, kā arī baudīt garšīgu maltīti pils un tās apkārtnes restorānos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja