Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

SKANi īpašā digitālu ierakstu sērijā izdod Latvijas Radio vēsturiskos ierakstus

Latvijas Radio 3 Klasika 25 gadu jubilejā nacionālā ierakstu kompānija SKANi izdod īpašu 25 digitālu albumu sēriju, kurā jaunā kvalitātē apkopoti 25 latviešu komponistu darbi, kas ierakstīti laikā no 1963. līdz pat 2018. gadam. Piektdien, 29.janvārī, klajā nāk pirmais no sērijas albumiem - veltīts komponista Pētera Barisona daiļradei, informēja mūzikas izdevniecības pārstāvji.

"Sērijas koncepcijas izveide ir bijis rūpīgs un atbildīgs darbs. To veica Latvijas Radio 3 Klasika mūzikas ierakstu producentes Ilze Medne un Māra Šuba, cenšoties atlasīt pašus būtiskākos un nozīmīgākos katra komponista darbus, kas glabājas Latvijas Radio arhīvā, kā arī nepalaižot garām īpaši nozīmīgas vēstures liecības – Pētera Plakida un viņa dzīvesbiedres Maijas Krīgenas latviešu mūzikas ierakstus, Intas un Māra Villerušu ieskaņojumus un visu laiku labāko latviešu tenoru – Jāņa Zābera un Kārļa Zariņa iemūžinātās balsis. Tie ir patiesi leģendāri ieraksti, kas veido mūsu bagāto mūzikas mantojumu. Man prieks, ka tagad tie nonāks pie klausītājiem jaunā kvalitātē," skaidro SKANi vadītājs Egīls Šēfers.

Daudzas no šīm fonogrammām līdz šim gulēja radio arhīvos magnētisko lenšu formātā un tagad tās pieredzējušu skaņu režisoru Normunda Slavas, Vara Kurmiņa un Modra Bērziņa rokām rūpīgi atjaunotas, digitalizētas, attīrītas no trokšņiem un laika gaitā uzkrātiem magnētiskiem bojājumiem.

"Savā ziņā šis projekts ir tāds mazs veiksmes stāsts. Ne tik vien tādēļ, ka pērnā gada nogalē bija pēkšņi pieejams finansējums kultūras nozarei caur īpašām VKKF mērķprogrammām, bet arī tādēļ, ka radio gaiteņos vēl bija aizķēries viens labas kvalitātes lenšu atskaņotājs, kuru, rūpīgi noregulējot, izdevās šos vēsturiskos arhīva ierakstus digitalizēt un sagatavot mūsdienu standartiem atbilstošā kvalitātē. Mani vēl aizvien nebeidz pārsteigt režisora Jāzepa Kulberga veiktie orķestra ieraksti, kas veikti Latvijas Universitātes Lielajā aulā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados – kā ar tā laika tehniku viņam izdevies notvert tik fantastisku un siltu orķestra skaņu! Apbrīnojami!" norāda Egīls Šēfers.

Pirmajā albumā, kas veltīts komponista Pētera Barisona daiļradei, dzirdama dzidrā un emocionālā tenora Kārļa Zariņa balss, valdzinošais Māra Villeruša čells un Intas Villerušas īpašais klavieru skārums, Tālivalža Dekšņa ieskaņota kalviersonāte un noslēgumā arī laikmetīgs pianistes Aurēlijas Šimkus veikts ieskaņojums. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja