Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Skūpstu jūsu roku, kundze! Operzvaigzne Jonass Kaufmanis izdod kinomūzikas albumu

Piektdien, 15. septembrī, viens no populārākajiem operdziedātājiem pasaulē – vācu tenors Jonass Kaufmanis – laidīs klajā savu jauno albumu The Sound of Movies, kurā ir apkopotas visskaistākās dziesmas no dažādu gadu desmitu Eiropas un ASV filmām. Mūzika aptver posmu no 1929. līdz 2000. gadam

Albums The Sound of Movies ir ierakstīts kopā ar Čehijas Nacionālo simfonisko orķestri un kori diriģenta Johena Rīdera vadībā. Trijos skaņdarbos ir dzirdama Miloša Karadagliča spēlētā ģitāra.

Šajā projektā Jonass Kaufmanis apliecina savu mīlestību kinomākslai. "Uz dažām stundām iegrimt kino pasaulē un aizmirst visu apkārt notiekošo ir neticami aizraujoši – līdzīgi kā teātrī un operā," saka dziedātājs. "Jau daudzus gadus es aktīvi ceļoju, viens pats nedēļām un mēnešiem ilgi uzturos svešās pilsētās otrā pasaules malā. Līdzās muzejiem tieši kino ir tas, kas rosina manu iztēli. Filmas ir vislabākā izklaide, ko izvēlos, kad esmu vienatnē."

Ierakstu kompānijas Sony Classical izdotais albums no 15. septembra būs pieejams kompaktdiskā un digitālā formātā, vēlāk arī vinila platē

Sākt izpildīt kinomūziku Jonasu Kaufmani ir iedvesmojuši Veimāras laikmeta leģendārie tenori Jozefs Šmits un Rihards Taubers. Šo dziedātāju mantojumam un Veimāras republikas "sapņu fabrikas" mūzikai ir veltīts Jonasa Kaufmaņa 2014. gada albums Du bist die Welt für mich. Līdz ar skaņas ienākšanu kino Riharda Taubera karjerā sākās jauns posms – viņš kļuva par kinozvaigzni. Jonasu Kaufmani allaž ir iedvesmojusi zelta laikmeta kino mūzika, ko ir radījuši Ērihs Volfgangs Korngolds, Makss Šteiners un Bernards Hermanis, kuri Holivudā ienesa Džakomo Pučīni un Rihardam Štrausam raksturīgo skanējuma greznību un jutekliskumu. Dziedātājs uzskata, ka viņa jaunais disks The Sound of Movies parāda operas nenoliedzamo ietekmi uz filmu skaņu celiņiem.

Jonass Kaufmanis albumā ir iedziedājis Ralfa Ērvina dziesmu Ich küsse ihre Hand, Madame, kuru savulaik ir izpildījis Rihards Taubers un kura skan 1929. gada filmā Skūpstu jūsu roku, kundze ar Marlēnu Dītrihu un Hariju Lītki. Komponista Ennio Morrikones daiļradi pārstāv melodijas no filmām Jaunais kinoteātris Paradiso, Misija un Reiz Amerikā.

Diskā ir iekļauta Hansa Cimmera dziesma Nella tue mani/Now We Are Free no filmas Gladiators, Henrija Mančīni Moon River no Brokastīm pie Tifanija, Vangeļa Conquest of Paradise no 1492. Paradīzes iekarošanas, Karlosa Gardela tango Por una cabeza no Sievietes smaržas un Fransisa Lē Where Do I Begin no Mīlas stāsta. Ir pārstāvēti arī mūzikli – Jonass Kaufmanis izpilda dziesmas no Vestsaidas stāsta, Dziedot lietū, Karuseļa, Mūzikas skaņām un Les Misérables. Viņš dzied divus amerikāņu tenora un aktiera Mario Lancas hitus – Huventino Rosasa The Loveliest Night of the Year no filmas Lielais Karūzo un Zigmunda Romberga Serenādi no Prinča studenta.

Jonass Kaufmanis iet Frenka Sinatras un Luija Ārmstronga pēdās, interpretējot attiecīgi Berta Kempferta Strangers in the Night un Boba Tīles un Džordža Deivida Veisa What a Wonderful World.

Albumā nav dziesmu no Džeimsa Bonda filmām, taču ir Vladimira Kosmā Reality no 1980. gada komēdijas Ballīte ar pavisam jauno Sofiju Marso un Nino Rotas mīlas tēma What Is a Youth?, kas skan Beza Lurmena Romeo un Džuljetā. Albumā ir iekļauts pirmatskaņojums – dziesma, kuras pamatā ir drāmas Sidra nama likumi galvenā mūzikas tēma, ko komponējusi Reičela Portmena. Vārdus ir uzrakstījis Džīns Šīrs.

Ierakstu kompānijas Sony Classical izdotais albums būs pieejams kompaktdiskā un digitālā formātā, vēlāk arī vinila platē.

2024. gada sākumā Jonass Kaufmanis ar kinomūzikas programmu uzstāsies Minhenē (4. februārī), Neapolē (6. februārī), Bādenbādenē (17. februārī) un Prāgā (23. februārī).

Informācija: jonaskaufmann.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja