Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Tradicionālās āra dziedāšanas festivāls Dabā pulcēs dziedātājus no Baltijas valstīm, Zviedrijas un Portugāles

Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas pilskalnā no 19. līdz 21. jūlijam noritēs starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls Dabā, informēja festivāla rīkotāji

Festivāls notiek jau otro reizi un pulcēs Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas un Portugāles folkloras pētniekus, dziedātājus un mūziķus, kuri izzina un praktizē dziedāšanu un tradicionālo instrumentu spēlēšanu dabas akustiskajā vidē. Festivālā notiks simpozijs ar lekcijām un meistarklasēm, akustisks koncerts un citas aktivitātes.

Festivāla organizatores – Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupas Saucējas dalībnieces par festivāla mērķi stāsta: “Vēlamies klausītājiem parādīt, ka liela daļa latviešu tautasdziesmu ir dziedātas dabā – pakalnos, mežmalās, pļavās, pie ezeriem, upēm. Sēlijas rotāšanas, ganu gavilēšanas, Latgales tolku bolsi un dzagiuzes bolsi, Dienvidkurzemes garie saucieni un leiši tradicionāli ir dziedāti dabā, dziedātājiem mijiedarbojoties ar atbalsīm, putnu dziesmām un citām dabas skaņām. Festivālā Dabā šo varēs piedzīvot visi klausītāji gan koncertā, gan meistarklasēs, kurās praktiski varēs izmēģināt, kā tas ir – "palaist balsi" pa vējam vai pāri koku galiem.”

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja v.i. Anna Anita Amata uzsver: "Priecājamies, ka festivāls notiek mūsu pagastā un Sāvienas pilskalnā atkal skanēs dziesmas, kas atbalsosies Driksnas silā un apkārtējos ezeros. Kas kaut reizi apmeklēja šo pasākumu, ar nepacietību gaida nākamo reizi, kad varēs piedzīvot dziesmu plūdumu pāri koku galotnēm."

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt latviešu, lietuviešu, igauņu, zviedru un portugāļu tradicionālo mūziku teorētiski lekcijās, praktiski meistarklasēs, sajust dabisko akustiku kā unikālu kvalitāti, izbaudīt Sāvienas pilskalna ainaviskumu un izcilās akustiskās īpašības.

Festivālā uzstāsies un meistarklases vadīs tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas, Solveiga Kūlaine un Otanķu etnogrāfiskais ansamblis, dūdinieks Eduards Klints, Iveta Tāle un Krustpils Kultūras centra sēļu tradicionālās mūzikas grupa Krāce, A. Eglīša Ļaudonas pamatskolas bērnu un jauniešu folkloras grupa Driksnēni, Madonas novada folkloras grupas, kā arī mūziķi no Lietuvas (Laurita Peleniūtė), Igaunijas (Janika Oras un grupa Väike Hellero), Zviedrijas (Annie Engvall) un Portugāles (Carlos Norton).

Ieplānotas arī citas aktivitātes - vietējo ražotāju tirdziņš, pilskalna augu iepazīšanas meistarklase un Meža terapijas biedrības vadīta meža veldzes pastaiga, kas ir labbūtības prakse ikdienas steigas mazināšanai caur dabas un maņu mijiedarbību. Pieteikšanās tai (tikai 18+), aizpildot anketu: https://ej.uz/mezaveldze.

Festivāls notiks Ļaudonas pagasta svētku ietvaros, dalība bez maksas.

Vairāk informācijas Saucēju FB lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja