Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VEF Kultūras pils koncertciklā Come prima skanēs Agneses Egliņas un Guntara Freiberga programma Gars un ideja

Piektdien, 19. martā, plkst. 19 VEF Kultūras pils aicina bezmaksas tiešraidē klausīties pianistes Agneses Egliņas un sitaminstrumentālista Guntara Freiberga speciāli koncertciklam Come prima veidotu programmu Gars un ideja, kuras noslēgumā ar Lielo tango marimbai un klavierēm mūziķi svinēs izcilā argentīniešu komponista Astora Pjacollas 100. jubileju, kas apritēja šī gada 11. martā, informēja koncerta rīkotāji.

Latvijas izcilā soliste – pianiste Agnese Egliņa, kura tikko ieguvusi  Lielo Mūzikas balvu 2020 vienā kategorijā ar pianistu un komponistu Raimondu Paulu Par izcilu sniegumu gada garumā, kopā ar sitaminstrumentālistu Guntaru Freibergu tiešraides koncertā atskaņos brīnišķīgu un krāšņu 20. un 21. gadsimtā sarakstītu mūziku.

Bez Astora Pjacollas Le Grand Tango dzirdēsim arī kaismīgās Alverto Hinasteras Argentīniešu dejas Agneses Egliņas interpretācijā. Tajās varēs izbaudīt ritmisku enerģiju un melodiju gaismēnas, kas raksturo Hinasteras rokrakstu, saklausīt nosaukumos ietvertos tēlus: veco boyero jeb vēršu ganu, daiļavu un attapīgo gaučo jeb Dienvidamerikas kovboju.

Izcilā sitaminstrumentālista Guntara Freiberga maģiskās multiperkusiju solo spējas izpaudīsies japāņu mūzikas tradīciju skanējumā ieturētajā Mičio Kitazumes skaņdarbā Side by Side. Šajā dinamiskiem kontrastiem bagātajā darbā dažādas ritmiskās pulsācijas apbrīnojami sadzīvo vienā veselumā, ļaujot skaņurakstā sadzirdēt arī Taiko bungu noskaņas.

Arvo Perta Fratres ir viens no atskaņotākajiem komponista darbiem, kas rakstīts nenoteiktam instrumentu sastāvam, līdz ar to pieļaujot visdažādākās izpildījuma variācijas. Skaņdarbs spilgti ilustrē Perta tintinnabuli kompozīcijas stilu, kurā viens melodiskais motīvs ir apspēlēts ļoti dažādos iespējamos izpausmes veidos un raksturos, un, apvienojot aktivitātes un klusuma dimensijas, ietver Perta ideju, ka "mūsos cīnās mirklis un mūžība".

Par Imanta Zemzara skaņdarbu pianiste Agneses Egliņa stāsta: "Pirms vairākiem gadiem komponists Imants Zemzaris man atsūtīja vēstuli ar klavierskaņdarba Mēnesnīca partitūru un lūgumu to reiz atskaņot. Pavasara laiks tam būtu īsteni piemērots, jo 14. aprīlī Imantam Zemzarim būs 70 gadu jubileja. Tā būs neliela dāvana no manis komponistam un klausītājiem svētkos." 

Koncerta tiešraide būs skatāma VEF Kultūras pils mājaslapā, VEF Kultūras pils Facebook kontā un VEF Kultūras pils YouTube kanālā.

Pianiste Agnese Egliņa, JVLMA docente, dzimusi Liepājā mūziķu ģimenē. Pēc mācībām Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, studijas turpinājusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Cīrihes mūzikas augstskolā, kas absolvēta ar izcilību. Agnese Egliņa kā soliste uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Liepājas simfonisko orķestri, sadarbojusies ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, Latvijas Radio kori un citiem kolektīviem. Pianiste pastāvīgi sadarbojas ar vadošajiem Latvijas mūziķiem un pasaules līmeņa solistiem (starp viņiem Hens Halevi, Nikolā Balderū, Tomass Indermīle, Kristians Šmits u. c.), muzicējusi Dienvidāfrikas Republikā, Zambijā, Zimbabvē, ASV, Igaunijā, Krievijā, Šveicē, Gibraltārā, Itālijā, Vācijā, Austrijā, Albānijā, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Grieķijā un citviet. Agnese Egliņa ir piedalījusies daudzos starptautiskos mūzikas festivālos. Ievērojamākie no tiem – Promenade Lusakā, Zambijā, Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivāls, Starptautiskais mūzikas festivāls Monpeljē, VII Kremerata Baltica festivāls, Liepājas 16. un 21. Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls, Šūbertiāde, Jaunās mūzikas festivāls Arēna, un daudzi citi. Pianiste Agnese Egliņa ir vairāku starptautisko konkursu laureāte, par izcilu darbu ansamblī ieguvusi Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2010. Kopš 2011. gada darbojas Trio Art-i-Shock sastāvā. Par Trio Art-i-Shock pirmo mūzikas albumu saņemta Mūzikas ierakstu gada balva Zelta mikrofons 2018 kategorijā Gada akadēmiskās mūzikas albums. Līdzās aktīvai koncertēšanai Egliņa regulāri sniedz meistarklases Latvijas un starptautiskā līmenī (Spānijā, Vācijā, Dienvidāfrikas Republikā, Zambijā). Kopš 2015. gada Agnese ir labdarības fonda Nāc līdzās! vēstnese, veido koncertprogrammas ar vājredzīgiem un neredzīgiem jauniešiem.

Sitaminstrumentālists Guntars Freibergs muzikālās gaitas uzsāka Valkas mūzikas skolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Pēc sekmīgas uzstāšanās Maskavas starptautiskajā TV konkursā Riekstkodis mācības turpinājās Maskavas Centrālajā mūzikas skolā Marka Pekarska klasē. No 2007. līdz 2011. gadam studējis Strasbūras Mūzikas konservatorijā. 2014. gadā ieguvis maģistra grādu Lincas Antona Bruknera Universitātē, kā arī papildinājis prasmes Briseles Karaliskajā Mūzikas konservatorijā. Mūziķis piedalījies meistarklasēs pie vadošajiem sitaminstrumentu spēles izpildītājiem un pedagogiem Keiko Abes (Japāna), Momoko Kamijas (Japāna), Bogdana Bacanu (Austrija), Pētera Sadlo (Vācija), kā arī papildinājies Zalcburgas Mozarteum vasaras akadēmijā un Villekrozes akadēmijā Francijā. Guntars Freibergs guvis panākumus daudzos starptautiskos konkursos Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Itālijā, Bulgārijā un Austrijā, kā augstākos no tiem var minēt 2. vietu prestižajā Zalcburgas Marimbas konkursā (2012) un Grand Prix sitaminstrumentu konkursā Fermo, Itālijā (2011). Kā solists uzstājies ar orķestriem Latvijā, Krievijā, Vācijā, Bulgārijā un Čehijā. Paralēli aktīvajai koncertdarbībai, vērā ņemama ir mūziķa pedagoģiskā darbība, kā arī ieguldījums sitaminstrumentu ansambļa Perpetuum ritmico un Latvijā pirmās Sitaminstrumentālistu pedagogu asociācijas izveidē. Guntars Freibergs vairākkārtīgi nominēts Lielajai mūzikas balvai: 2010. gadā kategorijā Gada jaunais mākslinieks, 2011. gadā kategorijā par spožu debiju, bet 2018. gadā par izcilu darbu ansamblī.

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls Come prima piedāvā klausītājiem dažādu laikmetu un stilu kamermūziku īpašā mūzikas klausīšanās formātā – mājīgā gaisotnē, ar sarunām un muzicēšanu draugiem, vedinot atgriezties pie kamermuzicēšanas pirmsākuma. Come prima ir mūzikas termins itāļu valodā, kas nozīmē: kā iepriekš, kā sākumā. Pateicoties īpašajai atmosfērai un aizraujošam muzikologu stāstījumam, klausītājiem ir iespēja pietuvoties intīmajai kamermuzicēšanas mākslai, izbaudīt tās daudzveidīgās interpretācijas nianses, dažādu izpildītāju sastāvu sniegumu un tuvāk iepazīt pašu mākslinieku personības. Sadarbība ar Latvijas Radio 3 Klasika programmu vadītājiem un muzikologiem ir lielisks garants izzinošam un aizraujošam ceļojumam kamermūzikas pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja