Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filmas Zem žigolo maskas recenzija. Neatliekamas erotiskās rotaļas

Pikantais sižets ir tikai iegansts elēģiskai un skumjai filmai par cilvēku attiecībām

Filma Zem žigolo maskas ir, lai man piedod valodnieki, ļoti ņujorkisks stāsts. Un ļoti ebrejisks. Kārtējā biznesa avantūra, kuru izdomā divi ne tā pirmā svaiguma jaunekļi – gandrīz bankrotējis bukinists Marijs (žiperīgais kinoklasiķis Vudijs Allens) un viņa draugs florists, it kā itālis Fjoravante (impozantais komiķis Džons Turturo, viņš arī filmas režisors un scenārija autors) –, ir šāda: Marijs nejauši noklausījies dāmu klačiņu, ka bagātai dermatoloģei (pamatinstinktu speciāliste Šārona Stouna) un viņas jaunākajai kolēģei (kolumbiešu modele Sofija Vergara) steidzami nepieciešama palīdzīga vīrieša… miesa. Erotiskām rotaļām. Viltnieks Marijs dāmām dod mājienu, ka viņam ir zināms šāds seksa guru – tikai maksa par pakalpojumu 1000 ASV dolāru stundā. Taču nauda nav problēma, ja ir kvēla vēlēšanās. Vismaz Ņujorkā.

Un kādēļ lai jaunizceptā žigolo lomā nevarētu iejusties melanholiskais kautrībnieks Fjoravante, vaicā viņa suteners Marijs. Jā, patiesi, kādēļ tad ne? Nevainība taču nevienam no spēlītē iesaistītajiem nebūs jāzaudē… Turklāt Fjoravante ir labas literatūras mīļotājs, prot labi dejot un visu mūžu strādājis ar rokām – bijis gan santehniķis, gan prot maigi griezt un kārtot ziedus. Īsts zelta gabaliņš. Nu un kas, ka Turturo varonim nav apollonisks "interfeiss" – paskat, veco kraķi Miku Džegeru joprojām puspasaules sievietes uzskata par daiļu un seksīgu! Fjoravantes jaunajam biznesam ir vētraini panākumi. Līdz par abu putru ievārījušo vīriešu nākamo biznesa mērķi kļūst vietējā rebes/rabīna meita – sešu bērnu māte un atraitne, kuru ideāli un groteski tēlo Vanesa Paradī, Džonija Depa ekssieviete. Viņas neaizskaramībai cītīgi seko rajona policists – draudīgais Līvs Šreibers ar visiem peisakiem un kipu, kurš pats slepeni iemīlējies savā aizsargājamajā objektā. Toties kā dzīvs pārmetums ortodoksālo hasīdu puritānismam ir Vudija Allena varonis Marijs – viņam, ebrejam, ir melnādaina sieva un pulkāki šokolādīši. Vārdsakot, Ņujorkas multikulturālā jezga ne pa jokam un vēl ar seksuālu piesitienu.

Taču neceriet, ka jūs gaida jēla Džada Apatova stila komēdija par naudīgiem Ņujorkas senioriem, kam, izrādās, sekss ir tikpat nepieciešama dzīves sastāvdaļa kā piņņainiem pusaudžiem. Un ne jau virtuāls.

Pikantais sižets ir tikai iegansts elēģiskai un drīzāk skumjai filmai par cilvēku attiecībām. Par to, cik neizdibināmas ir sievietes sirds un, jā, miesas kārības. Par Ņujorkas ebreju kopienu kā joprojām ārkārtīgi smalku un plašu sociālo mehānismu, būtībā – tīklu, kura likumības un paradumi ārpusniekam nav saprotami un tāpēc liekas tik dīvaini. Filmas vērti.

Kaut arī režisoru un scenāristu Džonu Turturo var kritizēt par to, ka pļāpīgās piparota, bet laba humora pilnās filmas sižets nenoturas vienā intensitātē un finālā sadrūp sīkos kumāsiņos, kā arī to, ka šī ir tipiska runāšanas filma (vairākums dialogu ir burvīgi), noteikti nevar pārmest Džonam Turturo vienu – sapulcināt tik krāšņu kolēģu aktieru buķeti, kuru aplūkot vien ir bauda. Tiem, kas uzskata: "Kāpēc mums jāskatās tie ebreju jociņi?", vajadzētu uzdot niknu pretjautājumu – kāpēc tad jūs skatāties brāļu Koenu, Džima Džarmuša, Vudija Allena un Mārtina Skorsēzes filmas? Tiem, kas vēl atceras Džona Turturo iepriekšējo režijas darbu – fascinējoši savdabīgo filmu Mīlestība un cigaretes (Romance & Cigarettes, 2005) ar Džeimsu Gondolfīni, Sūzanu Sarandonu un Keitu Vinsletu –, šī būs patiesi jauka atkalsatikšanās.

Zem žigolo maskas/Fading Gigolo ****
Komēdija. ASV. 2013. Režisors Džons Turturo
Lomās Džons Turturo, Vudijs Allens, Sofija Vergara, Šārona Stouna, Līvs Šreibers, Vanesa Paradī, Bobs Balabans

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja