Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aizliegtais, drosme, kaut kas neparedzēts

Interaktīvais teātris izrādē Filmu vakars piedāvā ceļot laikā

"Pati vēl esmu studente, bet manu vecāku paaudze bija studenti 1983. gadā. Mani interesēja paralēles," režisore Ieva Džindža stāsta par idejas iedīgļiem savai izrādei Filmu vakars, kas ir viņas diplomdarbs, beidzot Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas maģistrantūru, un ceļojums laikā – iespēja pabūt 1983. gadā. Pētot cilvēku stāstīto par dzīvi tālaika Latvijā, atklājusies arī šodienas jauniešiem neiedomājama situācija, kad ārzemju videofilmu skatīšanās bija aizliegta un krimināli sodāma. Kāpēc tiekšanās pēc Rietumu kultūras padomju laikā bija bīstama? Kāpēc bija jāslēpj vecvecāku grāmatas citos vākos un uzdot jautājumus par pagātni bija nepieklājīgi? Kāpēc, lai skatītos ārzemju filmas, logi bija jāaizklāj ar biezām segām? Izrāde Filmu vakars ir iespēja skatītājiem piedalīties šādā slepenā, jauniešu sarīkotā videofilmu seansā kādā Grīziņkalna dzīvoklī. Te ir arī jauniešu jūtu peripetijas un kāds fakts, kas vakaru pārvērš psiholoģiskā trillerī.

I. Džindža norāda, ka, runājot ar cilvēkiem, kas paši savulaik šādus filmu vakarus rīkojuši, savākts tik daudz informācijas, ka sanāktu lekcija, taču izrādes mērķis tomēr ir parādīt šo situāciju pēc iespējas autentiski – kāda tā varētu būt bijusi 1983. gadā. "Šķiet, tolaik jaunieši bija trakāki un, gribēdami zināt vairāk par Rietumu pasauli, nebaidījās rīkot šādus aizliegtus pasākumus. Ar aktieriem runājām – vai mums, nonākot tajā laikā un apstākļos, tam pietiktu drosmes? Lai izrādītu drosmi, nav jau vienmēr jāveic kādi lieli revolucionāri akti. Gribējās izpētīt situācijas, kas bija kā mazas dzirkstelītes stagnācijas laikā vēl pirms atmodas un tās lielajiem notikumiem," stāsta režisore. 

Lai pārceltos 1983. gadā, izrādes norises vietā koka ēku renovācijas centrā Koka Rīga (Krāsotāju ielā 12) izveidota precīza tālaika vide un iekārtojums. Izrādes veidotāji, kas paši šo laiku nav piedzīvojuši, lēmuši, ka visgodīgāk stāsts izstāstāms Latvijā maz iedzīvinātajā interaktīvā teātra žanrā, kas paredz skatītāju līdzdalību. Filmu vakars norisināsies vairākās telpās, un skatītāji kā pilnvērtīgi šīs ballītes dalībnieki paši varēs lemt, kur un ko redzēt, tāpat viņi, ja vēlēsies, varēs ietekmēt izrādes notikumu gaitu un varoņu izvēli – sākot jau no tā, kādu dzejoli lasīt vai kādu plati atskaņot. "Mums jau ir bijušas izrādes "caurlaides", un prieks, ka daudzi skatītāji nebaidās iesaistīties visā līdz galam, pat sāk vērpt intrigas starp tēliem dažādās istabās," smejas režisore. "To nebiju paredzējusi, bet tas ir lieliski – gribu, lai ir neparedzētas situācijas." Arī izrādes komandai šādos apstākļos jābūt ļoti elastīgai, tāpēc lomas uzticētas improvizācijas teātra aktieriem, kas pielāgoties skatītājiem spēj veiklāk, – izrādē spēlē Karīna Bērziņa, Oto Madernieks, Patrīcija Kolāte un Kristers Ozols. 

Pirmizrāde – šodien, 24. aprīlī, plkst. 19.00. Nākamās izrādes – 25. aprīlī un 17. maijā. Biļetes – Ticketshop.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja