Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aprīlī Pārmija otrajā epizodē būs skatāma izrāde Vecmāmiņu valsts un deju partitūra Vērpete

19. aprīlī kultūrvietā Hanzas perons norisināsies laikmetīgās skatuves mākslu notikumu sērijas Pārmija otrā epizode. Tās ietvaros būs skatāma laikmetīgās dejas izrāde Vērpete un teātra trupas Kvadrifrons gandrīz dokumentālā izrāde Vecmāmiņu valsts, informēja Katrīna Ķeķe.

Abi iestudējumi Pārmijas otrās epizodes laikā tiks izrādīti divas reizes – izrāde Vecmāmiņu valsts būs skatāma plkst. 16 un 20, savukārt deju izrāde Vērpete tiks izrādīta plkst. 14 un 18. Izrāžu starpbrīžos būs iespēja piedalīties sarunās ar izrāžu veidotāju radošajām komandām.

Dramaturgu Justīnes Kļavas un Evarta Melnalkšņa, režisores Paulas Pļavnieces un teātra trupas Kvadrifrons izrāde Vecmāmiņu valsts līdz šim rādīta vien sešas reizes – Valmierā, Kuldīgā, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī un Cēsīs, sarunu festivālā Lampa ar British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstu. Pārmijas otrajā epizodē kultūrvietā Hanzas perons šī būs pirmā iespēja iestudējumu vērot Rīgā. Līdzās Kvadrifrona  aktieru trupai izrādēs piedalīsies arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris Vivace.   

Daļēji dokumentālajā izrādē Vecmāmiņu valsts trupas Kvadrifrons aktieri ar domubiedriem reflektē par Latvijas un Rietumeiropas sabiedrības novecošanās problēmu, šo tēmu apskatot ne tikai sociālpolitiskā, bet galvenokārt – personīgā un intīmā kontekstā caur savu vecmāmiņu skatupunktu. Izrādē dokumentālas intervijas un to radoši pārstāsti mijas ar dziesmām, sadzīviskiem dialogiem un televīzijas raidījumu estētikā izspēlētām ainām, kurās iejūtas gan aktieri, gan bērnu koris. Visus izrādē iesaistītos māksliniekus vieno īpašas un emocionāli komplicētas attiecības ar saviem vecvecākiem, īpaši – vecmāmiņām.

Savukārt latvieša Krišjāņa Santa un zviedra Ērika Ēriksona kopdarba Vērpete pamatā ir interese par ķermenisku pieredzi un tautas melodiju ritmiskajām struktūrām, ar kuru palīdzību mākslinieki izveidojuši deju partitūru tikai no vienas griešanās kustības. Neatlaižot satvērienu, bet nemitīgi attīstot un mainot kustību telpā, dejotāji pamazām kļūst par spēku, kas virzās uz priekšu ar neapturamu inerci. Tāpat kā vērojot dabas stihiju, var fiziski sajust tās spēku, šī izrāde iedarbojas ar fascinējošu dinamiku, ko pirmais uztver ķermenis, nevis prāts.

Izrādē Vērpete piedalās mūziķi Mārtiņš Miļevskis un Rihards Lībietis. Pirmizrādi Vērpete piedzīvoja Starptautiskajā Jaunā teātra festivālā Homo Novus 2015. gadā, par ko saņēma Spēlmaņu nakts balvu kā gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Šoreiz, izceļot spilgtus notikumus par godu savai 25. dzimšanas dienai, Homo Novus to piedāvā noskatīties Pārmijas otrajā epizodē.

Savukārt  jau 22. martā Pārmijas vēl ir iespēja iegādāties biļetes uz Lauras Dišleres, Madaras Dišleres, Lienes Gravas un Mārča auziņa iestudējumu Intervija ar Frānsisu Bēkonu un Igaunijas pazīstamākā horeogrāfa Marta Kangro izrādi Pirmspagātne (Past Perfect).

Biļetes uz Pārmijas epizodēm pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās. Jaunumiem iespējams sekot Facebook un Instagram.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja