Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Borisa Eifmana jaunā baleta Rodēns Eiropas pirmizrāde - šodien!

10.un 11.decembrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks Borisa Eifmana jaunākā baleta_ iestudējum Rodēns_ Eiropas pirmizrāde. Iestudējums veltīts izcilo skulptoru Ogista Rodēna un viņa skolnieces, mīļākās un mūzas Kamillas Klodelas liktenim un mākslai, informē SIA Art Forte sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste Kristīna Šemancova.

Kā stāsta pats Eifmans, Rodēna un Klodelas dzīve un mīlestība ir neparasts stāsts par diviem māksliniekiem sarežģītā un neparasti dramatiskā savienībā, kurā kopā savijusies kaislība, naids un radoša greizsirdība. Garīgā un enerģētiskā mijiedarbība starp skulptoriem ir unikāla - atrodoties līdzās Rodēnam, Kamilla ne tikai dāvāja viņam iedvesmu, palīdzēja atrast jaunu stilu un radīt šedevrus, bet arī pārdzīvoja mērķtiecīgu sava talanta izaugsmi, pārvēršoties izcilā meistarē.Pēc šķiršanās ar Rodēnu Klodela slīgst neprāta tumsā. Nelaimīgo dvēseli pārņem patoloģisks naids pret agrāko skolotāju un mīļoto, kurš, kā uzskatīja Kamilla, viņai nozadzis dzīvi un talantu. Jaunajā baletā parādītas Rodēna ilgas pēc savas mūzas un sirdsapziņas mokas un garīgās saslimšanas pārņemtās Kamillas, jeb tās neprātīgās Erīnijas, atriebības dievietes, kurā viņu pārvērta nežēlīgais liktenis, uzmācīgie slimīgie murgi.Ķermeņu valodā šajā izrādē tiek runāts par kaislību, iekšēju cīņu un izmisumu. Par visām tām cilvēces gara dzīves izpausmēm, kuras Rodēns un Kamilla ģeniāli atveidojuši bronzā un marmorā. "Veidojot jauno baletu, es tiecos uz akmenī sastingušā mirkļa pārvēršanu nevaldāmā un emocionāli piesātinātā ķermeņa kustību straumē," piebilst pats Boriss Eifmans.Izrādi Rodēns jau ir novērtējuši Krievijas un ASV deju mākslas kritiķi un cienītāji. Baleta pirmizrāde ar triumfu noritēja uz Sanktpēterburgas Aleksandra teātra skatuves 2011.gadā, bet šopavasar no 9. līdz 11.martam izrādi varēja noskatīties uz  New York City Center skatuves."Eifmans piedāvā skatītājiem kaut ko vairāk nekā vienkārši skulptora darba atspoguļojumu. Rodēns sniedz iespēju ieraudzīt mākslinieka iekšējo pasauli un saprast, ar ko nākas upurēt ģēnija tuviniekiem", tā par izrādi raksta ietekmīgais mākslas portāls Bachtrack.com. Darels Vuds, izdevuma NYC Dance Stuff autors, savā apskatā apliecina, ka "Borisam Eifmanam ir izdevies notvert un atstāstīt šī satriecošā stāsta būtūbu. Es pareģoju baletam Rodēns lielu nākotni un man liekas, ka vēstures skatījumā tas tiks dēvēts par vienu no 21. gadsimta labākajiem baletiem".Biļetes var iegādāties Latvijas Nacionālās operas kasēs un Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ineses Galantes fonds nodibina Baltijas balvu

Ineses Galantes fonds” sadarbībā ar trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – sabiedriskajām un izglītības organizācijām, profesionālajām asociācijām un diplomātiskajiem p...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja