Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dailes teātris nākamajās sezonās centīsies pievērst starptautiskās teātra vides uzmanību

Pēdējos gados mēs esam nostiprinājuši savas pozīcijas starp vadošajiem Latvijas teātriem, mums jāveic jauns izrāviens - jāpievērš starptautiskās teātra sabiedrības uzmanība tiem procesiem, kas pie mums notiek - tā nākamo teātra sezonu izaicinājumus iezīmē Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers.

"Tas prasa citu atdevi, augstāku izrāžu kvalitāti," norāda Džilindžers. Tuvākajās sezonās plānots vēl paplašināt teātra trupu, kurai šogad pievienojās divi jauni aktieri - Kaspars Zāle un Edijs Zalaks. 

Dailes teātra direktors Andris Vītols aģentūrai LETA atklājis, ka teātris savu vietu starptautiskajā teātra vidē plāno iezīmēt, aicinot starptautiska līmeņa teātra kritikas autoritātes izteikt viedokli par Dailes teātra izrādēm. "Sākumā tas varētu tikt īstenots Baltijas mērogā," norādījis Vītols.

Teātra 95. sezona atklāta jau 31. augustā ar izrādi bērniem Pīters Pens Lauras Grozas-Ķiberes režijā. "Mazie skatītāji jau no sajūsmas ir salauzuši divus krēslus," par izrādei izrādīto atzinību no skatītāju puses joko Džilindžers. Septembrī Dailes teātrī paredzētas divas pirmizrādes. Lielajā zālē būs skatāma Lī Hola traģikomēdija Vakariņas ar Elvisu (pirmizrāde 19. septembrī) režisora Jana Villema van den Bosa versijā, bet mazajā zālē notiks krievu kino režisora Genādija Ostrovska melodramatiskās komēdijas Divi kapteiņi pirmizrāde (21. septembrī) paša autora režijā.

Lielajā zālē jaunajā sezonā plānoti vēl četri jauniestudējumi. Divus no tiem veidos viesrežisori, kuriem šīs izrādes būs atgriešanās Dailes teātrī - lietuviešu režisors Rolands Atkočūns un bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs. Pārējās divas izrādes iestudēs Dž.Dž.Džilindžers - 9. janvārī notiks Maksima Gorkija drāmas Saules bērni pirmizrāde, bet sezonas noslēgumā uz lielās skatuves tiks pirmizrādīta Maikla Kūnija komēdija Reāli sliktie puiši. Iecerēts arī Vecgada koncerts, ko veidos režisors Gundars Silakaktiņš.

Vairākas izrādes sezonas laikā plānotas mazajās spēles telpās – to vidū būs Kristofera Durenga Vaņa un Soņa un Maša un Spaiks (režisors Gundars Silakaktiņš), Važdi Muavada Ugunsgrēki (režisors Mārtiņš Eihe), Leldes Stumbres Droši kā tankā (režisors Mihails Gruzdovs) un Pītera Šefera Equus. Aulēkšiem (režisore Laura Groza-Ķibere) mazajā zālē, kā arī vairāki jauniestudējumi kamerzālē - režisora Mihaila Gruzdova fantāzija par Fjodora Dostojevska stāsta tēmu Lēnprātīgā, divi Dmitrija Petrenko iestudējumi - Bernharda Šlinka Visas viņas grāmatas un Aleksandra Jugova Čuhņa, Aleksandra Molčanova Ne-slepkava, ko iestudēs Regnārs Vaivars un Mārtiņa Zīverta Rīga dimd (režisors Kārlis Auškāps). 

Arī šosezon teātrī darbosies mākslas telpa Brīvības 75. 18. septembrī tajā tiks atklāta izstāde Atkušņa romantiķis. Leo Kokle. Portreti

Aizvadītajā sezonā Dailes teātrī nospēlētas 495 izrādes, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekš, līdz ar to nedaudz krities arī skatītāju skaits. Apmeklētākās izrādes bijušas Šeipings, Oņegins un M.Butterfly.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja