Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Dailes teātris noslēdz sezonu un gatavojas jaunajai

Dailes teātrī noslēgumam tuvojas 2023./ 2024. gada sezona. Tā noslēgsies ar jau tradicionālo un pašironisko koncertuzvedumu Dailes sviests, kura pirmizrāde notiks 12. jūnijā, savukārt noslēdzošā izrāde 16. jūnijā.

Šī būs arī pēdējā izrāde uz vecajiem Lielās zāles skatuves dēļiem. Pateicoties teātra atbalstītājiem – koksnes nozares uzņēmumam Stiga RM –, šovasar tiks pabeigta jaunās skatuves grīdas ieklāšana. Šim mērķim uzņēmums novirzījis 30 000 eiro, un teātra vajadzībām ir sarūpēti īpaši sagatavoti skatuves grīdas dēļi. Ar tik pat lielu summu, 30 000 eiro, Stiga RM šosezon atbalstīja jauno Dailes studentu mācības Mūzikas akadēmijā.

Teātra un Stiga RM sadarbība turpināsies arī nākamgad. Dailes teātris kopā ar Stiga RM organizē īpašu dāvinājumu Ukrainai. Dailes teātra izrāde Kaukāziešu krīta aplis tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti tiks nodoti dāvinājumā ukrainas kolēģiem. Izrādes režisors Data Tavadze ar savu radošo komandu rudenī dosies uz Kijivu, lai veidotu Dailes izrādes repliku. Kaukāziešu krīta aplis turpinās savu dzīvi Kijivā un ukraiņu valodā. Visus mākslinieciskos izdevumus un dekorāciju transportēšanu segs Stiga RM. Kopīgā dāvinājuma vērtība būs gandrīz 60 000 eiro. Izrāde Kaukāziešu krīta aplis bija viens no kritiķu augstāk novērtētajiem iestudējumiem Dailes teātrī pēdējo sezonu laikā. Tā tika nominēta vairākām 2022./2023. gada Spēlmaņu nakts balvām – izrāde nominēta kā Gada lielās formas izrāde, Data Tavadze nominēts kategorijā Gada režisors, savukārt Milēna Miškēviča tika izvirzīta nominācijai Gada jaunais skatuves mākslinieks. 

Dailes teātrim ar Kijivas Drāmas un komēdijas teātri cieša sadarbība ir izveidojusies kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma. Kijivas teātra mākslinieki Dailē 2022. gada vasarā ar sponsoru un Londonas Vestenda teātra kompānijas Mischief Theatre atbalstu iestudēja populārās komēdijas Izrāde, kas saiet sviestā Dailes versiju ar ukraiņu aktieriem un ukraiņu valodā. Iestudējums tika vairākkārt rādīts Dailē ukrainas bēgļiem labdarības izrādēs, bet pēc tam tika pārcelts uz Kijivu, kur to izrāda vēl joprojām. Kā teātra direktoram atzinuši ukraiņu kolēģi: “Mums ir vajadzīgi ne tikai ieroči, mums reizēm ir vajadzīgi arī retie brīži, kad nedomāt par kara šausmām, un teātrim patlaban Ukrainā naudas nav it nemaz.” 

Vasaras saulgriežu laikā Dailes teātrim gaidāms īpašs notikums. Dailes teātris ar jau starptautiskus panākumus piedzīvojušo izrādi ROTKHO piedalīsies Vīnes festivālā (Wiener Festwochen). Vīnes festivāls ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem Eiropas teātra festivāliem. Dailes teātra un režisora Lukaša Tvarkovska iestudējums ROTKHO Vīnes festivāla ietvaros būs skatāms 21. 22. un 23. jūnijā. Pēc veiksmīgām viesizrādēm Atēnās, Parīzē un Milānā žurnāla Théâtres Magazine desmit gadu jubilejas numurā izrāde ir atzīta par vienu no pēdējās desmitgades 50 labākajām izrādēm. 

Dailes teātrī izrādes atsāksies jau augusta sākumā. Neparasts, ekskluzīvs, drosmīgs un aktuāls būs jauniestudētais frīku kabarē Stulbā dzīve. Muzikālā izrāde Stulbā dzīve ir divu kabarē grupu – ikoniskās britu grupas The Tiger Lillies un tagad Francijā darbojošos ukraiņu Dakh Daughters  – satikšanās uz Dailes skatuves ar mūsu spilgtākajām aktrisēm – Ievu Segliņu, Ēriku Egliju-Grāveli un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu. “Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi”, tā saka režisors un autors Vlads Troickis. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju. Šī neparastā iestudējuma pirmā izrāde gaidāma 9. augustā koncertzālē Cēsis teātru skates Grand Prix ietvaros, bet 11. augustā notiks tās pirmizrāde Dailes teātra Lielajā zālē. Biļetes būs pieejamas tirdzniecībā no 12. jūnija plkst. 12.00, savukārt abonementu īpašniekiem biļetes nopērkamas iepriekšpārdošanā jau no šodienas. 

Sezonas noslēgums ir ieviesis korekcijas abonementu izrāžu piedāvājumā. Jauniestudējumu abonementā, kā izziņots iepriekš, jau iekļauts Māras Zālītes un Raimonda Paula koncertuzvedums Meža gulbji Klāva Meļļa režijā un Olgas Tokarčukas Dzen savu arklu pār mirušo kauliem… iestudējums holandietes Olas Mafalani režijā, bet kā trešā abonementu izrāde skatītājiem tiek piedāvāts Viestura Kairiša jauniestudējums – Viljama Šekspīra komēdija Sapnis vasaras naktī.

Iepriekš abonementā iekļautā izrāde pēc A. Šniclera Sapņu novele Olivjē balvas nominanta Daniela Regeta režijā ir pārcelta uz 2025./2026. gada sezonas sākumu. 

Ir noslēgusies aktieru atlase holandiešu režisores Olas Mafalani iestudējumam, kas tiks veidots pēc Nobela prēmijas laureātes Olgas Tokarčukas pasaulslavenā romāna Dzen savu arklu pār mirušo kauliem…, un iestudējuma galvenajā lomā būs Čulpana Hamatova. 

Režisore galvenajai lomai Hamatovu atlasīja jau maija sākumā, bet nu teātris var viņu apstiprināt šai lomai, jo aktrise ir izšķīrusies par labu brīvmākslinieces statusam. 

Jaunās sezonas atklāšanu teātrī svinēs 13. septembrī, kad uz Lielās zāles skatuves pirmizrādi piedzīvos izrāde visai ģimenei Zilā lapsa. Izrādi Dailes teātrī iestudēs lietuviešu režisors  Jons Tertelis. Zilā lapsa ir animācijas iedvesmota izrāde, kas aicinās skatītājus doties pasakainā ceļojumā un vieglā un drošā veidā iepazīt to, kas slēpjas pasaku ēnas pusē. 

Šajā pavasarī teātrī tika uzsākta Mazās zāles pārbūve. Ir plānots, ka jaunajā sezonā, pārbūves laikā Mazās zāles iestudējumi tiks izrādīti Tabakas fabrikā. Paredzams, ka pārbūve ilgs aptuveni gadu.

Šī sezona teātrī ir aizvadīta ciešā sadarbībā ar teātra patronu Rietumu Banka. Kā zināms pagājušajā gadā tika parakstīts trīs gadu sadarbības līgums starp Rietumu Banku un Dailes teātri, paredzot, ka ik gadu ar bankas finansējumu teātra jauniestudējumu budžets tiks papildināts par 100 000 eiro.  Savukārt, lai piesaistītu darbam Dailes teātrī augstākās raudzes profesionāļus no Eiropas, kā arī atbalstītu Dailes teātra esošo un potenciālo darbinieku apmācības Latvijā un ārvalstīs, teātris ir uzsācis ilgtermiņa sadarbību ar labdarības fondu Nākotnes Atbalsta fonds, kas ik gadu šim nolūkam teātrim arī ziedos 100 000 eiro. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja