Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Daugavpils teātrī top Nobela prēmijas laureāta literatūrā Juna Foses lugas iestudējums Kaids nūteikti atīs

16. oktobrī Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde Nobela prēmijas laureāta literatūrā, norvēģu rakstnieka un dramaturga Juna Foses lugas iestudējumam latgaliski Kaids nūteikti atīs (Kāds noteikti atnāks) Oļega Šapošņikova režijā. Tas būs gandrīz trilleris par pakāpeniski pieaugošu spriedzi kāda pāra attiecībās, informēja teātra pārstāvji

Izrāde vēsta par to, kādu ietekmi uz attiecībām atstāj paša prātā izcīnītās vai zaudētās cīņas. Pāris ierodas jauniegūtā, dabas paplosītā mājā, kura atrodas kaut kur nekurienes vidū. Beidzot viņi ir kopā, divi vien, tālu prom no visiem. Taču prātu sāk tirdīt nemierīga doma, ka kāds varētu atnākt, un cerētās miera ostas ūdeņus sašūpo bailes. Kāds tik tiešām atnāks. Un izvilks virspusē to, kas līdz šim bijis apslēpts. Neuzticību, nedrošību un greizsirdību.

“Foses lugu teksti ir ļoti īpatnēji, tā nav parasta proza vai dzeja. Neskatoties uz acīmredzamu šīs lugas dziļo psiholoģismu, mēs kopā ar aktieriem uzskatām, ka tur ir iekodēts arī filosofisks saturs, kuru var nolasīt, tikai atšifrējot simbolus, kurus mēs tur saskatījām. Šī teksta simboliku mums izdevās interpretēt, izmantojot Zigmunda Freida un Karla Gustava Junga teorijas,” stāsta izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Juna Foses darba nokļūšana Daugavpils teātra repertuārā nav nejaušība. Oktobrī notiks Ziemeļvalstu dienas Daugavpilī, un Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, aicinot iesaistīties Daugavpils teātri, piedāvāja ideju iestudēt kādu no Juna Foses darbiem. Fose raksta savus darbus jaunnorvēģu valodā (nynorsk), kuru, līdzīgi kā latgaliešu valodu, ikdienā lieto neliela sabiedrības daļa. Līdz ar to iestudējums Kaids nūteikti atīs ir solis uz to, lai būvētu tiltu starp jaunnorvēģu un latgaliešu valodu un to nesējiem, kurus vieno vēlme saglabāt, kopt un attīstīt savu valodu. Iestudējums Kaids nūteikti atīs top ar Norvēģijas Karalistes vēstniecības Latvijā un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā atbalstu.

Izrādes radošo komandu veido scenogrāfe un kostīmu māksliniece Inga Bermaka, kustību mākslinieki Vladimirs Goršantovs, Darja Turčenko un gaismu mākslinieks Sergejs Vasiļjevs. Lugu latgaliski tulkojusi Jūlija Tumanovska. Izrādē piedalās: Zanda Mankopa, Līga Ivanova, Marks Šelutko, Māris Korsiets, Ritvars Gailums, Egils Viļumovs, Vladimirs Goršantovs, Darja Turčenko.

Pirmizrāde - 16. oktobrī plkst.18.30, nākamā izrāde – 17. oktobrī plkst.18.30.

Biļetes: Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja