Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Festivālu Homo Novus noslēdz pusaudžu veidota programma

Starptautiskā jaunā teātra festivāla Homo Novus ietvaros šogad paredzēta atsevišķa jauno kuratoru-pusaudžu veidota programma Apvērsums. Plašo programmu, kurā visi notikumi ir bez maksas, skatītāji varēs apmeklēt piektdien un sestdien, 9. un 10. septembrī, jaunajā kultūrvietā MAZE – Brīvības ielā 109, Rīgā (ieeja no Palīdzības ielas).

Desmit Latvijas un Norvēģijas pusaudžu patstāvīgi veidotā festivāla programma, kas veltīta paaudžu nostalģijas tēmai, ietver plašu vizuālu, skatuvisku, muzikālu un interaktīvu mākslas darbu klāstu.

Piektdienas, 9. septembra, vakarā Apvērsuma vārti tiks atvērti plkst. 16.46 ar nelielu performatīvu akciju, un no šī brīža skatītājiem būs aplūkošanai pieejamas vairākas scenogrāfiskās telpas un instalācijas: Prāgas skatuves mākslas studentu un bērnu darbnīcas kopīgi veidotā telpa (Un) no viena mēness uz citu es lecu, kas veltīta bērnībā pieredzētajai sapņu un murgu tēmai. Vienlaikus citā ēkas daļā varēs pieredzēt scenogrāfes Kristīnes Kutepovas iekārtoto Starptelpu un mijiedarboties ar instalācijām, kas veltītas atmiņu izšķīšanas tēmai. Instalācijas veidotas sadarbībā ar Rīgas sociālās aprūpes centra Gaiļezers iemītniekiem.

Visu Apvērsuma laiku būs apskatāma Māras Brīveres gleznu izstāde Piezīmes, lai atcerētos, un atvērts arī Berlīnē dzīvojošās Čīles mākslinieces Kotes Haņas Zunigas iekārtotais Ledusskapis, kurā noteiktos laikos notiks gastronomiskas spēles. Tā kā Apvērsuma veidotāji vēlas uzrunāt un iedarbināt visas skatītāju maņas, sadarbībā ar parfimēri Sigitu Birznieci un ziepju mākslinieci Daiju Lī tapuši trīs paaudžu nostalģijas aromāti īpašām ziepēm, kas būs atrodamas festivāla telpās.

Uz vietas būs pieejamas arī uzkodas un darbosies bārs ar bērnu sacerētām kokteiļu receptēm. Savukārt apmeklētāji, kuriem rūp viņu mati, aicināti jau savlaicīgi pierakstīties pie meistariem interaktīvajā performancē ar matu zaudēšanu un iemūžināšanu Mati – iesprūstot laikā. 9. septembra vakara ballītē uzstāsies dažādu paaudžu dīdžeji ar nostalģiskiem un enerģiskiem setiem – “Apvērsuma” telpās viesosies gan Dj Afterglow no Austrālijas, gan Dj Bush Hartshorn no Lielbritānijas, gan pašmāju DJ Katii jeb Katrīna Vēvere.

Apvērsuma programmā paredzēta arī pusaudžu sastādīta izrāžu retrospektīvas videoprogramma. Piektdien, 9. septembrī, plkst. 17.30 skatītāji varēs noskatīties Elmāra Seņkova 2015. gadā veidotās izrādes Mii Mii paaudze ierakstu ar šogad radītu izrādes papildinājumu, kurā dalībnieki atskatās paši uz sevi. Savukārt 10. septembrī no plkst. 11.00 plānota bērnu priekšpusdiena ar Latvijas Leļļu teātra Emīls un Berlīnes zēni un Norvēģijas Riks teatret izrādes Mio, mans Mio videoierakstiem. Pēcpusdienā būs skatāms Arnolda Liniņa režisētā Branda videoieraksts un Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa filmas Laika tilti seanss par Baltijas poētisko dokumentālo kino.

Visbeidzot 10. septembrī plkst. 20.00 Apvērsuma telpās viesosies Latvijas Leļļu teātris ar izrādi pieaugušajiem Es – Bendžamins Batons, un vakaru noslēgs vakaru noslēgs stāstnieku un mūziķu apvienības (Elīza Dombrovska, Kirils Ēcis, Anna Klišāne, Ivars Krasts, Gerds Lapoška, Jurģis Lūsis un Kristiāna Bērza) veidotā performance Tuvie un Tālie un Māja Kāja, kas tapusi sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu.

Visi pasākumi publikai pieejami bez maksas. Izrāžu un videoseansu apmeklētājus lūdzam ierasties laicīgi, jo vietu skaits telpās ir ierobežots. Notikumu programma pieejama mājaslapā www.homonovus.lv.

Starptautiskā jaunā teātra festivāla Homo Novus ietvaros šogad, no 2. līdz 11. septembrim, Rīgā un reģionos paredzētas 16 latviešu un starptautisku mākslinieku komandu radītas izrādes, kā arī atsevišķa jauno kuratoru-pusaudžu veidota programma Apvērsums. Festivāla centrā – bijušajā Casino Latvija, Kaļķu ielā 24.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja