Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jaundarbi, pirmizrādes, performances - festivāla Homo Novus programmā plašs Latvijas izrāžu piedāvājums

No 30. augusta līdz 9. septembrim Rīgā norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, kas būs veltīts viesmīlīgai, kolektīvai rīcībai un iespējām, ko sniedz kopīgi paveikts darbs.

Šogad festivāls piedāvā Rīgā noskatīties vairākas ilgi gaidītas Latvijas mākslinieku pirmizrādes, kā arī trīs tieši festivālam veidotas izrādes, kas tapušas jaunajā vasaras rezidenču programmā.

Festivāls tiks atklāts 30. augustā ar Kristas Burānes īpašvietas izrādi Visi putni skaisti dzied, kas nominēta arī Spēlmaņu nakts balvai divās kategorijās. Izrādi producē Dirty Deal Teatro sadarbībā ar Story Hub un tā iekļauta Rīgas vasaras kultūras programmā. Muzikālās izrādes komponists ir Jēkabs Nīmanis. Tās pamatā ir cīņa starp dabu un cilvēka vēlmēm, kas piedāvā dziļāk izprast arī izmirstošo putnu sugu perspektīvu. Izrāde būs skatāma Dzegužkalnā 30. un 31. augustā. Tā pieejama bez maksas, rezervējot ielūgumus homonovus.lv 

Festivālā Homo Novus varēs arī noskatīties divas latviešu mākslinieku izrādes, kas jūnija sākumā ar lieliskiem panākumiem un cildinošām Somijas skatītāju atsauksmēm uzņemtas Helsinku festivālā Baltic Take Over. Pēc divām izpārdotām izrādēm Helsinku Teatri Viirus teātra trupa Kvadrifrons aicina arī vietējos skatītājus piedzīvot savu jaunāko, zombiju tēmai veltīto izrādi. Kad gulošais mostas ir lirisks šausmu stāsts par nesaraujamām draudzības saitēm, vairākkārtēju Sniegbaltītes modināšanu, Bonijas Taileres smeldzīgo superhītu, saplīsušu vēja ģeneratoru, milzīgu spoguli un vēl milzīgāku melno caurumu.

Savukārt Laukku kolektīvs vēlreiz mēģinās reflektēt par nevainojamo mākslas telpu 7 stundu garajā performancē Izsapņot ārthausu, kuru Helsinku Kiasma galerijā jau pieredzēja vairāk nekā 1000 somu skatītāju, piedāvājot īpašu publiskās telpas metodoloģiju, kas darba norisē iesaista skatītājus gan celtnieku, gan skatītāju lomās. Performatīvā brīvdabas instalācija būs skatāma Rīgas centrā 3. septembrī (notikuma vieta tiks precizēta augustā homonovus.lv).

Visas vasaras garumā trīs mākslinieku apvienības piedalās vasaras rezidenču programmā bijušā Casino Latvia telpās – ar viņu veidotajiem jaundarbiem varēs iepazīties festivālā Homo Novus. Šī gada rezidenču programmas dalībnieki ir: laikmetīgās dejas apvienība SIXTH, Rūta Ronja Pakalne un Laura Gorodko, kā arī grupa Spēļlaukums (Madara Gruntmane, Krišjānis Elviks, Nauris Miķelis Goba). Mākslinieku apvienības izmanto rezidenču telpas festivāla centrā, kā arī saņem darba tapšanas un izrādīšanas procesam nepieciešamo tehnisko un finansiālo atbalstu. Rezidenču programmas izrāžu laiki tiks izziņoti augustā festivāla mājaslapā homonovus.lv.

Pilna Starptautiskā jaunā teātra festivāla Homo Novus programma tiks publicēta augusta pirmajā nedēļā, bet patlaban zināms, ka otro gadu pēc kārtas festivālā atgriežas arī Dienvidkorejas mākslinieks Džaha Kū (Jaha Koo) ar Hamartijas triloģijas otro daļu – izrādi Cuckoo. Izrādes pamatā ir saldsērīga saruna starp mākslinieku un pļāpīgiem rīsu vārāmajiem katliņiem, kas iepazīstina skatītāju ar Dienvidkorejas jaunāko laiku vēsturi. Tās laikā mākslinieks atklāj gan savu personisko politisko notikumu pieredzi, gan dalās vispārīgās pārdomās par laimi, dzīvi un nāvi.

Visi festivāla notikumi, tostarp festivāla centra bezmaksas pasākumi, tiks izziņoti augusta sākumā. Sīkāka informācija un biļešu rezervācija pieejama www.homonovus.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja