Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jūnija sākumā norisināsies Dailes teātra festivāls

Dailes teātra festivāla programmā iekļauta Kijivas Drāmas un komēdijas teātra izrāde Sliktie ceļi, šodien preses konferencē žurnālistiem norādīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Teātra festivālā, kas noritēs līdz 4. jūnijam, interesenti varēs noskatīties arīdzan izrādi Rotkho, ko iestudējis režisors Lukašs Tvarkovskis, izrādi Smiļģis, ko iestudējis teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, kā arī izrādi Degunraži, ko iestudējusi režisore Ildiko Gāšpāra.

Iepazīstinot ar Dailes teātra festivālu, Kairišs atzīmēja, ka tā programmā iekļautas izrādes, lai parādītu teātra veikumu, tomēr mērķis ir daudz tālejošāks - katru gadu pavasarī skatītājiem parādīt lielās teātra formas iestudējumus.

"Pagaidām festivāls ir pilotversijā, bet mērķis ir radīt tradīciju un atvest uz Latviju lielās formas meistarus, radīt jaunas teatrālas pieredzes, kā arī uz šī pamata veidot kopprodukcijas. Vēl viens mērķis ir parādīt speciālistu auditorijai Dailes teātra labākās izrādes," preses konferencē sacīja Kairišs.

Tāpat Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs akcentēja, ka teātris uzņemts Eiropas Teātru savienībā. Pagaidām Dailes teātris ir vienīgais teātris Baltijā, kas ir pārstāvēts šajā organizācijā. Kairišs uzsvēra, ka Dailes teātra mērķis ir būt par pasaules un Eiropas idejas nesējiem Latvijā, kas ir būtiska misija, kas izriet no Dailes teātra vēstures.

Kā informēja teātra pārstāve Agnese Vārpiņa, dibināta 1988. gadā, Eiropas Teātru apvienība ir lielākais valstisko teātru tīkls Eiropā. Tā ir organizācija, kas atbalsta Eiropas teātru darbu un izceļ to kā nozīmīgu platformu dialoga un demokrātijas veicināšanai, kā arī instrumentu, ar kura palīdzību uzrunāt mūsdienu mainīgo un daudzveidīgo sabiedrību.

Eiropas Teātru savienības programmas un stipendijas nodrošina kontaktu apmaiņu, profesionālo attīstību un māksliniecisko sadarbību tās dalībnieku starpā. Apvienības mērķis ir izcelt teātri kā 21. gadsimta Eiropas mākslas pasaules stūrakmeni, un tā darbojas ar Eiropas Savienības fondu atbalstu.

Atskatoties uz šo sezonu, Žagars akcentēja, ka pēc Covid-19 pandēmijas skatītāju interese apmeklēt teātri nav atgriezusies pirms pandēmijas apjomos. Viņš norādīja, ka aizvadītajā pusgadā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja divi starptautiski projekti - Rotkho un Kokvilnas lauku vientulībā, kur uz skatuves var redzēt aktierus Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti.

Dailes teātra direktors sacīja, ka pirms gadiem viņš bija viens no tiem, kas uzstāja, ka Dailes teātra Lielās zāles pēdējās rindas tiks atvērtas tikai tad, ja teātrī notiks kāds populārās mūzikas koncerts, tomēr teātris bija spiests pārkāpt šo sarkano līniju, jo pieprasījums uz abiem iestudējumiem ir liels. Viņa ieskatā, apjomīgi projekti piesaista cilvēki interesi, viņi ir gatavi iegādāties biļetes un veltīt apmeklējumam savu laiku.

Ieskicējot nākotnes plānus, Žagars atzīmēja, ka nākamajā sezonā Malkovičs Dailes teātrī iestudēs britu dramaturga Toma Stoparda lugu Leopoldštate.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja