Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LTV1 rādīs izrādes Zoikina kvartira, Aija pēc Jaunsudrabiņa, Amadejs un Saules pelni

Latvijas Televīzija kopā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu jauno gadu uzsāk ar teātra izrāžu maratonu LTV1 ēterā. Janvāra sestdienās plkst. 21.45 raidījumu cikla Teātris.zip ietvaros būs skatāmas trīs izrādes – Valmieras teātra Zoikina kvartira, Dailes teātra Aija pēc Jaunsudrabiņa un Amadejs. Savukārt izrāžu ciklu februāra pirmajā sestdienā noslēgs Valmieras teātra izrāde Saules pelni.

Sestdien, 9. janvārī, LTV1 būs iespēja vērot režisores Indras Rogas Valmieras teātrī iestudēto krāšņo lielformāta izrādi Zoikina kvartira (Zojas dzīvoklis). Kaut arī lugas darbība risinās piecus gadus pēc Krievijas revolūcijas uzņēmīgās Zojas (aktrise Ieva Puķe) skaistajā dzīvoklī, neziņa par nākotni, aizbraukšanas tēma un naudas "dabūšana" visādiem līdzekļiem ir arī šodienas dzīves skaudrā īstenība. Izrāde saņēmusi laikraksta Diena Gada balvu kultūrā 2012. gadā kā pārsteidzošs un kvalitatīvs mākslas fakts, kā arī tika izvirzīta 2012./2013. gada Latvijas teātru gada balvai trīs nominācijās. Pirms izrādes, plkst. 21.25, par autora un lugas vēsturisko patiesību raidījumā Teātris.zip stāstīs teātra zinātniece Edīte Tišheizere, bet savu lugas redzējumu piedāvās režisore Indra Roga.

Savukārt 16. janvārī būs skatāms Dailes teātra kamerzāles šedevrs – izrāde Aija pēc Jaunsudrabiņa. Šī izrāde jau piecus gadus uzrunā skatītāju tuvplānā, it īpaši jauno skatītāju, kuram bieži šķiet nepieņemami literatūras klasikas kanoni. Pazīstamais stāsts par trauksmaino Aiju un viņas mūža vīriešiem režisora Regnāra Vaivara skatuviskajā versijā izvēršas vēstījumā par cilvēka laimes un mīlestības meklējumiem, kā arī par vērtību sistēmu mūsdienu sabiedrībā. Izrādi meistarīgi virza trīs aktieru Kristīnes Nevarauskas, Ginta Grāveļa un Artūra Dīča tēlojums, kas īpaši pateicīgs TV tuvplānam. Izrāde ir laikraksta Diena Gada balvas kultūrā 2010 laureāte. Tā bijusi nominēta piecām Spēlmaņu nakts 2010/2011 balvām. 

30. janvārī raidījumu cikls Teātris.zip skatītājiem piedāvās baudīt Dailes teātrī iestudēto izrādi Amadejs ar Artūru Skrastiņu galvenajā lomā. Dramaturgs Pīters Šefers intriģējoši un radoši apspēlē vēstures radīto leģendu par Mocarta noindēšanu, pētot, kā Saljēri (Artūrs Skrastiņš) greizsirdīgā skaudība noved jauno Mocartu līdz galējai iznīcībai. Režisors Jans Villems van den Boss par izrādi ir teicis: "Sadzīvot ar saviem dēmoniem var tikai, tos atzīstot. Luga ir cīņa par cilvēku sevī, par spēju saskatīt un pieņemt šo unikālo, bet nepilnīgo būtni, piedot sev un citiem, kā arī mēģinājums atbildēt uz jautājumu par dzīves vērtībām, slepkavību un nāvi. Vai tiešām ir notikusi slepkavība? Vai tiešām kāds ir nogalināts? Un kurš galu galā ir upuris, bet kurš – slepkava?" Izrāde tikusi nominēta trim Spēlmaņu nakts 2010/2011 balvām, no kurām ieguvusi divas. Raidījumā Teātris.zip plkst. 21.25 par lomu izrādē stāstīs Artūrs Skrastiņš.

Izrāžu ciklu februāra pirmajā sestdienā, 6. februārī, noslēgs Valmieras teātra izrāde Saules pelni – stāsts par Sāru Bernāru (1844 - 1923), leģendāru franču teātra aktrisi, kura bieži vien ir nosaukta par "vispopulārāko aktrisi pasaules vēsturē". Dramaturgs Džons Marelis savu stāstu par viņu ir nodēvējis par dubulto dzīvi, ar to liekot saprast, ka viņas mūža noslēgumā tiek apcerēta slavas un spožuma bagātā skatuves dzīve un aktrises personīgās izjūtas. Režisors Felikss Deičs Sāras Bernāras lomu uzdāvināja aktrisei Dacei Eversai 60 gadu jubilejā. Pirms izrādes raidījumā Teātris.zip plkst. 21.25 saruna ar abiem izrādes aktieriem – Daci Eversu un Tālivaldi Lasmani.    

Nākamās raidījumu cikla Teātris.zip izrādes būs skatāmas martā LTV7 ēterā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja