Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākslīgas patiesības īstenas laimes vārdā. Iestudēta izrāde SIA Ģimenes romāns

Vai kādreiz esi gribējis, kaut varētu izvēlēties, kā pret tevi izturas un kā runā mīļotais, ģimene, draugs vai priekšnieks? Ir taču brīži, kad vajag, lai kāds uzmundrina. Neviena tāda nav? Jādodas uz Japānu, jo tur ir kāds neparasts uzņēmums, kura darbības mērķis ir mazināt XXI gs. izplatītāko saslimšanu, kas nepazīst nedz ģeogrāfisku robežu, nedz kultūru atšķirību, – vientulību. Nē, tā nav psihoterapija, bet… Kas tas ir? Par to – Valmieras teātra iestudējums SIA Ģimenes romāns.

"Nekas nav izdomāts! Pirms gada izlasīju laikrakstā interviju ar izrādes galvenā personāža prototipu. Viņš Japānā vada uzņēmumu ar vairāk nekā 2000 darbiniekiem, kura devīze, kā to formulējām izrādē, ir Mākslīgas patiesības īstenas laimes vārdā. Viņi piedāvā pakalpojumu, kas sākumā šķiet neiespējams. Cilvēks, pērkot šo pakalpojumu, saņem īstenu laimi. Viņu uzklausa, pavada ar viņu laiku, sarunājas," stāsta režisors Toms Treinis, noliedzot, ka tas mūsu izpratnē varētu būt sociālais darbinieks. "Galvenais ir uzklausīt – gan vēlmes, gan tumšās domas."

Lai arī attālums no Rīgas līdz Tokijai ir vairāk nekā 10 000 km, problēmas ir līdzīgas. Mērogs gan cits, jo Japānā ir 75 miljoni cilvēku, Tokijā vien gandrīz 14 miljonu. Japāņu mentalitātei raksturīgo atturīgumu ietekmējusi ģeogrāfija, izolējot to no kontinenta. Japānas kultūrā nav pieņemts skaļi izpaust savas emocijas, runāt par problēmām un pārdzīvojumiem. Bet vai mēs, latvieši, sev to ļaujam? "Protams, ir atšķirības, un gribas domāt, ka Latvijā tik lielas vientulības problēmas tuvākajā laikā diez vai būs. Taču šāda pakalpojuma iespēja ir reāla. Ik pa laikam sociālajos tīklos var lasīt, ka kāds meklē kompāniju, ar ko iet uz kino, ceļot. Un šad tad vienkārši vajag kādu, ar ko kopā pavadīt laiku – klusēt, būt blakus," skaidro Toms Treinis. Zinot Japānas problēmu, varbūt varam situāciju glābt paši? Varbūt izrāde būs impulss piezvanīt tuviniekam, draugam, kas ilgi nav satikts. "Mēs jau varam būt sociāli aktīvi, bet iekšēji justies slikti, nesaprasti, nenovērtēti. Varbūt ir lietas, ko svešiniekam vieglāk izstāstīt nekā draugam?" spriež režisors. "Taču jautājums – cik daudzi no mums būtu gatavi pieņemt šo mākslīgo patiesību? Kamēr maksāju, kāds piedāvā ilūziju."

Pie izrādes strādājusi dramaturģe Linda Rudene, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Marta Treine, gaismu mākslinieks Niks Cipruss, komponisti Mārtiņš Zariņš, Sho’on Shibata (Japāna) un kustību konsultants Aigars Apinis. Lomās – Aigars Apinis, Rūdis Bīviņš, Artis Jančevskis, Māra Mennika, Ieva Puķe, Skaidrīte Putniņa, Diāna Krista Stafecka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja