Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgā notiks Igaunijas laikmetīgā teātra programma Latest

15. līdz 18. februārim Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar diviem Tallinas teātriem – Kanuti Gildi SAAL un NO99 aicina iepazīt igauņu teātra mākslinieku pasaules izjūtu un uzklausīt viņu viedokli par sociāli politiskiem procesiem programmā Latest, kurā piedalīsies arī vairāki latviešu mākslinieki, informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Laura Stašāne.

L. Stašāne arī inifrmēja, ka 2018. gada novembrī Igaunijā notiks latviešu atbildes vizīte un vairākos teātros Tallinā un Tartu tiks izrādīta mūsu jaunā teātra programma. 

Programmas kuratore Latvijā Gundega Laiviņa Igaunijas laikmetīgo teātri raksturo šādi: “Igauņi ir mūsu kaimiņi un mums ir daudz kā kopīga, taču brīnumainā kārtā tas neattiecas uz laikmetīgo teātri un deju. Igauņi skaitās klusi un noslēgti, tomēr viņu teātris ir trakākais, atklātākais un drosmīgākais reģionā un tam piemīt neizskaidrojami tumša un spēcīga enerģija. Līdzībās runājot – īsts igauņu melnais balzams.”

Uzsverot abu valstu mākslinieku sadarbības potenciālu, programmas centrā ir astoņu igauņu un latviešu mākslinieku jaundarbs Pirmie, kas aiziet, kura iedvesmas avots un tēma ir lībiešu vēsture Igaunijas un Latvijas valstiskuma kontekstā. Izrāde, ko veido komponists Toms Auniņš, scenogrāfes Austra Hauks un Epa Kubu, horeogrāfes Joanna Kalma un Karolīna Poska, režisors un aktieris Kārlis Krūmiņš, video māksliniece Kristīna Normana un režisors Valters Sīlis, notiks 15., 17. un 18. februārī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Viesizrāžu programmā – tikko kā Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu saņēmušā teātra NO99 izrāde Sapņotāji (režisors Juhans Ulfsaks) un filma Pelni un nauda (autori Enelīsa Sempera un Tīts Ojaso), radošā tandēma Lond Malmborg monoizrādes 10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek un Fizika un Fantāzija, kā arī trīs spožāko un starptautiski pazīstamāko igauņu vidējās paaudzes mākslinieku – režisora un aktiera Juhana Ulfsaka, dramaturga Ēro Epnera un horeogrāfa Marta Kangro jauniestudējuma Darbnīca pirmizrāde.

Viesizrāžu programma notiks Ģertrūdes ielas teātrī un Zirgu ielas koncertzālē, bet filma tiks demonstrēta divos seansos Kaņepes Kultūras centrā.

Programma Latest ir iekļauta abu valstu simtgades svinību programmā.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzē.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja