Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sapņi un cerības, šķietamais un reālais

Jaunajiem aktieriem iespēja spēlēt Šekspīru uz lielās skatuves

Vieta nedrīkst palikt tukša – šis teiciens šoreiz jāsaprot burtiski. Kad pēc Skroderdienām Silmačos aizvērās Latvijas Nacionālā teātra pagājušās sezonas durvis, kādas citas "durvis" atvērās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Dramatiskā teātra aktiermākslas un režijas studentiem. Viņiem tika atvēlēta lielā teātra skatuve. Jūlijā un augusta pirmajā pusē viņi cītīgi mēģināja, lai uz teātra lielās skatuves taptu diplomdarba izrāde Sapnis vasaras naktī. Režisors Elmārs Seņkovs ir gandarīts par šo iespēju.

"Šī nu reiz ir tā izrāde, kad ir radoša iespēja padauzīties. Viņu (studentu) ir ļoti daudz, izrādē pietiek lomu visiem," saka Elmārs Seņkovs. "Līdz šim studenti spēlējuši Zirgu pastā, kur telpas nav lielas. Bet, pateicoties Latvijas Nacionālajam teātrim, ir lieliska iespēja spēlēt uz lielās skatuves. Cits mērogs, citas sajūtas un emocijas, citas iespējas."

Viljama Šekspīra luga Sapnis vasaras naktī ir stāsts par sapņiem, ticību, cerību. "Jautājumi, ko jaunieši sev uzdod bieži – kas būšu, ko tālāk darīšu. Vai tie gadi, kas pavadīti studējot, ir tikai sapnis vai būs reāls turpinājums? Vai izvēle ir piepildāma? Un kāpēc gan tieši 4. kursā aktieriem un režisoriem nepamēģināt paspēlēties ar šķietamību un realitāti? Ja mēs šodien sapņojam vai domājam par vienu lietu, vai rīt tā būs tā pati vai jau cita?" izrādes tēmu vispārina un paralēles velk E. Seņkovs. Izrāde, viņaprāt, vairāk domāta jauniešiem, jo šī luga apliecina, ka Šekspīrs ir interesants, nevis garlaicīgs autors, kāds priekšstats par viņu var rasties pēc skolas programmas.

Šis LKA aktieru kurss pavasarī beigs studijas. Jūnija sākumā būs diplomdarbu un arī kursa darbu skate. «Tas būs intensīvs izrāžu maratons dažādos Latvijas teātros, dažādos spēles laukumos. Visi interesenti varēs iepazīties ar jauno profesionāļu varēšanu, jo tiks izrādītas, manuprāt, deviņas izrādes, tāds kā atskats par studiju laikā paveikto. Kursa darbi tiks atjaunināti un uzlaboti," stāsta E. Seņkovs. Viņš negrib piekrist, ka skati nosauktu par tādu kā darba biržu. "Man kā pedagogam, tas skan… skarbi, taču, ja no malas atsvešināti paskatās, tā jau tas ir. Konkurence, tirgus ir jebkurā profesijā. Bet skate būs iespēja parādīt to labāko, parādīt, ka viņi var konkurēt, un skatītāji varēs vērot kaut ko tādu, ko nevar redzēt lielajos teātros."

Par to, kāds ir jaunais aktieru kurss, lai spriež citi. E. Seņkovs kā pedagogs neko sliktu nesaka, bet uzsver, ka studenti ir ļoti dažādi. "Interesanti cilvēki, kas katrs izsaka savu viedokli. Tas ir Māras Ķimeles kurss, un viņa vienmēr vēlas savos audzēkņos attīstīt personības un individualitātes," komentē E. Seņkovs.

Iestudējuma Sapnis vasaras naktī pirmizrāde Nacionālajā teātrī paredzēta 19. septembrī plkst. 19, bet nākamā izrāde – 3. oktobrī plkst. 19 LKA Skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens programmā. Pēc tam izrāde tiks spēlēta Nacionālajā teātrī reizi mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja