Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skaties Nacionālā teātra izrādes mājās!

No 8. janvāra Latvijas Nacionālais teātris paplašina e-teātra piedāvājumu ar sešu izrāžu ierakstiem. E-teātra repertuārā skatāmi latviešu autoru un dramaturgu darbu iestudējumi, kas kļuvuši par neaizmirstamiem mākslas notikumiem, un nu tas tiek papildināts ar izrādēm Bille, Klūgu mūks, Sarkangalvīte un vilks, Svina garša, Cīrulīši un Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris, informēja teātra pārstāvji.

Vizmas Belševicas Bille – režisors Valdis Lūriņš. Vizmas Belševicas triloģija Bille ir ievērojamās latviešu dzejnieces autobiogrāfisks darbs, tajā ir viņas Rīgas noskaņa – strādnieku dzīvoklis īres namā Grīziņkalnā, basas kājas, melna maize, trokšņaini kaimiņi, trūkums, dzelžaina nepieciešamība pēc tīrības un kārtības, bet pāri visam – sapnis par Latviju, lepnums par jauno valsti, ticība, ka savām rokām varēs izdarīt visu. Titullomā – Dace Bonāte, kura par darbu šajā  iestudējumā saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu.

Ingas Ābeles Klūgu mūks – režisore Indra Roga. Kad iznāca Ingas Ābeles Klūgu mūks, tas satricināja divu grupu cilvēkus līdz sirds dziļumiem. Vieni no tiem bija Latgales puses ļaudis un viņu novadnieki visās Latvijas malās, otri – labas literatūras cienītāji. Pirmie atzina, ka stāsts par izcilo Latgales vīru – mācītāju un literātu Franci Trasunu – un tikpat ievērojamo lidotāju Jāzepu Baško uzceļ pieminekli Latgalei un atklāj tās sirdi. Otrie sajūsminājās par rakstnieces valodas krāšņumu, poētisko Latgales ainavu un dziļi sajustajiem cilvēkiem.

Indras Rogas redzējumā Klūgu mūks runā par mūsu tautas raksturu, par nepieciešamību lūkoties debesīs un spēju sapņot, jo arī visneprātīgākie sapņi piepildās. Pat ja mūžs ir par īsu, lai pats sapņotājs to pieredzētu. Un tā arī ir dzīves jēga. "Ticēt un darīt – tas ir viss! Pieņemt, izturēt un nekrist izmisumā."

Rasa Bugavičute-Pēce Sarkangalvīte un vilks – režisors Elmārs Seņkovs. Iedvesmojoties no Brāļiem Grimmiem, tapis mūsdienu stāsts par Sarkangalvīti, viņas Mammu, Mednieku un mīļo Vecmāmiņu, kura dzīvo otrpus mežam. Bet mežu mūsu stāstā pārvalda Meža parlaments – Zaķis, Tītars, Ods, Bebrs un Ķirzaka –, kas Sarkangalvīti mudina rīkoties pēc pašu izdomātiem likumiem, tā sargājoties no Vilka. Tomēr, lai kādi būtu Meža likumi, Vilku interesē tikai viens vienīgs – ēšanas likums. Ko nu? Klausīt sirdij, nezaudēt modrību un dziedāt līdzi Meža parlamenta dziesmām.

Māris Bērziņš Svina garša – režisors Valters Sīlis. Dēku un piedzīvojumu romāns no vienas puses, traģikomisku notikumu virkne, kas maina cilvēku dzīves, no otras puses – tā literatūras pazinēji raksturo šo Māra Bērziņa darbu. Romāna dramatizējumā uz Nacionālā teātra skatuves spēcīgi aktierdarbi savijas ar dokumentālā teātra tiešumu un attēlotā laikmeta skaudro realitāti. 1940. un 1941. gadā Latvijā straujā tempā nomainās lielvalstu varas, un latviešu puisis Matīss no Torņakalna, kurš nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, mēģina būt malā. Protams, tas neizdodas. Nepieciešamība izdzīvot frontes aizmugurē, uzdzīve un andelēšanās ar kreiso preci, pirmā sastapšanās ar mīlestību, nodevību, nelietību, žēlsirdību, un svina garša mutē. Gan no nomaldījušās lodes, gan no tā, kas notiek ar Latviju.

Harijs Gulbis Cīrulīši – režisors Edmunds Freibergs. Ir vēls rudens vakars Cīrulīšu pagalmā, kad visi trīs Zelmas pieaugušie bērni sapulcējas pie viena galda, lai vēl pēdējo reizi pasēdētu kopā, pirms mamma dosies dzīvot pie viena no viņiem, Raimonda, un lai atcerētos bērnību, tās jokus un raizes. Bet mammas sirdi nomāc jaunas raizes.

Izrāde-veltījums visām latviešu viensētām. Izrāde-veltījums visām mammām. Un izrāde-veltījums mums, viņu bērniem. Zelmas lomā – Lāsma Kugrēna.

Kārlis Krūmiņš Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris – režisors Valters Sīlis. Valsts dibināšanas dienas simulācija, iespēja pašiem atgriezties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē Rīgā, Pilsētas II teātrī, kur kopā sanāca gan drosmīgi un stratēģiski valstiski domājoši, gan vienkārši avantūristiski noskaņoti un nejauši iesaistīti cilvēki, kas pieņēma vēsturisko Latvijas Republikas proklamāciju. Starp patriotiski un jūsmīgi noskaņotiem, bija arī skeptiski un visu apšauboši cilvēki, starp gudriem un erudītiem – apjukuši – visas šīs balsis skanēs jums ausīs, un jums būs jāizšķiras, pie kuriem vēlaties piederēt jūs.

Biļetes uz e-teātra izrādēm un plašāka informācija par iestudējumiem atrodama Nacionālā teātra mājas lapā. Izrāžu ierakstus veikusi Latvijas Televīzija projekta Teātris.zip ietvaros ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. Savukārt iestudējuma Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris ieraksts tapis, pateicoties LR Kultūras ministrijai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja