Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Spoki uz atsperdēļa un skatuves

Rīgas cirks viesizrādēs uz Latviju aicinājis pasaulē pazīstamo mūsdienu cirka mākslinieku apvienību Machine de Cirque no Kvebekas (Kanāda), kas rādīs iestudējumu Ghost Light jeb Spoku gaisma.

Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine stāsta, ka Kvebeka cirka zinātājiem zināma kā reģions, kurā ir gan cirka skolas, uz kurām brauc mācīties no visas pasaules, gan arī atpazīstams un neatkārtojams mākslinieku rokraksts, veidojot izrādes – tajās tiek reprezentēta liela tehniskā meistarība, kas savienota ar humoru un emocionālo pamatojumu. Machine de Cirque jau pabijusi Latvijā pirms trim gadiem. "Tā bija izrāde par pieciem draugiem, kuri būvēja brīnummašīnu, lai no apokalipses atgrieztos pie saviem mīļajiem," par toreiz rādīto iestudējumu ar žonglēšanu, gaisa akrobātiku, vienriteņiem, klaunādi un humoru atgādina Z. Volkinšteine.

Izrādē Spoku gaisma piedalās akrobātu duets Maksims Lorēns un Ugo Dario, kuri kopā uzstājas jau 15 gadu un guvuši atzinību pasaulē. Izrāde būs tehniski interesanta un sarežģīta. "Risks pastāv vienmēr, lai cik simtiem reižu triki arī būtu atkārtoti. Katrs skatiens, izsauciens ir komunikācija, saspēle," stāsta Z. Volkinšteine. Apliecinājums mākslinieku meistarībai ir tas, ka viņi kopā atsperdēļa disciplīnā uzstādījuši Ginesa rekordu – sasnieguši pasaulē lielāko atmuguriski apmesto salto skaitu pēc kārtas. Bet izrāde nav tikai triki, tā ir arī par draudzības spēku un gaismas uzvaru pār tumsu. Uzveduma pamatā ir leģenda par teātra spokiem, kas uz skatuves kāpj brīdī, kad teātra, operas un cirka darbinieki devušies mājup un zālē atstājuši vien dežūrgaismiņu, kas angliski tiek dēvēta par spoku gaismu. Nakts ir īstais laiks spokiem, kas mīt katrā teātrī un klīst pa skatuvi, alkst radoši izpausties. "Pasaulē ir lieli opernami, teātri, kur, lai cik pārdota būtu izrāde, allaž tiek rezervēta vieta tās ēkas spokam," zina stāstīt Z. Volkinšteine. "Gados jaunākie skatītāji izrādē smiesies par jociņiem, ēnu teātri, pārģērbšanos, elpu aizraujošajiem trikiem uz atsperdēļa, bet pieredzes bagātākiem tas būs stāsts un pārdomas par pasaules cēloņsakarībām – par to, ka bezrūpīgajai lidojuma burvībai seko neizbēgamais kritiena brīdis un otrādi. Atsperdēlis ir kā šūpoles, un tas ir par līdzsvaru – lai viens lidotu gaisā, otram jābūt lejā."

Izrāde būs skatāma 5. un 6. jūnijā plkst. 19.00 Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Jautājums – vai šajā teātrī arī mīt spoks? – vēl paliek neatbildēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja