Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar apvidvārdu talku atzīmēs valodnieka Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienu

Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju aicina piedalīties apvidvārdu talkā, lai visi kopā sarūpētu tautas dāvanu valodnieka Jāņa Endzelīna 150. dzimšanas dienai.

Kā informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) pārstāve Kitija Balcare, Endzelīna devumu valodu daudzveidības veicināšanā ir novērtējis arī UNESCO, iekļaujot viņa 150. gadadienu UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022. līdz 2023. gadam.

LU Latviešu valodas institūta pētniece Sanda Rapa norādīja, ka apvidvārdi ir spēcīgi un ietilpīgi. Tie sniedz ziņas par valodas daudzveidību, vēsturi un attīstību, bet vienlaikus tie ir arī trausli - nerādoties visai Latvijai, tie var strauji zust un aizmirsties.

"Apvidvārdi ir galvenais novadu valodas lepnuma un goda avots, un tie ir pelnījuši, lai par tiem uzzina ikviens. Talka ļaus Latvijas valodas karti piepildīt ar literārajā valodā nepazītiem vārdiem, parādot to nozīmes nianses un izplatības reģionus. Apvidvārdi palīdz visai valodai kuplot un plaukt. Kur tulkotāji un pētnieki lauza galvas kādas reālijas nosaukšanai, tur pagastos savs vārds jau ir izdomāts un aktīvi lietots," pauda LU Latviešu valodas institūta pētniece.

Pēc Balcares paustā, apvidvārds var būt jebkurš vārds, piemēram, gan lietvārds, gan darbības vārds, īpašības vārds, pat izsauksmes vārds vai saiklis. Vārds uzskatāms par apvidvārdu arī tad, ja tas tikai nedaudz atšķiras no citur lietotā vārda. Par apvidvārdiem saucami arī vārdi, kam novadā ir tikai atšķirīga nozīme. Datubāzes apvidvārdu ailītē ir iespējams ievadīt arī novadam raksturīgos teicienus jeb frazeoloģismus.

Apvidvārdu talkā aicinātas piedalīties izglītības iestādes, bibliotēkas, muzeji, tūrisma informācijas centri, nevalstiskās organizācijas un citas institūcijas, kā arī ikviens interesents un aktīvistu grupas.

Apvidvārdus ikviens būs aicināts reģistrēt īpaši izveidotā datubāzē, kas būs pieejama papildināšanai no 2022. gada 22. februāra. Datubāzes atklāšanas pasākums, ko vadīs aktieris Gundars Āboliņš, norisināsies tiešsaistē Endzelīna 149. dzimšanas dienā 22. februārī no plkst. 15 līdz 17.10 un būs skatāms ikvienam interesentam gan Zoom pārraidē, gan LU un LU Latviešu valodas institūta sociālā medija Facebook lapā.

Valodnieks un viens no nozīmīgākajiem mūsdienu latviešu literārās valodas veidotājiem Endzelīns kā baltistikas pamatlicējs sekmēja latviešu un citu baltu valodu pētniecību, izceļot to nozīmi pasaules valodu saimē. Endzelīna devumu valodu daudzveidības veicināšanā ir novērtējis arī UNESCO, iekļaujot viņa 150.gadadienu UNESCO svinamo dienu kalendārā 2022. līdz 2023.gadam.

UNESCO uzsver valodu nozīmi kultūras mantojuma un identitātes veidošanā, tādēļ savā darbībā sniedz ieguldījumu to daudzveidības saglabāšanā. Valodu daudzveidība ir apkopota jaunajā UNESCO Pasaules valodu atlantā, kas vēsta par gandrīz septiņiem tūkstošiem valodu, no kurām lielākā daļa ir izzušanas draudu priekšā.

Apvidvārdu talku rīko LU Latviešu valodas institūts sadarbībā ar UNESCO LNK ar Latvijas Nacionālā kultūras centra, Ziedoņa muzeja, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Stāstnieku asociācijas atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja