Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Esības un patiesības meklējumi

Ceturtdien, 23. maijā, plkst. 18 izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa notiks ikgadējā Latvijas Mākslas akadēmijas modes skate, kuras tēma būs veltīta esības un patiesības meklējumiem, ķermeņa modifikācijām, gaismas un tumsas saspēlei un robežu nojaukšanai. Tajā piedalīsies 22 topošie modes dizaineri, kurus izraudzījusies pasniedzēju komisija. Veiksminieku vidū ir arī Karlīne Anete Nagliņa, Baiba Tamane un Laima Jurča, kuras aicinājām uz nelielu sarunu.

Nogulsnes tērpos

"Mana kolekcija Precipitate (Nogulsnes) ir stāsts par maniem vecvecākiem, kuri iepazinās Latvijas Mākslas akadēmijā. Mans vectēvs bija tēlnieks, vecmāmiņa – ķīmijas profesore," atklāj bakalaura programmas 3. kursa studente Karlīne Anete Nagliņa, kuras radītajā apģērbā gluži kā kolbā nogulsnējušies vecmāmiņas un tēva izstāstītie stāsti un ģimenes fotogrāfijas. 
Interesanti, ka viņas pašas ceļš uz modi sācies caur farmakoloģijas studijām Rīgas Stradiņa universitātē. "Pēc kāda laika sapratu, ka neesmu pareizajā vietā. Viens no lielākajiem grūdieniem kaut ko mainīt bija kāda pasniedzēja teiktais, ka te nav vietas radošumam," atceras topošā modes dizainere, kuras kādreizējā aizraušanās ar mākslu šobrīd ir kļuvusi par viņas nodarbošanos. 

Pēc akadēmijas absolvēšanas viņa gribētu doties uz ārzemēm un pastrādāt kāda lielāka modes nama paspārnē, lai pēc tam ar iegūto pieredzi atgrieztos Latvijā un izveidotu kaut ko savu. "Es jau esmu izbaudījusi šo nākotnes garšu, kad man bija iespēja kļūt par Bold Concept Store zīmola Kult dizaineri," piebilst Karlīne Anete Nagliņa, ar kuras veikumu varēja iepazīties Rīgas Modes nedēļā 2017. gada rudenī. 


Tīrs dzīvesveids

"Manas kolekcijas Abundance (Pārpilnība) uzmanības centrā ir latviešu valoda un tās bagātība. Tas ir atgādinājums par to, cik mūsu valoda ir radoša un dažādiem izteiksmes līdzekļiem pilna. Tas ir mēģinājums attēlot frazeoloģismus trīsdimensionālos modes tēlos," saka bakalaura programmas 4. kursa studente Baiba Tamane, kura savos apģērbos likusi uzsvaru uz aksesuāriem, kas rada spiedienu uz noteiktām ķermeņa daļām, un dažādu faktūru saspēli. 

"Tā ir ļoti svarīga tēma, it īpaši XXI gadsimtā ar digitālo tehnoloģiju un daudzu internacionālu vārdu ienākšanu mūsu dzīvē un runā," skaidro topošā modes dizainere, kura pērnā gada izskaņā plūkusi laurus Lietuvas konkursā Virus Fashion ar veikumu Refuse. Ja savā aktuālajā kolekcijā viņa pievēršas tīras valodas tēmai, tad toreizējā darbā manifestēja tīru dzīvesveidu un attiekšanos no visa liekā.

"Mode ir māksla, ko valkā. Tā ir iespēja komunicēt ar sabiedrību, liekot šai mākslai iziet ielās," norāda Baiba Tamane, kuras domas sasaucas ar Karlīnes Anetes Nagliņas teikto, ka modes dizainers nerada smukas kleitiņas, bet rada apģērbu ar nozīmi. Pēc akadēmijas pabeigšanas viņa vēlas turpināt darboties modes laukā. "Laiks rādīs, un gan jau rādīs arī paši darbi."


Zelta galva

"Manas kolekcijas illuminated mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz cilvēkiem ar invaliditāti," stāsta maģistrantūras 2. kursa studente Laima Jurča, kura caur savu darbu vēlas palīdzēt uzplaucēt atvērtību vienam pret otru. Šajā projektā jaunā modes dizainere iesaistījusi vairākus cilvēkus ar invaliditāti un radījusi tērpus, integrējot tajos viņiem nepieciešamos palīglīdzekļus un izmantojot apdruku ar stilizētu ziedu rakstiem.

Viņas tērpos iekļauti arī metāliski audumi, galvenokārt zelta krāsā. Zelta krāsā būs arī nogrimētas modeļu sejas, kas ir sava veida atsauce uz teicienu par zelta rokām. "Zelta galvas. Viss slēpjas uztverē un attieksmē," akcentē Laima Jurča, kuras ceļš uz maģistra grādu aizsācies Kārsavas Mūzikas un mākslas skolā pie pasniedzējas Lilitas Laganovskas, kura modi mācījusi tieši caur mākslas prizmu. 

Šobrīd viņa piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) radošo industriju inkubatora pirmsinkubācijas programmā. "Tā ir laba iespēja saprast, vai es varu savu māksliniecisko domāšanu ievirzīt biznesa gultnē," uzskata jaunā modes dizainere, kura pēc studijām vēlas turpināt veidot kolekcijas, piedalīties modes skatēs un lūkoties Āzijas tirgus virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja