Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Liepājā atjaunota 17. gs. celtā noliktava – valsts nozīmes arhitektūras piemineklis

Ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu noslēgušies ēkas īpašnieka SIA Warehouse properties organizētie darbi pie 17. gs. būvētās noliktavas Zivju ielā 2A jumta atjaunošanas un ēkas konstrukciju restaurācijas. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un atrodas pilsētbūvniecības pieminekļa Liepājas pilsētas vēsturiskais centrs teritorijā.

Kā liecina SIA Arhitektoniskās izpētes grupa veiktā arhitektoniski mākslinieciskā izpēte, noliktava ir vecākā šādas funkcijas koka celtne Latvijā, un tā ir vērtīga kā Liepājas senās apbūves paraugs. Sākotnēji iegūtie fakti liecināja, ka ēka celta 1690. gadā. Lai noskaidrotu precīzāku ēkas būvēšanas laiku, 2021. gadā veikti urbumi koka konstrukcijās koksnes dendrohronoloģiskajai datēšanai. Atbilstoši Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētnieka, Dr. biol. Māra Zundes veiktās koksnes izpētes datiem, secināts, ka noliktavas vecākā daļa būvēta ap 1674. gadu, bet jaunākā – ap 1767. gadu. Savukārt pirmās dokumentētās ziņas par īpašumu ir no 1797. gada Liepājas ēku īpašnieku saraksta, kur kā īpašnieks minēts tirgotājs R. B. Gerharts Philibets Millers (R.B. Gerhard Prilibert Müller).

 

Noliktavu komplekss sastāv no trīs pakāpeniski būvētām daļām. Senākā, 17. gs. otrajā pusē celtā daļa, atrodas noliktavas kompleksa centrā, kurai austrumu pusē vēlāk uzbūvēta galerija. Ēkas ziemeļu pusē 17. gs. beigās piebūvēta otra daļa, kas sākotnēji celta kā vienstāvu piebūve, bet vēlāk paaugstināta kā centrālās ēkas daļas apjoma pagarinājums. Savukārt trešās noliktavas daļas tapšana saistāma ar 18. gs. pirmo pusi. Visām ēkas daļām izbūvēts Liepājai 17.–18. gadsimtam raksturīgs divslīpju jumts ar pilniem trīs stūru zelmiņiem. Noliktavas ēka līdz mūsdienām saglabājusies ar minimālām pārbūvēm, zuduši tikai abi jumta zelmiņi.

Ēkā ir saglabājušies daudz Liepājai un Latvijai unikālu konstrukciju un galdniecības izstrādājumu, kādi vairs nekur nav sastopami – īpaši vērtīgas ir kopumā septiņas durvju vērtnes ar apkalumiem, kas ir amatnieka – kalēja – roku darbs, un tie ir atzīti par valsts nozīmes mākslas pieminekļiem.

 

2023. gada nogalē paveikti primārie ēkas restaurācijas būvdarbi, kas sadalīti divās daļās. Vienā projektā risināta noliktavas ēkas jumta konstrukciju un seguma atjaunošana – veikta bojāto koka konstrukciju atjaunošana un māla dakstiņu jumta seguma iesegšana, kā arī jumta izbūvju atjaunošana. Oriģinālais, saglabātais sarkanais māla dakstiņš uzklāts jumta plaknē pret Zivju ielu, bet pret Lielo ielu piemeklēts jauns, analogs māla dakstiņu segums. Otrajā projektā risināta noliktavas ēkas restaurācija – pārsegumu siju protezēšana, koka sienu, laukakmens un ķieģeļu mūra konstrukciju restaurācija, pamatu atjaunošana. Visus veiktos darbus Liepājas būvvalde pieņēmusi ekspluatācijā 2023. gada 27. decembrī.

Noliktavas atjaunošanas darbiem piešķirtais pašvaldības līdzfinansējums no 2021. līdz 2023. gadam kopā veido 44 103,14 eiro, kas piešķirti ēkas arhitektoniski mākslinieciskās izpētes dokumentu aktualizēšanai, ēkas jumta atjaunošanas un ēkas restaurācijas būvdarbiem, kā arī autoruzraudzībai. Kopējās objekta būvniecības izmaksas ir 443 815,83 eiro.

Šis gads ir īpašs ar to, ka noliktavas ēkai aprit 350 gadi kopš tās uzcelšanas. Un ēkas īpašnieks plānojis turpināt noliktavas fasāžu restaurāciju, tostarp ēkas ārdurvju restaurāciju un uzstādīšanu un fasādes krāsošanu. Šobrīd visas ārdurvis ir izņemtas, lai darbnīcā veiktu to restaurāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja