Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Rakstniecības un mūzikas muzeja jaunā mājvieta

Trešdien, 9.janvārī, Kultūras ministrijas (KM), Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) un VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārstāvji iepazīstināja ar muzeja jauno mājvietu Mārstaļu ielā 6, kas kopīgi atzīts gan par piemērotāko, gan saimnieciski izdevīgāko risinājumu, informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

"Muzejs dzīvo tad, kad tas satiekas ar cilvēkiem. Mūsu uzdevums ir atrast un piedāvāt risinājumu, kas ļauj muzejam īstenot tā funkcijas – gādāt par kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un iedvesmot, bet VNĪ uzticētos īpašumus pārvaldīt godam," stāstīja Neimanis. 

VNĪ valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka, pirmkārt, izvēlētais risinājums ļaus projektēšanas, būvniecības un iekārtošanas darbus īstenot, iekļaujoties tiem atvēlētajā budžetā, tas ir četri miljoni eiro.

Otrkārt, ēkas apsaimniekošana ilgtermiņā būs izdevīgāka. Proti, ekspluatācijas izmaksas būs teju uz pusi mazākas nekā tad, ja muzejs būtu telpās Pils ielā 2. Savukārt iepriekš izstrādātā būvprojekta pielāgošana RMM vajadzībām palīdzēs ietaupīt finanšu līdzekļus un iekļauties projekta īstenošanai paredzētajā termiņā.

"Pašlaik jau tiek izstrādāta muzeja ekspozīcijas koncepcija, drīz pievērsīsimies ekspozīcijas projektam un pēc tam - esošās ēkas būvprojekta pielāgošanai muzeja vajadzībām. 2021.gada nogalē, kad būs pabeigti būvdarbi, telpas tiks nodotas jaunajiem saimniekiem," tā Neimanis.

"Rakstniecības un mūzikas muzejs jau piekto gadu savā darbā koncentrējas uz krājuma bagātināšanu un tā izpēti, ekspozīciju izstādīšana plašākai sabiedrībai bijusi iespējama vien fragmentāri, piemēram, Muzeju naktī, ārpus muzeja pagaidu telpām. Jaunās telpas Mārstaļu ielā 6 ļaus muzejam pilnvērtīgi izstrādāt un sabiedrībai piedāvāt ekspozīcijas par latviešu literatūru un mūziku," aplūkojot muzeja nākotnes namu ir pārliecināta Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Pēc pārbūves muzeja rīcībā būs 1400 kvadrātmetru plašas telpas pastāvīgajai ekspozīcijai un izstādēm, kā arī labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem. Ēkā tiks pārbūvētas inženiersistēmas, kā arī ierīkots lifts, lai muzejs būtu pieejams personām ar kustību traucējumiem. Savukārt atjaunotā nama fasāde palīdzēs pilsētai tapt skaistākai.  

VNĪ pauda pārliecību, ka jaunā muzeja atrašanās vieta Mārstaļu ielā 6 ir tuvāk aktīvajām gājēju plūsmām Vecrīgā, kas RMM padarīs pieejamāku gan pašmāju, gan ārvalstu apmeklētājiem.

Liela daļa muzeja krājumā esošo vienību, ka arī 65 muzeja darba vietas tiks pārceltas uz topošo Muzeju krātuvju kompleksu Pulka ielā, kur jau šobrīd tiek veidotas modernas un krājumu uzglabāšanai piemērotām telpas un lasītavas.

RMM direktore Iveta Ruskule pasākuma noslēgumā izteica pateicību visiem, kuriem nav vienaldzīgs Rakstniecības un mūzikas muzeja ceļš. Ruskule vēlēja, lai iedvesmai ceļā uz mājām kalpo uzraksts, kurš Raini un Aspaziju uzrunāja, ikreiz izejot caur Karlo Kataneo nama vārtu arku Kastaņolā: "Mans nams ir miera un īstas brīvības nams."

Mārstaļu ielas 6. namam ir vairākus simtus gadus sena vēsture, tas celts 17.gadsimtā, un piedzīvojis vairākas pārtapšanas, un joprojām tiek uzskatīts par izcilu baroka – klasicisma pieminekli. Par sākotnējo arhitektu vēstures avoti klusē, taču 20.gs. pašā sākumā arhitekts V. Bokslafs ēku ievērojami pārplānojis.

20.gs. telpās bija iekārtotas tirdzniecības telpas, bet padomju laikā ēkā atradusies gan noliktava, gan kopmītnes. Namā līdz 2003.gadam atradusies leģendārā mākslas galerija un kafejnīca M6. Ilgu laiku šeit darbojies arī Rīgas fotonams. Nama pēdējais saimnieks bijis hostelis, bet kopš 2011.gada telpas stāv tukšas.

VNĪ šobrīd īsteno 32 nozīmīgus attīstības projektus aptuveni 135 miljonu eiro apmērā. Uzņēmuma pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 milj. kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja