Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jau tradicionāli Latvijā norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas

Kā katru gadu, septembrī visā Latvijā līdz ar citām Eiropas valstīm norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas, pavēstīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Katrīna Kukaine.

Šogad Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienas norisināsies no 7. līdz. 9. septembrim, un veltītas tēmai Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums.

Kultūras mantojums ir viens no cilvēka dzīves kvalitāti veidojošiem faktoriem, identitātes nesējs laikā un telpā, tā saglabāšana ir katra indivīda un visas sabiedrības pagātnes sasniegumu cienīšana un iedvesmas gūšana radošumam un attīstībai nākotnē. Veltījums ūdeņiem izvēlēts, apzinoties, cik liela vēsturiskā nozīme Eiropas, arī Latvijas attīstības gaitā ir bijusi jūras un iekšējiem ūdensceļiem kultūrā un iedzīvotāju saskarsmē ar pārējo pasauli. Ar kuģošanu un zvejniecību saistītas vēsturiskas materiālas liecības, ar ūdeni kā enerģijas avota izmantošanu saistītas senas iekārtas un būves, ūdeni ierobežojošas un krasta līniju nostiprinošas vērtīgas būves, mākslīgi veidotas funkcionāli vai ainaviski nozīmīgas ūdenstilpes, ūdeni šķērsojošas vēsturiskas transporta būves ir objekti, kuriem šā gada Mantojuma dienās tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Mantojuma dienu laikā pasākumi norisināsies 30 objektos. Piemēram, 8. septembrī notiks Līgatnes kultūrvēstures tūrisma taku (tajā skaitā, vēsturisko tiltiņu) atklāšana; Īdeņas ciemā Latgalē - senvēstures, zvejniecības un kulinārā mantojuma iepazīšana; diskusijas par kultūras mantojumu no akmens laikmeta līdz mūsdienām un zemūdens mantojuma bagātībām Jūrkalnē, kā arī daudzi citi pasākumi. Apskatei atvērtas būs arī Ovīšu, Papes, Šlīteres un Užavas bākas, kā arī Loču tornis Ventspilī.

Reizi gadā Eiropas iedzīvotāji svin kultūras mantojuma svētkus – Eiropas kultūras mantojuma dienas. Latvija šajā Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas iniciatīvā piedalās kopš 1995. gada. Šogad nozīmīgu mantojuma objektu durvis atvērs jau 50 valstīs. Mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, atverot vēsturisko pieminekļu durvis – it īpaši tās, kas vai nu parasti ir slēgtas vai arī ir tikai daļēji pieejamas ikdienā. Mantojuma dienās ir iespēja pievērst lielāku uzmanību kultūrvēsturiski vērtīgiem objektiem, rīkojot speciālistu vadītas ekskursijas, izstādes, koncertus. Mantojuma dienas ar devīzi Eiropa, kopīgs mantojums tiek rīkotas 50 Eiropas valstīs un šim pasākumam tiek veltīta pirmā, otrā vai trešā septembra nedēļas nogale. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir kļuvušas par vienu no svarīgākajiem Eiropas kultūras dzīves notikumiem. Šī tradīcija sākās 1984. gadā Francijā, kad notika pirmās vēstures pieminekļu atvērto durvju dienas. Dažus gadus vēlāk šis projekts izplatījās uz Holandi, Luksemburgu, Zviedriju, Maltu, Beļģiju un citām Eiropas valstīm.

Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar kultūrvēsturisku objektu saimniekiem.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija aicina apmeklēt Eiropas kultūras mantojuma dienu objektus visā Latvijā. Papildus informācija par objektiem un pasākumu programma apskatāma mājas lapā www.mantojums.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja