Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jūrmala pretendēs uz titulu Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027

Jūrmalas pilsēta gatavos pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukuma iegūšanai 2027. gadā, – 29. oktobra sēdē nolēma Jūrmalas domes deputāti, informēja Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa.

"Bagātīgs kultūrvēsturiskais mantojums, attīstīta kultūras infrastruktūra, pieredze vietēja un starptautiska mēroga pasākumu norisēs un starptautiskās sadarbības pieredze kultūras jomā ir teicami priekšnosacījumi, lai Jūrmala kļūtu par Eiropas kultūras galvaspilsētu," uzskata pilsētas pārstāvji.

Gatavojot pieteikumu Eiropas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanai, Jūrmalā tiks veikts dažādu jomu izvērtējums, definēta pilsētas kultūras stratēģiskā attīstība un izstrādāts kultūras aktivitāšu plāns līdz 2027. gadam. Tiks veidotas darba grupas, kurās iesaistīti mākslas un kultūras jomas profesionāļi, pilsētplānošanas un pilsētvides speciālisti, sabiedrības līdzdalības eksperti, izglītības, mārketinga un uzņēmējdarbības jomas pārstāvji un citu nozaru speciālisti. Īpaša uzmanība tiks pievērsta iedzīvotāju iesaistei, iekļaujot darba grupās dažādu profesiju, sociālo grupu, paaudžu un tautību iedzīvotājus, kā arī vietējo kopienu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

"Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls būtu augsts Jūrmalas kultūras dzīves un radošuma novērtējums un unikāla iespēja starptautiski, īpaši Eiropas mērogā, popularizēt Latviju un Jūrmalu, arī kā vadošo Baltijas valstu kultūras un tūrisma galamērķi. Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukums ir stimuls un atbalsts pilsētas ekonomiskajai un uzņēmējdarbības attīstībai, tas veicinātu iedzīvotājos piederības sajūtu un lepnumu par savu pilsētu," saka Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. “Izmantosim mūsu bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu, dabas resursus, atjaunoto un jaunveidoto kultūras infrastruktūru, kopsim tradīcijas un, kopīgi ar pilsētas iedzīvotājiem radot, veidosim Jūrmalu vēl pievilcīgāku un kultūras jomā bagātīgāku."

Jūrmala lepojas ar savu kultūrvēsturisko mantojumu – Latvijas kultūras kanonā iekļauto Dzintaru koncertzāli, kur norisinās augstvērtīgi mūzikas koncerti, arhitektūras pērli – Mellužu brīvdabas estrādi –, kas pēc atjaunošanas atdzimusi kultūras norisēm un pieejama visiem jūrmalniekiem.

Funkcionējošā dzelzceļa stacijā Dubultos ir izveidota unikāla mākslas telpa, kur var skatīt laikmetīgo mākslu. Arī Jūrmalas vide ir atvērta notikumiem –  jūras malā saullēktā skanējuši ērģeļmūzikas koncerti, saulei rietot – klasiskās mūzikas koncerti, vasarā katru nedēļas nogali vēsturiskajā Horna koncertdārzā tradicionāli norisinās brīvdabas koncerti.

Arī pilsētā sastopamie vides objekti – mākslas darbi – vēsta par Jūrmalas bagāto kultūras un vēstures mantojumu – izcilajiem latviešu dzejniekiem Rainim un Aspazijai veltītais piemineklis Krauklītis, skulptūra Aspazija kāpās –, arī mākslinieciski augstvērtīgi vides objekti, kas raksturo Jūrmalu.

Jau šobrīd Jūrmalas pilsētā ir iespējas augstvērtīgu un daudzveidīgu kultūras norišu organizēšanai, un tām ir ievērojams attīstības potenciāls. Jūrmalā ir vairāk nekā 20 valsts, pašvaldības un privāto kultūras iestāžu, pēdējos gados pilsētā mērķtiecīgi tiek attīstīta mūsdienu prasībām atbilstoša kultūras infrastruktūra. Pilsēta piedāvā daudzveidīgu kultūras programmu jūrmalniekiem un pilsētas viesiem visa gada garumā – vidēji 800 pasākumu ik gadu.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja