Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Okupācijas muzejā tiks atklāta ceļojošā izstāde par holokaustu un deportācijām

Latvijas Okupācijas muzejā no 31. oktobra līdz 11. decembrim būs apskatāma ceļojošā izstāde Nāve mīt mūsu vidū. Deportācijas uz Rīgu un holokausts vācu okupētajā Latvijā, kuru veidojis Hamburgas Memoriālu un mācību vietu fonds nacistu noziegumu upuru piemiņai.

Rīga bija Latvijas ebreju dzīves centrs 20. gs. pirmajā pusē. Pēc vācu karaspēka iebrukuma 1941. gada jūlijā pilsēta kļuva par deportāciju galamērķi un nacistu piekoptās iznīcināšanas politikas vietu. SS, policijas un vērmahta karaspēka, kā arī vietējo palīgvienību dalībnieki nogalināja gandrīz visus Latvijas un no Vācijas, Austrijas un Čehijas deportētos ebrejus. Izdzīvojušie reti atgriezās dzimtenē. Pastrādātie noziegumi netika vispusīgi juridiski izvērtēti viņu dzimtajās zemēs un politiska interese par ebreju upuru pieminēšanu bija maza.

Izstādes mērķis ir stāstīt par nacistu okupācijas laika deportācijām uz Rīgu un tur veiktajām slepkavībām, kā arī to, kā šie noziegumi ir atspoguļoti pēc Otrā pasaules kara beigām.

Solvita Vība, Latvijas Okupācijas muzeja direktore stāsta: "Otrā pasaules kara laikā okupētā Latvija kļuva par nāves vietu daudziem tūkstošiem ebreju no Vācijas, Austrijas, Čehijas un Ungārijas. Šo cilvēku noslepkavošanu veica vācu nacisti un vietējie kolaboranti. Tādi noziegumi varēja notikt tikai totalitārisma un okupācijas apstākļos. Latvijas Okupācijas muzejs kopš tā dibināšanas 1993. gadā stāsta par divu okupācijas varu noziegumiem Latvijā, tāpēc esam pateicīgi Noiengammes koncentrācijas nometnes memoriālam par izstādes sagatavošanu un izstādīšanu Muzeja telpās, kas sniegs informāciju par traģisko un Latvijas sabiedrībai mazāk zināmo otrā pasaules kara vēstures lappusi."

Raksturojot izstādes tapšanu, Dr. Olivers fon Vrohems (von Wrochem), Hamburgas piemiņas vietu un mācību vietu fonda direktors, pauž: "No 1941. gada novembra līdz 1942. gada ziemai uz Rīgu tika deportēti 25 000 ebreju no Vācijas, Vīnes, Prāgas un Brno. Tikai aptuveni 1000 no tiem izdzīvoja. Deportēto liktenis un desmitiem tūkstošu Latvijas ebreju slepkavības joprojām ir mazsvarīgas vācu un latviešu atmiņu kultūrā. Šīs izstādes mērķis ir to mainīt. Esmu ļoti gandarīts, ka mums izdevās cieši un uzticami sadarboties ar Latvijas partneriestādēm mūsu projekta ietvaros."

Ceļojošo izstādi Nāve mīt mūsu vidū. Deportācijas uz Rīgu un holokausts vācu okupētajā Latvijā būs iespējams apskatīt Latvijas Okupācijas muzeja Izstāžu zālē no 31. oktobra līdz 11. decembrim.

Izstādi atbalsta Vācijas ārlietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja