Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Latvijas skolas soma – starptautiski atzīta kā labās prakses piemērs

Kultūrizglītības programma Latvijas skolas soma 19. septembrī kā labās prakses piemērs kultūras pieejamībai bērniem un jauniešiem izskanēja starptautiskajā konferencē Pieejamība ir panākumu atslēga – iespējas un izaicinājumi kultūras pieejamībai mūsdienu Eiropā/Access is Success – Opportunities and Challenges of Accessing Culture in Contemporary Europe Budapeštā, Ungārijā

Kultūras un izglītības saiknei veltītajā sesijā programmas vadītāja Aija Tūna stāstīja par programmas veidošanās ceļu un izdarītajiem secinājumiem.

Gan Eiropas Komisijas Izglītības, jaunatnes, sporta un kultūras ģenerāldirektorāta vadītāja Pia Ahrenkilde Hansena konferences atklāšanas runā, gan starptautiskā pētniecības centra Ecorys asociētais direktors, profesors Viljams Hamonds un Francijas Kultūras ministrijas Eiropas un starptautisko attiecību nodaļas vadītājs Gijoms Šefers savā uzrunā vērsa uzmanību uz to, ka šobrīd Eiropā notiek strukturālas izmaiņas kultūras izpratnē, fokusējoties uz tās lomu līdzdalības veicināšanā un demokrātijas principu iedzīvināšanā.

Konferences dalībnieki pauda viedokli, ka mūsdienās vairs nepietiek ar to, ka skolēni ir pasīvi kultūras patērētāji, jo pastāv saikne starp aktīvu līdzdalību kultūras norisēs un demokrātijas procesos. Varam būt gandarīti, ka viens no programmas Latvijas skolas soma principiem kopš pirmsākumiem ir bijis mudināt skolēnus vērtēt pieredzēto ne tikai emocionāli, bet arī izmantojot kritisko un radošo domāšanu un nonākot līdz vēlmei iesaistīties vai radīt pašam. "Tas, ka mēs esam izdarījuši lielu darbu pieejamības nodrošināšanā, ir nenoliedzami. To apliecināja arī konferences dalībnieku interese par Latvijas pieredzi sistēmisku pārmaiņu ieviešanā. Vienlaikus nostiprinājām pārliecību, ka jāturpina vienotas izpratnes veidošana par kultūras lomu pilsoniski aktīvas sabiedrības veidošanā. Jāsper nākamais solis, sekmējot skolēnu iesaisti kultūras norišu izvēlē un komunikācijā ar māksliniekiem, kas var turpināties, pašiem radoši iesaistoties kultūras procesos," ar atziņām pēc konferences dalījās programmas Latvijas skolas soma vadītāja Aija Tūna.

Nacionālā kultūras centra administrētās programmas Latvijas skolas soma ietvaros kopš 2018. gada katru mācību gadu vairāk nekā 230 000 skolēnu piedalās vismaz vienā no 10 000 kultūras norišu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja