Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lems par divu miljonu eiro piešķiršanu VKKF radošo personu nodarbinātības programmai

Valdība ceturtdien, 18. februārī, skatīs jautājumu par divu miljonu eiro piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) radošo personu nodarbinātības programmai, liecina Ministru kabineta (MK) dienaskārtība.

Kā liecina Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais rīkojuma projekts, ar programmu plānots atbalstīt radošās personas no 1. janvāra līdz 30. jūnijam, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari.

KM skaidro, ka Covid-19 pandēmijas rezultātā atkārtoti izsludinātā ārkārtējā situācija valstī no pagājušā gada 9. novembra un pandēmijas izplatības ierobežošanai noteiktie pasākumi turpina radīt smagu ietekmi uz kultūras nozari. Tajā strādājošo valsts iestāžu, nevalstiskā sektora organizāciju, kultūras nozares privātā sektora uzņēmumu un pašnodarbināto personu darbība faktiski pilnībā apturēta, liedzot iespējas īstenot plānotos kultūras pasākumus un daudzos gadījumos arī radošo darbību.

Tāpat KM atzīmē, ka būtiskākais risks, neveicot pasākumus krīzes seku likvidēšanai kultūras nozarē, ir augsti kvalificētu profesionāļu aizplūšana no nozares, ņemot vērā to, ka arī pirms Covid-19 izraisītās krīzes atlīdzība un ienākumu gūšanas iespēja daudzās kultūras nozares apakšnozarēs nav bijusi konkurētspējīga. KM aicināja ņemt vērā, ka lielākā daļa šo cilvēku ir ieguvuši specializētu mākslas un kultūras izglītību, līdz ar to šos profesionāļus nav iespējams aizstāt, pārkvalificējot citu nozaru darbiniekus.

KM pavēstīja, ka, turpinot pagājušajā gadā aizsāktās iniciatīvas, paredzēts atkārtoti VKKF izsludināt mērķprogrammas Radošo personu nodarbinātības programma konkursu.

2020. gadā, īstenojot mērķprogrammu Radošo personu nodarbinātības programma, noslēgušies divi konkursi, pieteikumu kopējais skaits bijis 839, pieprasītais finansējums bijis 1,3 miljoni eiro. Noslēgti 646 finansēšanas līgumi par kopējo summu viens miljons eiro. Trešajā konkursā piešķirts finansējums 664 pieteicējiem par kopējo summu viens miljons eiro.

KM atzīmēja, ka 2021. gada pirmajā pusgadā plānots turpināt mērķprogrammu Radošo personu nodarbinātības programma, kurā individuāli nodarbinātas radošās personas, kuru profesionālā darbība ierobežota Covid-19 apdraudējuma laikā atbilstoši MK noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem epidemioloģiskās drošības nolūkos, varēs pretendēt uz radošā darba stipendiju, kas tām ļaus īstenot savas radošās ieceres un vienlaikus saņemt ieņēmumus savas iztikas nodrošināšanai.

Tāpat KM norādīja, ka mērķprogrammu Radošo personu nodarbinātības programma paredzēts īstenot terminētā laika posmā no 2021. gada marta līdz 30. jūnijam, izsludinot divas pieteikuma kārtas - atbalstam radošajai darbībai laika periodā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. martam un no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2021. gada 30.jūnijam, ar atbalstu ieguvušajām personām noslēdzot līgumu par radošās stipendijas piešķiršanu 650 eiro mēnesī apmērā radošā darba veikšanai.

KM skaidroja, ka, ievērojot to, ka vispārējā atbalsta apmērs 2021.gadā apstiprinātajiem atbalsta instrumentiem ir pieaudzis, lai nodrošinātu vienotu pieeju VKKF īstenotajā mērķprogrammā Radošo personu nodarbinātības programma piešķiramās stipendijas apmēram, vienā mēnesī personai atbalsta apmērs noteikts 60% no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā valstī strādājošo mēneša vidējās darba samaksas apmēra 2019.gadā.

Ministrijā uzsvēra, ka šāds atbalsta apmērs noteikts, lai ievērotu samērības principu ar citām VKKF īstenotajām mērķprogrammām, ņemot vērā, ka jaunrades stipendiju, kas tiek piešķirtas līdzšinējā radošajā darbībā augstu māksliniecisko kvalitāti apliecinājušu rakstnieku, mākslinieku un komponistu radošās izaugsmes un žanriski daudzveidīgas izcilas kvalitātes oriģinālliteratūras, mākslas darbu un oriģinālmūzikas tapšanai, apmērs ir 800 eiro.

Paredzēts, ka tiks piešķirtas 1000 radošā darba stipendijas, ņemot vērā 2020. gada VKKF mērķprogrammas Radošo personu nodarbinātības programma datus, kā arī mākslas nozares pārstāvju pieteikšanās dinamiku dīkstāves pabalstam.

Mērķprogrammai Radošo personu nodarbinātības programma varēs pieteikties fiziskas personas, kuras bijušas radoši aktīvas pēdējo trīs gadu laikā, kuru līdzšinējā, kā arī plānotā radošā darbība veicina Latvijas kultūras un mākslas attīstību, kuru profesionālā darbība ierobežota Covid-19 valstī noteikto ierobežojumu dēļ un kuras pieteikuma iesniegšanas brīdī nesaņem dīkstāves pabalstu.

Lai pieteiktos mērķprogrammas Radošo personu nodarbinātības programma konkursā, radošajai personai būs jāiesniedz apliecinājums, ka tās profesionālā radošā darbība ir ierobežota Covid-19 apdraudējuma laikā atbilstoši MK noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem epidemioloģiskās drošības nolūkos, kā arī radošās darbības apraksts stipendijas laika periodam un līdzšinējās radošās darbības apraksts par pēdējiem trim gadiem.

Ja persona atbildīs administratīvajiem atbalsta kritērijiem un VKKF ekspertu komisija sniegs pozitīvu atzinumu par līdzšinējās un plānotās radošās darbības kvalitāti, personai tiks piešķirta un izmaksāta stipendija radošā darba veikšanai.

Gadījumā, ja pieteikumu skaits pārsniegs mērķprogrammā Radošo personu nodarbinātības programma pieejamos finanšu līdzekļus, finansējumu piešķirs pieteikumu iesniegšanas secībā. Pēc mērķprogrammas Radošo personu nodarbinātības programma beigām personai būs jāiesniedz atskaite par īstenoto radošo darbību, uzsvēra KM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja