Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepāja ir gatava kļūt par Eiropas kultūras meku

Cilvēku plūsma jebkurai pilsētai ir vitāla nepieciešamība, lai veicinātu ekonomikas un konkurētspējas izaugsmi. Liepāja ir valstspilsēta, kuru apmeklē ļoti daudz tūristu. Jaunākie statistikas dati liecina, ka 2023. gadā Liepājas naktsmītnēs apkalpots līdz šim vēsturiski visvairāk tūristu. Viesu skaits no citām Latvijas pilsētām Liepājā pērn ir pieaudzis par 13,1 %, bet ārvalstu tūristu skaits – par 3,7 %. Tas ir ļoti labs rādītājs, kas apliecina, ka līdzšinējās darbības tūristu piesaistei ir bijušas veiksmīgas.

Būdams lepns kā liepājnieks, ikdienā nenogurstoši priecājos par radošās industrijas izaugsmi un kvalitatīvajiem pakalpojumiem, kas Liepājā ir radīti. Nākamgad Liepāja atzīmēs savu 400. dzimšanas dienu, bet 2027. gadā mēs būsim Eiropa kultūras galvaspilsēta. Esam radījuši visus priekšnosacījumus, lai kļūtu par Latvijas kultūras meku – vietu, kur satiekas Eiropas kultūras dzīves veidotāji un tās baudītāji. Taču gulēt uz lauriem mēs neprotam, jo pilsētas būtība ir mainīties, iet uz priekšu un atrast arvien vairāk iespēju, kas ne vien veicinātu interesi Liepāju apmeklēt, bet arī nodrošinātu ērtu, viegli pieejamu veidu, kā līdz tai tikt.

Viegla un kvalitatīva piekļuve Liepājai

Mēs jau šobrīd dienas maksimumstundās redzam pārpildītus autobusus un vilcienus, tāpēc man ir absolūti pamatots iemesls domāt, ka viens no pilsētas attīstības pamatakmeņiem ir spēja nodrošināt daudzveidīgas mobilitātes iespējas. Ir svarīgi, lai cilvēki no punkta A līdz punktam B var nokļūt ērti, mūsdienīgi un droši. Lai gan pats piemērotos laikapstākļos pārvietojos pilsētā ar velosipēdu, redzu, ka aizvien daudzi brauc ar automobiļiem, tāpēc ir jābūt labiem priekšnosacījumiem, lai šie cilvēki pārsēstos no automobiļa uz, piemēram, autobusu. Tas arī ir būtiski, lai Liepājas viesi varētu ērti aizbraukt uz citām pilsētām ne vien ar savu auto, bet arī sabiedrisko transportu. Pirmšķietami vēlos domāt, ka liela loma ir arī komforta līmenim, kādu pasažiera pārvadātājs spēj nodrošināt. Mūsdienu cilvēks ir prasīgs un digitāls, tāpēc viņam ir svarīgi, lai, pārvietojoties jebkurā laikā un vietā, varētu ērti strādāt, uzlādēt telefonu, datoru, justies komfortabli savā sēdvietā un paļauties uz pārvadātāju, ka tas droši un plānotajā laikā nogādās galamērķī. Turklāt augstas kvalitātes pārvadājuma pakalpojuma sniedzējs pozitīvi ietekmēs tos iedzīvotājus, kuri vēl tikai domā par pārsēšanos no automobiļiem autobusos. Lai mūsu pilsētu sasniegtu pēc iespējas vairāk viesu, ir svarīgi, ka mums ir dažādi sadarbības partneri, kas palīdz nodrošināt mūsdienīgu starppilsētu sabiedriskā transporta satiksmi ne vien ar Rīgu, bet arī citām pilsētām.

Cilvēku pieplūdumam gatavi!

Pavisam tuvā nākotnē būtisku izaugsmi Liepājā varētu piedzīvot kino industrija. Pērn pašvaldībā izveidojām Kinofilmu uzņemšanas fondu, kas ir būtisks signāls kino cilvēkiem, ka viņi šeit ir gaidīti un viņu darbs novērtēts. Mūsu pilsētai ir bagāts kultūrvēsturiskais mantojums, kas ir saistošs starptautiskiem kino producentiem. Piemēram, viena producentu grupa, divas dienas Liepājā filmējot kadrus filmai, pie mums spēj atvest darba komandu ar vairāk nekā simts cilvēkiem. Šie cilvēki šeit nakšņo, ietur maltītes, iepazīst pilsētu un izmanto pilsētas piedāvātās tūrisma un kultūras aktivitātes. Savukārt raugoties no ekonomiskās attīstības prizmas, statistikas dati Liepājai ir labvēlīgi – esam pirmā ražojošākā valstspilsēta Latvijā aiz Rīgas. Taču liepājnieks par sasniegumiem ilgi netīksminās, mēs vienmēr meklējam jaunas attīstības iespējas. Tāpēc šobrīd izaugsmes perspektīvas caur granta programmām un projektu līdzfinansējumu arvien vairāk fokusējam tieši uz mazo un vidējo uzņēmēju atbalstu un uz nevalstiskā sektora organizāciju stiprināšanu – uz cilvēkiem, kas Liepājā var radīt ko nebijušu, interesantu, videi draudzīgu, digitālu, zinātnē un tehnoloģijās balstītu. Viennozīmīgi mums ir jārēķinās, ka šādas aktivitātes piesaistīs pilsētai vēl lielāku cilvēku interesi. Lai sasniegtu mērķus, redzu divus būtiskus faktorus, ar kuriem jau pastiprināti strādājam: tā ir efektīvas sadarbības veidošana ar privātiem partneriem un NVO, un veiksmīga ārējā finansējuma piesaiste.

Katru dienu redzu, kā mūsu pilsēta burtiski aug un attīstās dažādās jomās, bet mēs vēlamies darīt vēl vairāk un vēl labāk. Un tam mums kā pašvaldībai ir nepieciešami ārējie sadarbības partneri, kas gatavi veicināt interesi par Liepāju. Liepājnieku var ierobežot vienīgi mūsu pašu daudzās idejas, kuras visas neiespējam realizēt praktisku apsvērumu dēļ – tās ir par daudz un reizēm pārāk ambiciozas, tāpēc esam atvērti jebkurai sadarbībai, kas rezultējas abu pušu izaugsmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja