Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Meteņdienas svinēšana Brīvdabas muzejā un Turaidā

Svētdien, 17. februārī, no plkst. 12 līdz 15 Brīvdabas muzejā ar koka slēpju salidojumu, vizināšanos suņu pajūgā, maskošanos, grūdeņa ēšanu un jestrām izdarībām folkoras kopas Milzkalnieki vadībā tiks svinēti Meteņi, informē muzeja pārstāvji.

No plkst. 12 līdz 13 Izstāžu zālē gatavosim maskas, lai plkst. 13 kopā ar folkloras kopu Milzkalnieki dotos Masku gājiena no Galvenajiem vārtiem uz Vidzemes sētu.

No plkst. 12 līdz plkst. 15 mazākos apmeklētājus gaidīs sniegasuņi.lv pajūgs. Izbrauciena cena - Ls 1 no personas.

Arī šogad muzejā notiks aktīvā tūrisma centra Eži organizētais Meteņdienas Koka slēpju salidojums.  Slēpju pasākuma centrālā aktivitāte būs Meteņa dzīšanas slēpojums ar dažādiem jautriem uzdevumiem 2km distancē. Tā sākums plkst.13 Vidzemes sētā. No plkst.14 Vidzemes sētā turpināsies atrakcijas Koka slēpju slīdēšanas un Elegantākās slēpošanas kategorijās. No plkst.15 līdz 16 Koka slēpju salidojuma dalībnieku noslēguma maltīte un atraktīvāko slēpotāju apbalvošana Priedes krogā.

Slēpju nomā  pasākuma laikā būs iespējams iznomāt piecdesmito gadu armijas koka slēpes, kas piemērotas pārgājieniem. Ar koka slēpēm kājās Brīvdabas muzejs atklāj īpašas sajūtas. Salidojumā piedalīties ļauts arī ar plastmasas slēpēm, taču visiem ar koka slēpēm – lielas privilēģijas. Aicinām tērpties slēpju vecumam atbilstošā vai citā atraktīvā tērpā!

Sveču mēneša noskaņās sveču liešana Nidas dūmistabā Daugmales Jāņa vadībā un uzraudzībā, bet plkst.14.30 aicināsim uz tradicionālā Meteņu ēdiena grūdeņa ēšanu pie Vidzemes estrādes.

Gaidām ziemas prieku baudītājus. Kājās – vilnas zeķes, rokās – dūraiņi, līdzi – ragaviņas! Sasildīties, atvilkt elpu starp Meteņa izdarībām un cept līdzpaņemtās desiņas varēs pie ugunskuriem pasākuma norises vietās.

Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā šī tradīcija bijusi sevišķi iecienīta tā, ka dažos novados Meteņdienu saukuši pat par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos. Visvairāk pērienu dabūja puiši un meitas, kā arī bērni, kas slikti mācījās grāmatu zinības. Meteņa norisē galvenās izdarības ir vizināšanās no kalna ragaviņās un braukšana no mājas uz māju, lai veicinātu garu linu augšanu.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs apmeklētajiem atvērts katru dienu no plkst.10 līdz 17. Ieejas biļetes cena ziemas sezonā: Ls 1,50 pieaugušajiem, Ls 1 studentiem un pensionāriem, Ls 0,50 skolēniem un personām ar 3.invaliditātes grupu. Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1- 4 skolas vecuma bērni vai viena daudzbērnu  ģimene) Ls 3.

Bezmaksas ieeja pirmskolas vecuma bērniem un personām ar 1. un 2. invaliditātes grupu.


Savukārt šogad lieli un mazi meteņbērni ir aicināti 23. februārī plkst. 14.30 pulcēties Turaidā, lai kopā ar Siguldas folkloras kopu Senleja un Senlejiņa un citu tuvāko novadu folkloras kopu maskās tērptajiem ļaudīm ļautos priekam un senajās tradīcijās svinētu Meteņus brīvā dabā Turaidas vēsturiskajā centrā.

Meteņdiena Turaidā iesāksies ar maskoto čigānu, budēļu un ķekatnieku satikšanos, lielīšanos un precību izrādi, svētku turpinājumā tiks meklēta Laimes poga, dzīts Metenis, lielīti lini, sava dzimtā sēta un pašu cepti slokatņi – pildīti plāceņi, uz ugunskura vārīta un baudīta gardā Meteņa miežu putra, no dārziem projām dzīti kurmji un griezta riņķa lēze – karuselis uz dīķa, lai izdotos labs gads un rudenī būtu bagāta raža. Ikviens aicināts apvilkt masku vai pārģērbties no puiša par meitu vai otrādi un svinēt kopā tradicionālos latviešu gadskārtu svētkus, tādējādi uzturot dzīvas latviskās tradīcijas, gūstot prieku un spēku un apzinoties savu piederību Latvijai.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja