Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Miris bērnu grāmatu autors Juris Zvirgzdiņš

Trešdien miris bērnu grāmatu rakstnieks Juris Zvirgzdiņš, liecina informācija sociālajos medijos.

Kā norādīts Latvijas Literatūras gada balvas tīmekļvietnē, rakstnieks dzimis 1941.gadā Rīgā. Studējis Latvijas Valsts universitātē Vēstures un filoloģijas fakultātē. Strādājis par redaktoru grāmatu apgādos Vaga un Artava, pēdējos gados pilnībā pievērsies rakstniecībai.

Literatūrā Zvirgzdiņš ienāca 1982.gadā - rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis vairāk nekā 25 grāmatas, kurās jaunie lasītāji aizraujošā veidā tiek iepazīstināti ar dažādām kultūrvietām - Rīgas vēstures muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Rīgas Zooloģisko dārzu.

1999. gadā viņa grāmata bērniem, piedzīvojumu romāns-pasaka Reiz senos laikos Kurzemē ieguva 2000. gada Pavasara balvu par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem un 2001.  gadā arī Pastariņa prēmiju.

Rakstnieka veikums vairākkārtēji novērtēts ar Latvijas Literatūras gada balvu - 2002. gadā par darbu bērniem Bebru atgriešanās, 2006. gadā - par grāmatu Tobiass dodas pasaulē. 2009.gadā autors ieguva Pastariņa prēmiju par grāmatām Mūsu Latvija, Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu un Konteineru meitenīte Rudīte.

2013. gadā autora literārais sniegums novērtēts ar Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā par darbiem Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi, Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi un Seši stāsti par ASV vēsturi.

2012. gadā autors bija nominēts Astridas Lindgrēnas piemiņas balvai bērnu literatūrā. Zvirgzdiņa grāmata Muffa: Stāsts par balto degunradzēnu 2012. gadā iekļauts White Ravens katalogā. 2013. gadā autors saņēmis Aleksanda Čaka balvu par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā. Savukārt 2020. gadā rakstnieks saņēma Mūža balvu Latvijas literatūrā.

Autora darbi tulkoti somu, itāļu, lietuviešu, armēņu un citās valodās. Zvirgzdiņa darbus bērniem ilustrējuši vairāki pazīstami latviešu mākslinieki - Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Reinis Pētersons, Gita Treice, Gundega Muzikante un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja