Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālajā bibliotēkā eksponēs reformācijai veltītu izstādi Luters. Pagrieziens

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 31. oktobrī plkst. 16 tiks atklāta reformācijas piecsimt gadu jubilejai veltīta izstāde Luters. Pagrieziens, aģentūru LETA informēja LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

Izstāde veltīta Martina Lutera (1483-1546) 1517.gadā Vitenbergā publiskotajām 95 tēzēm un to aizsāktajai reformācijas kustībai.

"Lutera idejas izmainīja ne tikai cilvēka un Dieva attiecības, bet arī laicīgo dzīvi, radot pasauli, kurā grēkam ir mazāka nozīme nekā žēlastībai, bet vārdam - būtiskāka vērtība nekā tradīcijai. Luteriskais spēcīgi ietekmēja arī Livonijas kultūru, veicinot latviešu un igauņu rakstu valodu un tekstu kultūru rašanos pirmajās reformācijas desmitgadēs un ietekmējot turpmāko attīstību vairāku gadsimtu garumā," pauda Zilberts.

Izstāde veidota kā stāsts par Luteru, viņa mācību un to, kā reformu kustība 16.gadsimta sākumā izplatījās Eiropā, sasniedzot gan Strasbūru Elzasā, gan Rīgu Livonijā. Izstāde apmeklētājus iepazīstinās ar dievbijību Eiropā un Reinas ielejā pirms reformācijas, rādot viduslaiku sakrālās mākslas darbus un kulta priekšmetus.

Savukārt par Lutera personību un reformācijas sākumu Vitenbergā 1517.gadā vēstīs ar šīs kustības galvenā medija - iespiestās grāmatas palīdzību. Būtiska vieta izstādē atvēlēta stāstam par pirmajiem rakstītajiem un iespiestajiem tekstiem latviešu valodā, kas tapuši Lutera mācības ietekmē. Vienlaikus izstādē būs redzamas 16.gadsimta 20.gados iespiestās, Rīgai domātās grāmatas, kuras parāda, cik šī laikmeta kontekstā ātri Lutera vēsts sasniedza rietumu kristīgās Eiropas perifēriju - Livoniju.

Izstādes priekšmeti tiks izrādīti no Latvijas muzeju kolekcijām - Rundāles pils muzeja un Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja. Izstādes kodolu veidos grāmatas no LNB, Strasbūras Nacionālās un universitātes bibliotēkas (SNUB), Virtembergas Zemes bibliotēkas (VZB), Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas, Bavārijas Valsts bibliotēkas, Hercoga Augusta bibliotēkas Volfenbitelē un Upsalas Universitātes bibliotēkas kolekcijām.

Izstādes kuratori ir Gustavs Strenga un Andris Levāns, un tā tiek finansēta no Latvijas valsts simtgades programmas līdzekļiem. Izstādes sagatavošanā atbalstu sniegusi Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministrija un Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība Latvijā.

Līdzās izstādei LNB paredzētas mākslinieciskas un muzikālas performances, kā arī diskusiju cikls par reformācijas un protestantisma ietekmi uz šodienas Latviju, Eiropu un pasauli. Diskusijas tiks translētas interneta tiešraidē, kā arī ierakstītas. Diskusiju organizēšanā iesaistījies Gētes institūts Rīgā.

Ekspozīcija Luters. Pagrieziens LNB telpās apskatāma līdz 2018. gada 4. februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja