Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā četras jaunas vērtības

Nemateriālā kultūras mantojuma padomes sēdē 2023. gada 17. oktobrī pieņemts lēmums par četru jaunu vērtību iekļaušanu Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstā, informēja LNKC pārstāve Linda Ertmane.

Iekļaušanai Nacionālajā NKM sarakstā 2023. gadā apstiprinātas četras vērtības. Divas no tām ir kultūrtelpas: Piebalgas kultūrtelpa (pieteicējs: Cēsu novada pašvaldība), kuras iedzīvotāji – piebaldzēni – ir būtiski latviešu nacionālās identitātes nesēji savā savdabīgajā patībā, kas veidojusies, savijoties senām prasmēm, dzīvestelpas specifikai, nerimstošajai vajadzībai pēc izglītības un zināšanām, un Bārtas kultūrtelpa (pieteicējs: Dienvidkurzemes novada pašvaldības Kultūras pārvalde), kas atrodas Lejaskurzemē, un kopā ar kaimiņu (Nīcas un Rucavas) kultūrtelpām, ir nozīmīga kultūrvēsturiska vieta Latvijā, kur tiek saglabātas, joprojām dzīvas uzturētas un arī atjaunotas senās tradīcijas.

Iekļaušanai sarakstā apstiprināta arī celu jostiņu aušanas tradīcija Ziemeļlatgalē (pieteicējs: biedrība Upītes jauniešu folkloras kopa) – viens no senākajiem jostu aušanas veidiem, kas pazīstams visā Latvijā, bet bijis īpaši izplatīts Latgalē, kā arī sēņu vākšana un izmantošana (pieteicējs: Latvijas Mikologu biedrība) – nacionāla mēroga tradīcija, kas tiek kopta visā Latvijas teritorijā un kas ir saistīta gan ar zināšanām par dabu, gan kulinārajām un citām prasmēm.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere stāsta: "NKM padome, izvērtējot līdz 2023. gada 5. jūnijam iesūtītos pieteikumus, no vienpadsmit atlasīja deviņus, kuru iesniedzējiem ar ekspertu palīdzību tika dota iespēja savus pieteikumus papildināt un precizēt, un galu galā līdz iekļaušanai Nacionālajā sarakstā tikušas šīs četras nemateriālā kultūras mantojuma vērtības, kas ir gan šaurākā kopienā, gan visā Latvijā pazīstamas un rūpīgi koptas."

Svinīgā ceremonija, kurā tiks pasniegti apliecinājumi par vērtību iekļaušanu Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, notiks 25. novembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Apliecinājumu pasniegšanas ceremoniju būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Nacionālā kultūras centra tīmekļvietnē www.lnkc.gov.lv, kā arī platformas Facebook profilā.

Informācija par pieteikuma sagatavošanu, kā arī par nemateriālā kultūras mantojuma padomi pieejama tīmekļvietnē www.nematerialakultura.lv. Nākamā pieteikumu iesniegšana tiks izsludināta 2024. gada janvārī un to sagatavošanai tiks dots pusgads laika.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja