Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Notiks Sarunas muzejā par 60. gadu grafisko dizainu

Trešdien, 11. decembrī, plkst. 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aicina uz Sarunu muzejā jaunatklātajā izstādē Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda, kurā piedalīsies projekta idejas autori un īstenotāji, pieredzējuši savas nozares profesionāļi – Irēna Bužinska, Sandra Krastiņa, Ilze Martinsone, Iliana Veinberga un Valdis Villerušs.

1960. gados, salīdzinot ar iepriekšējās dekādes tā sauktā Staļina baroka pārmērīgo dekorativitāti un pompozitāti, notikusi radikāla estētisko ideālu maiņa. Izstādes mērķis – apkopot līdz šim maz pētītā perioda veikumu un parādīt, ka arī aiz "dzelzs priekškara" Latvijas mākslinieki, arhitekti un dizaineri strādāja vienotā kopsolī ar aktuālajām modernisma vēsmām pasaulē. Izstāde fokusējas uz svarīgāko laikmeta pazīmi – izteiksmīgi lakonisku grafisko valodu, apzinātu stilizāciju un spilgtu lokālo krāsu pielietojumu, kas izpaužas gan telpu dizainā, gan priekšmetiskajā vidē (keramika un tekstils), lietišķajā grafikā, plakātu mākslā un grāmatu noformējumā.

Kādi ir bijuši 1960. gadi no mākslinieciskā viedokļa, kādi viņi ir palikuši cilvēku atmiņā un ar ko iegājuši Latvijas kultūras vēsturē – par to būs iespēja uzzināt, apmeklējot muzeja rīkoto Sarunu. Viena no izstādes idejas autorēm, LNMM izstāžu kuratore, mākslas zinātniece Irēna Bužinska ievadīs ekspozīcijā un raksturos 20. gadsimta 60. gadu dizaina īpatnības, uzsverot ansambļa principu visās mākslas jomās. Izstādes ierosinātāja, gleznotāja Sandra Krastiņa pastāstīs par izstādes kopējo koncepciju un saviem personiskiem mākslinieciskajiem atklājumiem, veidojot izstādi. Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja Ilze Martinsone pievērsies šī perioda inovācijām arhitektūrā un interjera dizainā, izceļot jaunu telpas redzējumu un izjūtu. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja direktores vietniece un galvenā krājuma glabātāja Iliana Veinberga pastāstīs par Latvijas dizaineru sasniegumiem porcelāna mākslas jomā. Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, grāmatu mākslinieks, grafiķis Dr. art. h.c. Valdis Villerušs ļaus no jauna skatpunkta atklāt tēlainu, neordināru un daudzveidīgu 1960. gadu grafiskās līnijas pasauli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja