Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Papildināta Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālā kolekcija Dziesmu svētku krātuve

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) Dziesmu svētku simtpiecdesmitgadi sagaida ar ievērojamiem digitālās kolekcijas Dziesmu svētku krātuve papildinājumiem., informēja LNB pārstāve Anna Muhka.

Krātuve veltīta Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku vēsturei un tradīcijām no to pirmsākumiem līdz mūsdienām un piedāvā plašu digitalizēto resursu klāstu, bagātīgi papildinātu personību sadaļu un tās saturs tagad ir pieejams arī angļu valodā. Digitālo kolekciju Dziesmu svētku krātuve var aplūkot: dziesmusvetki.lndb.lv.

No 2023. gada jūnija digitālās kolekcijas Dziesmu svētku krātuve apmeklētājiem pieejami būtiski papildinājumi. Īpaši aicinām ielūkoties sadaļās Personības un Svētki pasaulē. No jauna pievienoti aptuveni 150 virsdiriģentu, virsvadītāju un svētku organizatoru dzīves gājumi. Tāpat izveidoti aptuveni 30 jauni trimdas svētku apraksti. Šobrīd kolekcijā apkopotas vairāk nekā 6000 digitalizētas kultūras un atmiņas institūcijas krājumu vienības – attēli, plakāti, fotogrāfijas, publikācijas, svētku organizācijas dokumenti, nošu izdevumi, skaņu ieraksti, virsdiriģentu un virsvadītāju atmiņu stāsti un citi materiāli.

Atzīmējot svētku simtpiecdesmito dzimšanas dienu, kolekcija tagad pieejama arī angļu valodā. Angļu valodā var lasīt visu lielo svētku aprakstus, kā arī paskaidrojošo informāciju personību, repertuāra, gājiena, publikāciju, dokumentu un audio sadaļās. Angļu valodā ir tulkoti arī personību dzīves gājumi.

"2018. gadā, kad tika radīta Dziesmu svētku krātuve, mēs apzinājāmies, ka Dziesmu un deju svētki ir bagāts fenomens, kurš papildinājumus prasa nepārtraukti, sadarbojoties gan ar privātpersonām, gan ar dažādām institūcijām Latvijā un ārzemēs. Dziesmu svētku krātuve ir unikāla vērtība, kurā pirmo reizi ir apkopota tik plaša svētku informācija vienkopus," stāsta LNB Mākslas un mūzikas centra mūzikas krājuma vadītāja Ruta Almane-Palmbaha.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja