Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārdomāta reakcija. Latvijas Dizaina gada balvas konkurss atklāj savas jaunās aprises

Apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaina izcilākos sniegumus – no 1. decembra dizaineri tiek aicināti pieteikt savus darbus Latvijas Dizaina gada balvas konkursam. Pagājušajā nedēļā notikušajā preses konferencē tā rīkotāji iepazīstināja ar nākamā konkursa norisi, starptautisko žūrijas sastāvu un gaidāmajiem pasākumiem 2021. gadā.

Latvijas Dizaineru savienības priekšsēdētāja un Latvijas Dizaina gada balvas projekta vadītāja Barbara Freiberga informēja, ka šajā reizē konkursam iesniegtie darbi tiks izvērtēti piecās kategorijās (iepriekš tādu nebija vispār): vides un interjera dizains, produktu dizains, grafikas dizains, digitālais dizains un pakalpojumu, politiku un stratēģiju dizains, turklāt starptautiskā žūrija varēs pasniegt arī savas īpašās balvas, piemēram, par dizainu sabiedrības labumam, jaunpienācējam dizainā vai citas atkarībā no iesniegtajiem darbiem.

 

Žūrija un kritēriji

Darbu pieteikšanai ir atvēlēti trīs mēneši: decembris, janvāris un februāris. Starptautiskā žūrija darbu izvērtēs divus mēnešus. Tās sastāvā darbosies astoņi profesionāļi no dažādām valstīm: Martins Fosleitners (Austrija), Egle Opeikiene (Lietuva), Rikardo Kapuco (Itālija), Patriks Abatista (Itālija), Bars Davidovici (Izraēla), Pjotrs Svjateks (Lielbritānija), Pēteris Bajārs (Latvija) un Anete Žukova (Latvija).

"Šis ir ļoti īpašs un izaicinošs laiks. Fonā ir pandēmijas fenomens, klimata pārmaiņas, un pasaulē norisinās ļoti aktīvi politiskie procesi, kā, piemēram, ASV. Un šajā laikā dizainam ir milzīga ietekme uz sabiedrību. Ja mēs vēlamies jautāt, kas ir Latvijas dizains, tad tas nav īstais jautājums! Mums jājautā, kā dizains palīdz Latvijai, kā dizains var palīdzēt sabiedrībai!? Ne velti Herberts Saimons savulaik ir teicis: dizains ir jebkura darbība, kas šī brīža situāciju pārvērš labākā," sacīja Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors un Zigmunda Freida Universitātes lektors Martins Fosleitners, kas ir izvēlēts par šī gada starptautiskās žūrijas vadītāju.

Galvenie kritēriji iesniegto darbu izvērtēšanā būs inovāciju vērtība, dizaina kvalitāte, kontekstuālā piemērotība un ekonomiskais konteksts. Pirmo reizi šajā konkursā tā dalībniekiem ir noteikta dalības maksa. Tās lielums būs atkarīgs no darbu iesniegšanas laika. Barbara Freiberga piebilst, ka šīs dalības maksas bonuss ir iespēja piedalīties Latvijas Dizaina gada balvas konferencē un saņemt detalizētu starptautiskās žūrijas vērtējumu par savu pieteikumu. Konference norisināsies Latvijas Dizaina gada balvas nedēļas laikā, kas ilgs no 24. līdz 30. maijam. Pati Latvijas Dizaina gada balvas pasniegšanas ceremonija risināsies nākamā gada 28. maijā.

 

Pārmaiņu izaicinājums

Valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš norādīja, ka šīs balvas mērķis ir palīdzēt gan pašai dizaina nozarei vairāk apzināties sevi un savu spēku, gan arī sabiedrībai ļaut tuvāk iepazīties ar tās veikumu, mudināt vairāk izmantot Latvijas dizaina produktus un pakalpojumus un savukārt tā pasūtītājiem ciešāk sadarboties ar dizaineriem. Viņš uzsvēra, ka jau pirms Covid-19 pandēmijas ir ticis daudz runāts par dzīvošanu pārmaiņu laikos, bet līdz ar šo epidemioloģisko krīzi to temps ir kļuvis hiperātrs un problēmu risināšanas sarežģītība ir pieaugusi vairākkārt.

Viena reakcija uz jebkurām ārējām pārmaiņām ir automātiskā, it kā tev uzsistu pa ceļa locītavas iekšpusi un tava kāja uzreiz salocītos, bet otra reakcija ir "šos atbildes pasākumus uz jebkādiem ārējiem izaicinājumiem dizainēt un veidot pārdomāti un mēģināt saprast to ietekmi uz visām iesaistītajām pusēm", dizaina nozīmi akcentēja valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos un piebilda, ka tieši dizains palīdz radīt jēgpilnas pārmaiņas.

Jāatzīmē, ka iepriekšējā reizē Latvijas Dizaina gada balvas konkursā laurus plūca platformas Latvian Literature kampaņa #esesmuintroverts. "Kampaņas parasti mēdz aiziet pa skuju taku, bet šī, tieši otrādi, ir turpinājusi attīstīties," atklāja kampaņas radītāja un radošā direktore Una Rozenbauma. Pateicoties Latvijas Dizaina gada balvai, tā ir tikusi izraudzīta pārstāvēt Latviju Londonas Dizaina biennālē, kas risināsies nākamajā gadā. Par sadarbības partneriem šajā ceļojumā uz Lielbritāniju ir kļuvuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo, ar kuriem Una Rozenbauma ir iepazinusies tieši vienā no Latvijas Dizaina gada balvas pasākumiem. Kampaņas radītāja un radošā direktore izceļ šī konkursa piedāvātās iespējas satikties ar talantīgiem cilvēkiem.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnēs dizainabalva.lv un facebook.com/dizainagadabalva

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja