Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Paziņoti Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas 2021 nominanti

28. jūlijā Cēsu Vēstures un mākslas muzejā tiks pasniegta Latvijas Muzeju biedrības (LMB) Gada balva 2021. Tas ir ikgadējs muzeju nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un izcelt izcilākos Latvijas Muzeju biedru sasniegumus, veidot muzeju darba pozitīvu rezonansi sabiedrībā un veicināt labo praksi, lai nodrošinātu muzeju nozares ilgtspējīgu attīstību

2020. gadā tika mainīts konkursa nolikums, saskaņā ar kuru katrā pusgadā tiek izvirzīti seši projekti, kuri kopā ar otrā pusgada pretendentiem cīnīsies par vienu – galveno – balvu. Divpadsmit nominantu no visas Latvijas, pārstāvot valsts, pašvaldības, privātos un autonomos muzejus, ir pierādījuši atbilstību balvas kritērijiem – oriģinalitāte, aktualitāte, vienotība un kvalitāte, ilgtspēja un lietojamība un sociālā joma. 

LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde saka: "Šogad pirmo reizi balvu pasniegsim vienam uzvarētājam. Kopā ar žūrijas komisiju no vairāk nekā piecdesmit pieteikumiem esam izvirzījuši divpadsmit labāko nominantu. Paldies katram muzejam par iesniegto projektu. Ar muzeja krājumu, pētnieciskajiem rezultātiem, muzejpedagoģiskajām programmām, piedāvājumu virtuālajā vidē muzeji arvien vairāk kļūst pieejami sabiedrībai, rada oriģinālu un ilgtspējīgu saturu un ik gadu pārsteidz LMB Gada balvas žūriju. Kādēļ šajā gadā esam atteikušies no nominācijām? Pie šāda lēmuma valde ar piesaistītiem muzeju profesionāļiem nonāca jau 2019. gadā, jo muzeji rada projektus, kas nav ievietojami tikai vienā kategorijā – izstāde, nodarbība, komunikācija, restaurācija vai krājuma saglabāšana ir sadarbības projekti, apvienojot dažādu jomu speciālistus – vēsturniekus, māksliniekus un dizainerus, restauratorus, arhitektus, pedagogus u.t.t. Radītais rezultāts ir vairāku muzeju speciālistu kopdarbības rezultāts."

Balvas pretendentus vērtēja 2020. gadā izveidotais žūrijas komisijas sastāvs, kurā ietilpst viens pārstāvis no LMB valdes un četri pieaicinātie komisijas locekļi, kuri pārstāv dažādas ar muzeju darbību saistītas nozares: Zane Grīnvalde (LMB priekšsēdētāja, LMB Gada balva darba grupas vadītāja, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja, vēsturniece), Jānis Šiliņš (vēstures doktors, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva vadošais pētnieks, Vidzemes augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta pētnieks, Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības valdes loceklis), Tatjana Raičiņeca (māksliniece un dizainere, biroja Radadara dibinātāja un vadītāja), Inga Surgunte (Latvijas Muzeju biedrības Ilgtspējīgas attīstības projektu vadītāja, CENL sadarbības tīkla Books and Audiences vadītāja), Rasma Pīpiķe (RA.DU zināšanu pārneses kustība, pilsoniskās sabiedrības procesu eksperte un aktīviste).

Par spīti kultūras pasākumu ierobežojumiem, kas ieviesti Covid-19 izplatības dēļ, 2020. gadā balvai tika saņemts 51 pieteikums, no kuriem žūrija ir izvēlējusies divpadsmit spilgtāko projektu. Līdzās galvenajai balvai tiks izcelts arī viens projekts nominācijā Pamanīts, un viens projekts saņems īpašu atzinību par projekta radīšanu Covid-19 pandēmijas apstākļos. Savu speciālo balvu par radošu pieeju tam, kā iesaistīt apmeklētājus muzeju piedāvājuma izzināšanā, piešķirs igauņu izstāžu dizaina un ražošanas uzņēmums Motor.

LMB Gada balvas 2021 nominanti

  • Jēkabpils Vēstures muzejs. Jēkabpils pilsētas vēstures ekspozīcija
  • Latvijas Nacionālais dabas muzejs. Muzeja pakalpojumu attālināta sniegšana un ārpus muzeja pieejamība 
  • Imanta Ziedoņa muzejs. Multimediāla izstāde Kur zeme tā
  • Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs. Pētījums Kā dzelzceļnieki dzīvojuši, strādājuši un mīlējuši Jelgavā
  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Labsajūtas mēnesis muzejā
  • Olaines Vēstures un mākslas muzejs. Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruts – otrā kārta
  • Tukuma muzejs. Anša Lerha-Puškaiša grāmatas Pasakas par putniem sagatavošana un izdošana
  • Limbažu muzejs. Vides objekta Centra kiosks rekonstrukcija
  • Latgales Kultūrvēstures muzejs. Izstāde Arvīds Egle. Klusais pieskāriens
  • Mākslas muzejs Rīgas birža. Izglītības programma Nospēlē muzeju!
  • Rīgas Motormuzejs. Izstāde Garāža
  • Cēsu Vēstures un mākslas muzejs. Izstāde Laika liecinieki. Cēsu Vēstures un mākslas muzejam 95

Papildu informācija par LMB Gada balvas norisi un nominantiem: www.muzeji.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja