Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Publiskās mākslas programmā Kopā atbalstīta desmit vides objektu izveide

No 41 publiskās mākslas programmā Kopā iesniegtā projekta atbalstītas desmit ieceres ar kopējo pieejamo finansējumu 150 000 eiro apmērā, informēja programmas vadītāja Līga Lindenbauma.

No augusta līdz decembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs īsteno Latvijas republikas Kultūras ministrijas deleģējumu vizuālās mākslas jomā – publiskās mākslas programmu Kopā. Programma radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, papildus ietverot kvalitatīvu pilsētvides uzlabošanu. Tās ietvaros publiski izziņota konkursa kārtībā paredzēts izstrādāt 10 jaunus pilsētvides objektus Rīgā un reģionu pilsētās. Projektu iesniegšanas termiņš konkursam noslēdzās 14. septembrī un tajā tika iesniegts 41 projekts.

Projektus vērtēja žūrija septiņu cilvēku sastāvā: Selga Laizāne (Kultūras ministrijas Valsts sekretāres vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos), Guntars Ruskuls (Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītājs), Daina Auziņa (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta krājuma darba vadītāja), Solvita Krese (Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore), Santa Hirša (mākslas kritiķe), Krišs Salmanis (mākslinieks), Evelīna Ozola (arhitekte, pilsētplānotāja, platformas Fold direktore).

Pēc žūrijas vērtējuma Rīgas un reģiona pilsētu publiskajās telpās tiks īstenots Annas Līvas Traumanes un Harija Vucena  vides projekts Zilais miglas vāls, kas atradīsies Imantā, Anniņmuižā, savukārt Miķeļa Mūrnieka un Henrika Eliasa Zēgnera darbs Tavs nogurums nav tava vaina tiks realizēts dažādās Rīgas vietās. 

Āgenskalnā, Jaunatnes dārzā, tiks īstenots Aijas Baumanes-Līces vides projekts Zvēri neaizmirst!, Operas skvērā atradīsies Kristas un Reiņa Dzudzilo darbs Metamorfozes, savukārt Rīgas centrā savu projektu Neredzamie realizēs Ance Vilnīte.

Daugavpilī tiks realizēts Ginta Gabrāna darbs Apaļā horizonta līnija, Cēsīs, Ruckas parkā atradīsies Nomad Architects projekts Pieturvieta: Rucka.

Valmierā mājvietu radīs Zahara ZE, Namedas  Zemītes, Alvja Bergarda darbs VA (Various Artists), Madonā GolfClyderman  projekts Robotkaķēns Indriķis XIII, savukārt Liepājā Ērika Boža Vēja paviljons.

"Prieks, ka programma radīja tik lielu interesi mākslinieku vidū, kā rezultātā vērtēšanai tika iesniegts kopumā 41 projekts. Pieteikumi bija ļoti dažādi un katram bija sava stiprā puse. Žūrijas uzdevums – izvēlēties 10 realizējamus objektus – bija ļoti grūts, jo nācās atteikties no vairākiem labi izstrādātiem un īstenošanas vērtiem projektiem. Ceru, ka šajā programmā neatbalstīto objektu autori meklēs citas iespējas savu ideju realizācijai un tās dienas gaismu ieraudzīs ar citu projektu un finansējuma palīdzību. Plašais pieteikumu klāsts deva iespēju žūrijai izvēlēties programmas Kopā raksturam atbilstošākos projektus. Īpašs gandarījums, ka puse no atbalstītajiem projektiem tiks īstenoti ārpus Rīgas, kā arī objektu autori ir gan stabili un sevi pierādījuši, gan jaunākās paaudzes mākslinieki, dizaineri un arhitekti. Ceru, ka novembra vidū, kad objekti būs nodoti sabiedrības vērtējumam, tie priecēs arī citus," par konkursa rezultātiem stāsta programmas Kopā vadītāja Līga Lindenbauma.

Tuvāko nedēļu laikā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mājaslapā un sociālo tīklu kontos ar intervijām un vizualizācijām tiks parādīta objektu tapšana, atklāts katra objekta stāsts un žūrijas pamatojums to īstenošanai. Novembra vidū notiks objektu parāde – realizēto projektu atklāšana un iepazīšana dzīvē, kurā piedalīties būs aicināts ikviens.

No 2020. gada augusta līdz decembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) īsteno Latvijas republikas Kultūras ministrijas deleģējumu vizuālās mākslas jomā – publiskās mākslas programmu Kopā, kuras kopējais piešķirtais finansējums ir 150 000 eiro.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) ir viena no vadošajām nevalstiskajām institūcijām, kas veicina un atbalsta Latvijas laikmetīgās mākslas attīstību. Īstenojot starptautiska un nacionāla mēroga mākslas notikumus, LLMC mērķis ir izglītot un iesaistīt Latvijas sabiedrību kultūras daudzveidības, iekļaujošas sabiedrības veidošanā un vairot kritiskas domas nozīmes izpratni.

Institūcija nodarbojas ar pētniecību, jaunu darbu producēšanu un laikmetīgās mākslas arhīva veidošanu un uzturēšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja