Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šomēnes ciklā Deja domā par dokumentālo horeogrāfiju un protesta ķermeni

Oktobrī Latvijas Dejas informācijas centrs aicina uz diviem pasākumiem ciklā Deja domā. Pirmdien, 21. oktobrī, gaidāma horeogrāfes Fionas Milvordas (Apvienotā Karaliste) meistarklase, kā arī saruna par dokumentālo deju ar horeogrāfes Kristīnes Brīniņas (Latvija) un pētnieces Anastasijas Prošutinskas (Krievija) dalību. Savukārt trešdien, 23. oktobrī, notiks radošā darbnīca ar horeogrāfi Tatjanu Čižikovu (Krievija).

Ciklā Deja domā tiek rīkotas dažādu ārvalstu un Latvijas dejas profesionāļu lekcijas, demonstrācijas, semināri, ieskati radošajā procesā un citu formu publiskas uzstāšanās, kuras vieno mērķis – iepazīstināt ar fiziskām, intelektuālām, vizuālām un emocionālām atziņām par dejas mākslu un to noderīgumu citās nozarēs un ikdienā. 

21. oktobrī plkst. 18 Latvijas Kultūras akadēmijā (Ludzas iela 24) meistarklasi sniegs Fiona Milvorda, kura kopš 1985. gada kā dejotāja, skolotāja un horeogrāfe strādājusi gan Apvienotajā Karalistē, gan ārzemēs. Viņa augstu vērtē alķīmiju, ko sniedz šo dažādo lomu savienošana, un savā darbā integrē dažādas tehnikas – Fiona pasniedz ne vien deju, bet arī rolfingu, Franklina metodi un jogu. 21. oktobrī viņa dalīsies ar savu interesi par atbrīvošanās (release) tehnikām, improvizāciju un rolfingu. Praktiskā nodarbība dalībniekiem sniegs iespēju pašiem savā pieredzē novērtēt, kā noteiktas kustības var mainīt domāšanu un palīdzēt kļūt atvērtākiem pasaulei.

Pasākuma turpinājumā no plkst. 19.45 risināsies saruna par dokumentālo horeogrāfiju. To ievadīs horeogrāfe Kristīne Brīniņa, kura jau piekto gadu strādā pie virziena, ko viņa ir formulējusi kā dokumentālo dejas metodi. Horeogrāfes izpratnē tā ļauj veidot ciešu saskarsmi ar cilvēkiem un viņu pieredzi. Kristīne pastāstīs, kas viņas praksē slēpjas zem nosaukuma “dokumentācija”, kā tā aizsākusies un kurp aizvedusi.

Par dokumentālo horeogrāfiju runās arī pētniece, laikmetīgās dejas kuratore Anastasija Prošutinska. Balstoties uz Krievijas un citu valstu horeogrāfu piemēriem, viņa apspriedīs dažādas stratēģijas, kā iespējams veidot dokumentālu deju. Saruna gan palīdzēs uztvert dejas vides specifiku cilvēkiem, kas savā ikdienā nav saistīti ar horeogrāfiju, gan sniegs dejas profesionāļiem praktiskas zināšanas darbā ar dokumentu un atmiņas tēmām. Diskusijā iesaistīsies arī pārējās vakara dalībnieces un dejas kritiķe Inta Balode.

Pasākums 21. oktobrī ir par brīvu, gaidīti visi interesenti, tostarp bez pieredzes dejā. Pasākums norisināsies angļu valodā. Latvijas Dejas informācijas centrs lūdz interesentus iepriekš pieteikties uz e-pastu [email protected].

Savukārt 23. oktobrī plkst. 16 Daugavas stadionā (Augšielā 1, 247. telpā) notiks radošā darbnīca, ko vadīs laikmetīgās dejas māksliniece Tatjana Čižikova. Darbnīca būs veltīta tēmai Protesta ķermenis, skaidro horeogrāfe: “Es nezinu, kā parādās vēlme cīnīties, bet man ir pazīstams tas brīdis, kad ķermeņa iekšienē rodas nepanesamības sajūta, kad trūkst elpas un vienlaikus kā atbildes reakcija rodas gandrīz dzīvniecisks niknums. Nav skaidrs, uz ko šī agresija ir vērsta: man šķiet, ka cīnos ar neredzamu, tomēr reālu ienaidnieku. Šķiet, ka šī sajūta burtiski karājas gaisā. Telpā starp mums, kas kļūst arvien blīvāka un saspringtāka. Kopā ar laboratorijas dalībniekiem to izpētīsim, eksperimentējot ar kustību izpētes stratēģijām, kopīgu prāta vētru, individuālu un kolektīvu darbu ar ķermeni, skaņu un elpošanu.” Darbnīcā izmantotās metodes Tatjana izstrādājusi, gatavojot soloperformanci Triecienniece (Ударница, 2019).

Darbnīca 23. oktobrī paredzēta dalībniekiem ar pieredzi dejā. Interesentus lūdz pieteikties, rakstot uz e-pastu [email protected] un īsi izklāstot savu pieredzi un motivāciju. Dalība darbnīcā bez maksas, pasākums norisināsies krievu valodā ar tulkojumu latviski pēc vajadzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja