Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Top piemineklis brīvības cīnītājam Gunāram Astram

Par godu latviešu brīvības cīnītājam Gunāram Astram šoruden tiks uzstādīts piemineklis pie ēkas Brīvības ielā 34, kur 1983. gadā viņu notiesāja LPSR Augstākā tiesa, informēja Tieslietu ministrijas pārstāvji.

Šī gada 22. oktobrī būtu apritējuši deviņdesmit gadu latviešu brīvības cīnītājam Gunāram Astram – šoruden viņam tiks uzstādīts piemineklis pie ēkas Brīvības ielā 34, kur 1983. gadā viņu notiesāja LPSR Augstākā tiesa.

Latviešu patriots Gunārs Astra 1983. gada 15. decembra tiesas prāvā teica savu pēdējo vārdu, noslēdzot to šādi: "Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies, un pārcietīs arī šo tumšo laiku."

"Piemineklis personībai, kuru raksturo nesalaužams gars un kurš definē latviešu nāciju, ir būtisks simbols visai latviešu tautai. Tas mums atgādinās, par kādu cenu esam izcīnījuši savu neatkarīgu valsti, kā arī sniegs apliecinājumu, ka patiesu vērtību uzturēšana pat pārspēka priekšā, beigās uzvar. Esmu gandarīts, ka pieminekli Gunāram Astram veido viens no izcilākajiem Latvijas tēlniekiem Gļebs Panteļejevs, kurš ir radījis arī pieminekli pulkvedim Oskaram Kalpakam un vides skulptūru Melnais slieksnis pie VDK ēkas Rīgā," uzsver tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Pieminekļa izveides process norit raiti – šobrīd notiek jau tā atliešanas darbi. Tā atrašanās un vizuālais tēls jau ir saskaņots Rīgas domes atbildīgajās instancēs un nav atstājis vienaldzīgu nevienu vērtētāju.

"Man tāpat kā visai mūsu paaudzei Gunārs Astra bija varonis. Varonis veic varoņdarbu. Varoņa darbu. Mans darbs un pienākums – iemūžināt šo varoņa darbu piemineklī," saka pieminekļa autors Gļebs Panteļejevs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja