Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

VKKF padomes priekšsēdētāja: Fonda budžeta palielināšana varētu kompensēt LVM neesošo ziedojumu

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) budžeta palielināšana varētu kompensēt AS Latvijas valsts mežu (LVM) neesošo ziedojumu, šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja VKKF padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Viņa norādīja, ka VKKF ir nosūtījis vēstuli gan finanšu ministram, gan Ministru prezidentam, gan Valsts prezidentam, kā arī Saeimas Budžeta un Kultūras, izglītības un zinātnes komisijai ar lūgumu šo problēmu risināt, palielinot procentu daļu, ko VKKF saņem no akcīzes nodokļiem.

Taujāta, vai arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atbalsta šo piedāvājumu, Bluķe sacīja, ka sarunas ar ministru ir notikušas un, iespējams, ar šādu lūgumu Kultūras ministrija vērsīsies valdībā.

VKKF ar LVM sadarbojās kopš 2011.gada, un ar LVM ziedojumu atbalstu tika pilnībā vai daļēji finansētas mērķprogrammas valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu atbalstam un koru un tautas deju tradīcijas attīstībai, kā arī reģionu - Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes - kultūras programmas.

VKKF padomes priekšsēdētāja atzīmēja, ka reģionu kultūras programmas nedrīkst neizsludināt, jo tās ir pārāk svarīgas un nozīmīgas. Bluķe arī uzsvēra, ka patlaban finansēt šīs programmas var tikai uz kaut kā cita rēķina un pagaidām citu variantu nav.

"Mums janvārī gaidāma vēl viena padomes sēde, kur mēs par šo diskutēsim un lemsim. Būs jāskatās, vai kādu no programmām mēs vispār neīstenojam un novirzām šos līdzekļus reģionālajām programmām, vai arī īstenojam samazinātā apjomā. Diskusijas būs, bet reģionu programmas kaut kādā veidā vajadzētu īstenot," sacīja VKKF padomes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembra beigās Bluķe pauda aicinājumu valdībai atgriezties pie jautājuma par LVM ziedojumu politiku.

Bluķe akcentēja, ka VKKF padomes sēde dažas dienas pirms Ziemassvētkiem nesa nepatīkamas ziņas kultūras nozarei. Masu medijos jau izskanējuši valdības iebildumi pret LVM ziedojumu politiku, kā rezultātā tādu šogad nebūs vispār.

"Kā VKKF padomi informēja kultūras ministrs, pat neraugoties uz viņa uzstājīgiem aicinājumiem Ministru kabineta sēdēs akceptēt LVM ziedojumu novirzīšanu kultūras jomai. Finansējums, ar kuru tiek atbalstītas vairākas VKKF kultūras programmas, tiek sadalīts konkursu kārtībā. Katru projektu vērtē ekspertu komisijas, vadoties pēc fonda vispārējiem finansējuma sadales principiem," skaidroja VKKF padomes priekšsēdētāja.

VKKF kopš 2011. gada sadarbojas ar LVM vairāku kultūras programmu finansēšanā. 2022.gadā uzņēmumu ziedojums bija 750 000 eiro. No tā pilnībā vai daļēji tika finansēta programma Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi, programma koru un tautas deju tradīcijas attīstībai, kā arī reģionu - Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes kultūras programmas. Šajās programmās pavisam 2022. gadā tik atbalstīti 58 projekti visā Latvijā, kā arī diasporā.

Savukārt reģionu programmās tika atbalstīti 239 projekti - tai skaitā Latgalē 71, Vidzemē 69, Kurzemē 49, Zemgalē 50. Ziedojumi, kas novirzīti VKKF programmām, sadalīti ievērojot vispārējos VKKF projektu finansēšanas nosacījumus.

Valsts prezidents Egils Levits mikroblogošanas vietnē Twitter norādīja, ka gan Dziesmu un deju svētki, gan reģionālās kultūras programmas, gan VKKF finansējums kopumā nedrīkst ciest tāpēc, ka valdība pēkšņi maina spēles noteikumus par AS Latvijas valsts meži (LVM) ziedojumiem kultūrai.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka aicinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) to ņemt vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja