Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziedoņa muzeja birojā notiks diskusija Murjāņi un arhitektūra

28. jūlijā, plkst. 19 jēgpilno sarunu cikla Visā visumā ietvaros Ziedoņa muzejs aicina tikties savā birojā Rīgā, lai kopā ar jomas profesionāļiem apspriestu Imanta Ziedoņa Murjāņu vasarnīcas Dzirnakmeņi arhitektūru.

Šajā reizē būs iespēja tikties ar arhitektu, diplomātu Jāni Dripi un arhitektūras žurnālistu, raidījuma Adreses veidotāju Mārtiņu Ķibildu, informē fonda Viegli komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Tjarve.

Imanta Ziedoņa un Ausmas Ziedones-Kantānes vasaras māju Murjāņos laikabiedri dēvējuši dažādi. Rakstnieks Ēriks Hānbergs to nosaucis par "Epifāniju ar niedru jumtu", Zigmunds Skujiņš vasarnīcu salīdzinājis ar muguru gaisā uzstatītu pavērtu grāmatu. Daudzu viesu atmiņās māja saistās ar vigvamu, bet pats Imants Ziedonis uzsvēris, ka savu māju vēlējies redzēt kā hernhūtiešu saieta namu, kurā būtu iespējams pulcēties visiem sanākušajiem. Šādi spilgti salīdzinājumi radušies ne bez iemesla – līdzās Imanta Ziedoņa literārajai, publicistiskajai un sabiedriskajai darbībai vasarnīca Dzirnakmeņi ir spilgts apliecinājums un sava veida piemineklis autora radošo spēju neierobežotajam potenciālam.

Dzejnieka draugs un laikabiedrs Aivars Berķis, kurš kopā ar Imantu Ziedoni sarakstījis grāmatu par Murjāņu mājas vēsturi No Jāņiem līdz Murjāņiem, saka: "Imanta Ziedoņa veidotā Murjāņu māja ir šāds savācošās jaunrades procesa rezultāts. Kāds Radītājs – pats Imants Ziedonis – ir savācis kopā vienā vietā dažādus materiālus no dažādām vietām un enerģētiskos laukus, kas ir ap katru no šiem materiāliem, un ir tos nolicis upes kraujā, kam ir savs starojums un sava vēsture, kuru zina tikai ieži, uz kuriem uzcelta Murjāņu māja." Tomēr celšanas laikā netrūcis skeptisku viedokļu par topošo būvi. Ne viens vien inženierijas un būvniecības profesionālis minējis, ka māja neturēsies, nespējot pretoties spiedēm, liecēm, cirpēm un citām materiālu deformācijas briesmām. Pārdzīvojusi ne mazums vētru, vasarnīca jau vairāk nekā četrdesmit gadu lepni slejas uz Lojas upes smilšakmens klintīm.

Diskusijā tiks meklētas atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem: Kā šo Ziedoņa atstāto mantojumu uzlūko šodienas profesionāļi? Kas ir mājas noturības pamatā un kā mūsdienu kontekstā varam analizēt tās tapšanas gaitu? Par ko kopumā liecina vide un arhitektūra Murjāņos?

Jēgpilno sarunu cikls Visā visumā organizē tikšanos ar Ziedoņa laikabiedriem, domubiedriem, Latvijā pazīstamiem dzejniekiem, rakstniekiem, māksliniekiem, domātājiem, filozofiem. Papildu informācija par pasākumu, pieteikšanos tam un gaidāmajām cikla sarunām, kas norisināsies līdz pat 8.septembrim, atrodama muzeja mājas lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja