Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Altum vadītājs: Pārliecība par sevi, neatkarība un atbildība – tā ir jauno uzņēmēju privilēģija

Publicējam Attīstības finanšu institūcijas Altum vadītāja Reiņa Bērziņa viedokli par jauno uzņēmumu iespējām un šķēršļiem Latvijā.

Ikdienā daudz runājam, ka, lai sasniegtu augstākus labklājības rādītājus, ir nepieciešams ekonomikas izrāviens. Tik pat bieži izskan arī, ka, lai tas notiktu un mēs apdzītu ne tikai mūsu Baltijas kaimiņus, bet arī pietuvotos Eiropas attīstītākajām valstīm, Latvijai ir nepieciešams jauns uzņēmēju vilnis. Kāda ir šodienas realitāte?

Pēdējos gados jauno uzņēmumu reģistrēšanas temps Latvijā ir krities - pagājušajā gadā likvidēto uzņēmumu pulks diemžēl kļuvis nedaudz lielāks par jaunreģistrētajiem. Tā ir negatīva tendence, kas jāmaina uz diametrāli pretēju pusi. Un te vietā ir jautājums – kā?

Vai nepieciešams vairāk naudas? Diez vai, jo šobrīd piedāvātā finansējuma apjoms ir lielāks par dzīvotspējīgu projektu skaitu.

Iespējams, pareizā atbilde slēpjas barjerās jeb izaicinājumos, kurus jaunajiem censoņiem jāpārvar, lai uzsāktu savu biznesu. Kā parādīja jaunais Altum un Academia veiktais biznesa uzsācēju pētījums, visgrūtākais savas komercdarbības uzsākšanā ir neziņa par nākotni (52%). To var saprast, jo lielākoties uzņēmumus veido cilvēki bez iepriekšējas uzņēmējdarbības pieredzes, tāpēc bailes no nezināmiem riskiem mēdz gūt virsroku pāri sagaidāmajiem labumiem. Taču praksē pastāv vairāki instrumenti, kas palīdz gana veiksmīgi kompensēt pieredzes trūkumu, rezultātā gūstot pārliecību par iecerēto.

Pirmkārt, pirms biznesa uzsākšanas jaunajiem uzņēmējiem vajadzētu pārbaudīt savas idejas dzīvotspēju, apspriežoties ar zinošu biznesa ekspertu. Šādas konsultācijas visi interesenti var saņemt pie mums Altum. Ikdienā redzam, ka tās ļoti palīdz – dažkārt jaunais uzņēmējs atnāk ar zaļu ideju, un, aprunājoties ar speciālistu, saprot, kā to realizēt labāk, kur ir idejas vājās vietas, kuras vajadzētu novērst. Tas noteikti ir tā vērts. Dati rāda, ka Altum valsts atbalstu saņēmušie

uzņēmēji pirmo 3 darbības gadu laikā trīs reizes retāk (tikai 7%) izbeidz savu komercdarbību nekā pārējie uzsācēji (21%). Kāpēc tā? Lai iegūtu valsts atbalstu, jāspēj argumentēti pamatot un aizstāviet savu biznesa ideju, saņemtais atbalsts disciplinē un motivē virzīties uz priekšu.

Tik pat svarīgs instruments ir iespēja iedvesmoties no veiksmīgu pieredzi jau guvušajiem uzņēmēju stāstiem. To apliecina arī pētījuma dati – divas trešdaļas (67%) aptaujāto, kuriem jau ir savs bizness, uzsvēruši, ka, ja viņi to sāktu vēlreiz, tad noteikti daudz vairāk laika veltītu pieredzes apmaiņai. Tāpēc aicinu visus, kuri virzās uz mērķi kļūt par jaunajiem uzņēmējiem, rīt, 31.maijā doties uz gada vērienīgāko pasākumu biznesa uzsācējiem – “Starta dienu”, kurā varēs ne tikai iedvesmoties no uzņēmēju stāstiem, bet arī saņemt ekspertu konsultācijas un satikt simtiem domubiedru.

Kā vēl viens būtisks izaicinājums jaunu uzņēmumu veidošanā jāmin personisku ienākumu trūkums (36%) jeb starta kapitāls, kas jāinvestē biznesa uzsākšanā. Gandrīz tik pat nozīmīga barjera ir arī grūtības atrast savu pircēju (33%) un emocionāls finanšu stabilitātes trūkums (31%). Pozitīvi, ka vairums no biznesa uzsākšanas barjerām ir psiholoģiskas, tāpēc savā ziņā arī vieglāk pārvaramas. Līdz ar to aktuālākais dienas jautājums, kas jaunajiem uzņēmējiem jāatrisina, ir un paliek finansējuma avots.

Zīmīgi, ka pēdējo gadu laikā aug pieprasījums gan pēc banku aizdevumiem, gan pēc valsts, ES vai kādas organizācijas finansējuma. Tas parāda uzņēmēju pragmatismu un spēju uzņemties atbildību, kas ir ārkārtīgi svarīgas īpašības biznesa vadībā. Vienlaikus savu uzkrājumu izmantošana joprojām ir liela – pētījumā atklājies, ka to darījuši 76% jauno uzņēmēju. Iespējams, arī tādēļ, ka daudzi nezina par citām iespējām. Pie tā noteikti strādāsim vēl vairāk, lai informācija būtu pieejama ikvienam, kam tā var noderēt.

Rezumējot – ja kaļat plānus par uzņēmējdarbības uzsākšanu, tad šobrīd ir īstais laiks. Naudas atbalsta saņemšanai ir daudz. Tik zemas kredītlikmes nav bijušas jau sen. Un pats svarīgākais – nekas dzīvē neradīs lielāku pārliecības sajūtu, neatkarību un prieku par veiksmēm kā sava biznesa uzsākšana. To apliecina arī pētījums – 68% jauno uzņēmēju atzina, ka kopš viņi pievērsušies uzņēmējdarbībai, ir uzlabojusies viņu apmierinātība ar dzīvi.

Top komentāri

ff
f
Altums jaunus uzņēmumus saprot tādus, kuriem ir jau apgrozījums. Ko darīt tiem, kam tā nav jeb uzņēmums vēl nav nodibināts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē