Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Swedbank: Zaļā gaisma no EK un ECB eiro ieviešanai Lietuvā

Kā jau mēs gaidījām, konverģences ziņojumi no Eiropas Centrālās Bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) pozitīvi novērtē Lietuvas gatavību ieviest eiro 2015.gada janvārī. Lietuva ar uzviju izpilda visus Māstrihtas kritērijus.

12 mēnešu vidējā gada inflācija šī gada aprīlī bija 0,6% (novērtētais kritērijs 1,7%) un 12 mēnešu vidējā ilgtermiņa procentu likme – 3,6% (novērtētais kritērijs 6,2%). 2013.gadā valsts budžeta deficīts bija 2,1% no IKP (kritērijs 3%) un valsts parāds ­– 39,4% (kritērijs 60%). Litas valūtas kurss ir fiksēts kopš 2004.gada jūnija.

Neskatoties uz pozitīvo novērtējumu, EK un ECB norādīja uz vairākiem izaicinājumiem Lietuvai. Līdzīgi kā Igaunijas un Latvijas gadījumā, ECB izteica bažas par cenu stabilitāti nākotnē arī Lietuvā, ņemot vērā augstāku algu spiediena iespēju un to, ka Lietuvas ienākumu līmenis turpina konverģēt uz attīstīto ES valstu līmeni. Saskaņā ar ECB ir nepieciešami uzlabojumi darba tirgus efektivitātē, ražīgumu veicinošas reformas, energointensitātes un energoatkarības mazināšana, ēnu ekonomikas un korupcijas apkarošana, valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošana utt. Tas palīdzētu izveidot vidi, kas veicinātu konkurētspēju un nodarbinātības izaugsmi, ka arī cenu stabilitāti.

Gala lēmumu par Lietuvas pievienošanos eirozonai pieņems ES padome šī gada 22. vai 23.jūlijā. Ir palikušas jau nu tikai politiskās formalitātes, lai 2015.gada 1.janvārī Lietuva kļūtu par 19. eirozonas dalībvalsti. Saskaņā ar jaunākām aptaujām 40% no lietuviešiem atbalsta eiro ieviešanu, bet gaidāms, ka šīs īpatsvars pieaugs, tuvojoties eiro ieviešanas datumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē