Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Agešins: Valdošā koalīcija ierobežo pilsoņu tiesības ietekmēt politiskos procesus

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) Saeimas frakcijas deputāti kategoriski iebilst pret tiešās demokrātijas ierobežošanu, ko paredz grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu". Valdošā koalīcija, baidoties no tautas iniciatīvām, tiecas ierobežot pilsoņu tiesības ietekmēt politiskos procesus, portālu Diena.lv informēja SC.

SC uzsvēra, ka par valdošās koalīcijas vēlmi norobežoties no savas tautas liecina tas, ka grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" paredz, ka turpmāk tiks būtiski apgrūtināta procedūra, kādā pilsoņi var iniciēt Saeimas atlaišanu. Ja sākotnēji tika plānots, ka 10 tūkstoši pilsoņu var iniciēt parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu, tad tagad tiek ierosināts, ka uzreiz ir jāsavāc 150 000 pilsoņu parakstu.

Līdz pat 2015. gadam būs spēkā iepriekšējā kārtība referendumu sarīkošanai. Pirmajā etapā par  iniciēto likumprojektu būs jāsavāc 10 000 notariāli apstiprinātu valsts pilsoņu parakstu. Ja izdodas iegūt 10 000 pilsoņu atbalstu, tālāk jau Centrālā vēlēšanu komisija organizē referenduma ierosināšanai nepieciešamo 10% visu vēlētāju parakstu vākšanu. Jaunā kārtība paredz, ka visus nepieciešamos 10% vēlētāju parakstus jāsavāc vienā etapā. Organizatorisko un finansiālo nodrošinājumu būs jāuzņemas iniciatīvas grupai, nevis Centrālajai vēlēšanu komisijai, kā tas ir pašlaik.

"Šādos apstākļos savākt nepieciešamo parakstu skaitu varēs tikai organizācijas, kuras atbalsta bagāti sponsori un oligarhi, pret kuriem it kā cīnās tā saucamā „tiesiskuma koalīcija," uzskata SC 11. Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

SC frakcija uzskata, ka termiņu pārcelšana nav vērtējama kā kompromiss, jo runa ir par atteikšanos no demokrātijas pamatprincipa. ""Tiesiskuma koalīcija" jau šodien demonstrē, ka tā baidās no savas tautas, un tāpēc ir gatava atņemt tai tiesības," pārliecināts V.Agešins.

Grozījumu autori apgalvoja, ka līdz 2015. gadam jau būs vienkāršota un atvieglota parakstu vākšanas procedūra iniciējamiem likumprojektiem. 2015. gadā jau darbošoties elektronisko parakstu sistēma un pilsonis varēs atbalstīt likumdošanas iniciatīvu, neizejot no mājām, ar interneta palīdzību.

"Nav nekādu garantiju, ka šī sistēma tiks ieviesta jau līdz 2015. gadam – lai to panāktu, ir nepieciešama politiskā griba. Mēs, Saskaņas centra deputāti, uzskatām, ka faktiskā situācija ar elektronisko parakstu ieviešanu rada papildus riskus tiešās demokrātija institūta funkcionēšanai," uzsvēra V.Agešins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē