Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ekonomikas eksperts: Nākamajā apkures sezonā siltums būs nedaudz lētāks

Ekonomikas ziņu cenu frontē turpinās gandrīz absolūts miers. Līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, arī maijā cenu kāpums pret iepriekšējo periodu bija zem sezonas vidējā, tas palīdzēja turpināties gada deflācijai, par spīti tam, ka bija "neizdevīga" bāze — pērn maijā pret aprīli cenas pat bija nedaudz kritušās.

Arī šobrīd, tas ir, jūnijā, cenu izmaiņas gada griezumā nepārprotami ir ļoti tuvu nullei. Šī gada maijā cenu līmenis bija tieši tāds kā pērnā gada jūnijā, tā kā parasti jūniju raksturo neliela mēneša inflācija un šķiet, ka degvielas cenas vidēji būs nedaudz pakāpušās, tas varētu pacelt patēriņa cenu izmaiņas gada griezumā nedaudz virs nulles.

Taču ir grūti šobrīd nosaukt brīdi, kad varētu atsākties pārliecinoša cenu līmeņa augšupvirzība. Gada laikā līdz maijam vislielākā cenu līmeni palielinošā ietekme bija pārtikai (0.37 pp), bet turpmākajos mēnešos tai vajadzētu pazust, vismaz tā liek domāt starptautiski tirgojamo pārtikas cenu kopējā virzība. Tāpat paredzams, ka nākamajā apkures sezonā nedaudz lētāks būs siltums, siltumenerģijas cenas gada griezumā nedaudz krītas jau kopš maija. Vienmēr grūti iepriekš spriest par degvielas cenām, bet naftas tirgus prognozes tuvākajai nākotnei rāda drīzāk stabilitāti vai vieglu lejupslīdi.

Iespējams, ka ap gadu miju kļūs jūtams ekonomikas sasilšanas un algu kāpuma virzīts vietējo pakalpojumu cenu pieaugums. Ir ļoti grūti paredzēt, kā cenu līmeni ietekmēs eiro. Latvija ir vienīgā valsts, kurā eiro ieviešanas brīdī naudas pamatvienības vērtība samazināsies, kam varētu būt lejupvērsta ietekme. Taču eiro tiks ieviests brīdī, kad diezgan spēcīga ekonomikas izaugsme būs turpinājusies jau četrus gadus (ceturkšņa griezumā — kopš 2009.gada beigām) un pēc izteikti savaldīgas uzņēmumu cenu veidošanas perioda. Iespējams, ka tādā brīdī visas cenu piramīdas pamatu izkustināšana paātrinās pārmaiņas, kas agri vai vēlu būtu notikušas jebkurā gadījumā. Taču par šī gada atlikušajiem mēnešiem Latvijas iedzīvotāji var būt visai droši, ka algu kāpums, ja jūs šī patīkamā parādība ir piemeklējusi, nozīmēs apmēram tikpat strauju ienākumu kāpumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē