Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Graudkopības eksperti: Graudu raža šogad būs virs vidējās

Salīdzinot ar iepriekšējo, šogad graudu raža būs par 15-20% zemāka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, taču kopumā virs vidējā līmeņa, portālam Diena.lv sacīja LPKS LATRAPS ģenerāldirektors Edgars Ruža.

"Graudu kvalitāte pašreiz izskatās laba, bet precīzi redzēsim tad, kad sāksies graudu kulšana. Runājot par  graudu cenām, varu teikt, ka pašlaik tās ir nostabilizējušās, ES Matiff biržas cena šobrīd vidēji ir 200 EUR par tonnu, taču vērojot kopējo tirgus situāciju, prognozēju, ka cenas šogad kritīsies. Ja ņemam 10 baļļu skalu, tad astoņas balles dotu par to, ka cena kritīs, un divas par to, ka cena varētu kāpt," norādīja E.Ruža.

LPKS Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atzina, ka šobrīd par ražu vēl ir grūti spriest, bet viņš domā, ka tā būs vidēja raža, vidēji par piektdaļu zemāka nekā pērn, jo nav izdevušies ziemāji – kvieši un rudzi, taču pārsteidz ziemas rapša ļoti labā kvalitāte. "Ražas novākšanai esam gatavi jau tagad, un varam sākt kaut no šodienas, taču nopietna novākšana varētu sākties ar 25. jūliju," sacīja I.Jansons.

"Lai arī Latvija ir maza valsts, katru gadu redzam, ka katrā reģionā situācija ar graudu ražu var būtiski atšķirties. Pie mums Dienvidkurzemē ir saimnieki, kuri prognozē vēl labāku ražu kā pagājušogad, jo laikapstākļi mūs ir lutinājuši. Problēmas varētu būt ar ziemas rapsi, kurš varētu būt sliktāks dēļ ieilgušā pavasara. Vasarāji vērtējami kā ļoti labi, un ražas novākšanu plānojam uzsākt jūlija beigās. Spriežot pēc tā, ka krītas cenas minerālmēsliem, tad prognozēju cenu krišanos arī graudiem," pauda LPKS Durbes grauds valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē